Friday 12 April 2024

Πώς να μιλήσετε σε έναν έφηβο και να τον κάνετε να σας μιλήσει


ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΑΛΟΥ
11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024



Υπάρχουν τόσα πολλά στον κόσμο για τα οποία μπορεί να είναι δυσάρεστο να μιλάς, αλλά είναι σχεδόν πάντα χειρότερο να αφήνεις πράγματα ανείπωτα.


Εάν είστε γονιός ενός εφήβου, ξέρετε από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να μιλήσετε για μερικά από τα πιο δυσάρεστα σημεία της ζωής. Ακόμη και με τις καλύτερες ερωτήσεις για τους εφήβους στη διάθεσή σας, το να καταλάβετε πώς να μιλήσετε σε έναν έφηβο για το σχολείο, τη ζωή και άλλα θέματα μπορεί να είναι πολύ δύσκολο.

Υπάρχουν τόσα πολλά στον κόσμο για τα οποία μπορεί να είναι δυσάρεστο να μιλάς, αλλά είναι σχεδόν πάντα χειρότερο να αφήνεις πράγματα ανείπωτα.

Ως μητέρα παιδιών κολεγιακής ηλικίας, γνωρίζω από πρώτο χέρι τις προκλήσεις του να σκεφτώ πώς να μιλήσω σε έναν έφηβο που δεν θέλει να μιλήσει. Αλλά με τις σωστές ερωτήσεις, είναι δυνατό να ξεκινήσετε σκληρές συζητήσεις και να μιλάτε πιο ανοιχτά με τον έφηβό σας σε τακτική βάση.
Διαφήμιση

Συμβουλές για την ανατροφή των παιδιών σε εφήβους

Αυτές τις μέρες, φαίνεται να συμβαίνουν ακόμη περισσότερα στον κόσμο με την επιρροή των social media. Για να μην αναφέρουμε τη συνήθη λίστα με άβολα θέματα: εκφοβισμός, ναρκωτικά, σεξ, πίεση από συνομηλίκους κ.λπ. κάνοντας άβολες τις συζητήσεις.
Αναφέρετε θέματα στο σωστό πλαίσιο

Αν θέλετε να συνομιλήσετε με τον έφηβό σας για κάποια πρόσφατα γεγονότα στις ειδήσεις, μια περίπτωση εκφοβισμού στο σχολείο του ή οτιδήποτε άλλο σχετικό με τη ζωή του, φροντίστε να δώσετε προσοχή στο σκηνικό.

Η ανάδειξη ενός σκληρού θέματος ακριβώς καθώς ο έφηβός σας επιστρέφει στο σπίτι από το σχολείο ή ενώ είστε στα μέσα του παντοπωλείου, μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος δράσης. Επιλέξτε μια ώρα σε έναν ιδιωτικό, ουδέτερο χώρο για να ξεκινήσετε μια δύσκολη συζήτηση.
Ρωτήστε για τις εμπειρίες τους με περιέργεια, όχι εχθρότητα

Δώστε χρόνο και χώρο στο παιδί σας να μιλήσει για τις δικές του εμπειρίες με το θέμα που εξετάζετε. Ρωτήστε με σεβασμό, ανοιχτές ερωτήσεις σε εφήβους με περιέργεια και όχι εχθρότητα.
Διαφήμιση

Παραμείνετε ήρεμοι σε όλη τη διάρκεια της συνομιλίας σας

Παρόμοια με την αποφυγή εχθρότητας, προσπαθήστε να διατηρήσετε τον τόνο της φωνής σας και τη συμπεριφορά σας σε στοργικό επίπεδο και θερμό κλίμα για όλη τη συνομιλία. Δεν έχει σημασία αν έχετε τις καλύτερες ερωτήσεις συνομιλίας για εφήβους. Αν τους ρωτήσετε με τεταμένο ή εχθρικό τρόπο, δεν θα μάθετε τα μυστικά για το πώς να κάνετε έναν έφηβο να μιλήσει!

Το να κάνετε το παιδί σας να αισθάνεται ότι κρίνεται ή ότι είστε απογοητευμένοι μαζί του για οτιδήποτε μοιράζεται μαζί σας, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πιθανότητα να σας μιλήσει ξανά για αυτά τα θέματα στο μέλλον.



Ενώ μπορεί να μάθετε πληροφορίες που σας απασχολούν ή σας αναστατώνουν, κρατήστε αυτές τις κρίσεις για τον εαυτό σας όσο κάνετε αυτές τις σκληρές συζητήσεις με τον έφηβό σας, ώστε να αισθάνεται άνετα να έρθει κοντά σας με τις προκλήσεις του.
Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας, εάν υπάρχουν

Εάν έχετε εμπειρία από πρώτο χέρι από τη νεότητά σας που σχετίζεται με θέματα για τα οποία συζητάτε εσείς και το παιδί σας, φροντίστε να την αναφέρετε.

Τα παιδιά μας πρέπει να ακούσουν από εμάς ότι ξέρουμε πώς είναι να είσαι νέος και να αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις της εφηβείας.
Τους ευχαριστούμε για τη διαφάνεια και την ειλικρίνειά τους

Το να κάνεις δύσκολες ερωτήσεις για τους εφήβους δεν είναι εύκολο, αλλά το να τις απαντήσεις είναι ακόμα πιο δύσκολο! Έτσι, στο τέλος της σκληρής συνομιλίας σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει τον έφηβό σας ότι είστε ευγνώμονες για τη διαφάνεια και την ειλικρίνειά του. Εάν το παιδί σας νιώθει άνετα να μοιραστεί μαζί σας τις εμπειρίες, τις ανησυχίες και τα όνειρά του, θα είναι λιγότερο πιθανό να κρύψει τα προβλήματά του από εσάς και πιο πιθανό να ζητήσει βοήθεια όταν τη χρειαστεί.

ΠΗΓΗ:

No comments:

Post a Comment