Friday 12 April 2024

Το 30% των νέων μπαμπάδων μπορεί να έχει επιλόχεια κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα μελέτη



ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΑΛΟΥ
10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024




Η συζήτηση με νέους μπαμπάδες για την ψυχική τους υγεία αποκτά πρόσθετη σημασία όταν εξετάζουν πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία των συντρόφων τους


Οι μπαμπάδες μπορεί να υποφέρουν από επιλόχειο κατάθλιψη και μια νέα πιλοτική μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις του Σικάγο προτείνει ότι μπορούν και πρέπει να ελέγχονται για την πάθηση. Δεδομένων των αλληλένδετων επιπτώσεων της σωματικής και ψυχικής υγείας των μητέρων και των πατέρων, η αντιμετώπιση της υγείας των πατέρων μπορεί να είναι ένα ισχυρό αναξιοποίητο εργαλείο για τη βελτίωση της συνεχιζόμενης κρίσης της μητρικής υγείας παγκοσμίως.

Οι ερευνητές πήραν την άδεια των μητέρων να πάρουν συνέντευξη και να εξετάσουν 24 μπαμπάδες, το 30% των οποίων ήταν θετικό για επιλόχεια κατάθλιψη με το ίδιο εργαλείο που χρησιμοποιείται συνήθως για τον έλεγχο των μητέρων. Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Sam Wainwright είπε ότι αυτό δείχνει τη σημασία του να ρωτάς τους νέους μπαμπάδες πώς τα πάνε.

«Πολλοί μπαμπάδες αγχώνονται. Φοβούνται. Δυσκολεύονται να εξισορροπήσουν την εργασία και τις ευθύνες ως γονείς και σύντροφοι», είπε. «Συχνά οι άντρες δεν τα πάνε καλά, αλλά κανείς δεν τους ρωτά γι’ αυτό».

Η συζήτηση με νέους μπαμπάδες για την ψυχική τους υγεία αποκτά πρόσθετη σημασία όταν εξετάζεται το πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία των συντρόφων τους.

«Μια γυναίκα που κινδυνεύει να εμφανίσει επιλόχεια κατάθλιψη είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσει επιλόχεια κατάθλιψη εάν έχει έναν σύντροφο με κατάθλιψη», δήλωσε ο Wainwright, επίκουρος καθηγητής εσωτερικής ιατρικής και παιδιατρικής.

Άλλες μελέτες έχουν υπολογίσει ότι το 8% έως 13% των νέων πατέρων έχουν επιλόχειο κατάθλιψη. Ο Wainwright υποψιάζεται ότι το ποσοστό αυτής της μελέτης ήταν υψηλότερο επειδή σχεδόν το 90% των συμμετεχόντων αναγνώρισαν ότι προέρχονται από μια φυλετική ή εθνική ομάδα που αντιμετωπίζει ζητήματα δομικού ρατσισμού και κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν την ψυχική υγεία.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Pregnancy and Childbirth, πραγματοποιήθηκε στην κλινική Two-Generation της UI Health. Η κλινική, που άνοιξε το 2020, αναπτύχθηκε από την κατανόηση ότι οι νέες μητέρες, ειδικά οι έγχρωμες μητέρες με χαμηλούς πόρους που αναλαμβάνουν τη γονεϊκότητα μαζί με μια σειρά από δομικές προκλήσεις, συχνά δεν δίνουν προτεραιότητα στη δική τους φροντίδα υγείας. Ωστόσο, συχνά είναι πολύ επιμελείς στο να φέρουν τα παιδιά τους στο γιατρό, εξήγησε ο Wainwright. Η Κλινική Δύο Γενεών αξιοποιεί τις επισκέψεις των παιδιών, προσφέροντας ταυτόχρονα πρωτοβάθμια φροντίδα στις μαμάδες.

Ωστόσο, οι μπαμπάδες έμεναν συχνά εκτός αυτής της διαδικασίας. Τα μέλη της κλινικής ομάδας άρχισαν να συνομιλούν με τους μπαμπάδες για να δουν πώς τα πάνε. Ο Wainwright είπε ότι άκουγαν συχνά σχόλια όπως: «Είμαι πολύ αγχωμένος, αλλά δεν θέλω να το μάθει η σύντροφός μου γιατί είμαι εδώ για να τη στηρίξω». Αυτή η μελέτη προέκυψε από αυτές τις συνομιλίες.

Αυτές οι συνομιλίες ώθησαν επίσης ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα στο οποίο ο Wainwright άρχισε να μαθαίνει περισσότερα για τις εμπειρίες των μπαμπάδων, ειδικά όσον αφορά την ψυχική και σωματική τους υγεία. Ίσως οι επισκέψεις για την υγεία των μωρών να μην είναι το μόνο μέρος για να προσεγγίσετε τους μπαμπάδες, είπε, έτσι άρχισε να μιλά και με τους μελλοντικούς μπαμπάδες στην περιοχή αναμονής της μαιευτικής. Ζητάει επίσης να ελέγξει τους μπαμπάδες για καταστάσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών.


Ο ιατρικός κόσμος παλεύει να συνδεθεί με νεαρούς άνδρες, οι οποίοι συχνά δεν επιθυμούν να δουν έναν γιατρό, είπε ο Wainwright, οπότε η προσέγγιση μαζί τους καθώς μπαίνουν στην πατρότητα αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι από τους άνδρες στη μελέτη επιλόχειας κατάθλιψης που δεν είχαν γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης βλέπουν τώρα τον Wainwright για ιατρική φροντίδα και άλλοι ζήτησαν υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Ο πρωταρχικός στόχος αυτής της γραμμής έρευνας είναι να κατανοήσουμε καλύτερα πώς να βοηθήσουμε τους άνδρες να παραμείνουν υγιείς, έτσι ώστε οι σχέσεις και οι οικογένειές τους να είναι επίσης υγιείς, εξήγησε ο Wainwright.

«Πώς μπορούμε να τους δείξουμε ότι είναι σημαντικό να φροντίζεις τον εαυτό σου για χάρη του μωρού σου, για χάρη του συντρόφου σου και για χάρη του εαυτού σου;» τόνισε καταλήγοντας.

Πηγή:

No comments:

Post a Comment