Thursday 19 December 2019

Διαδικτυακό φλερτ και ο καθένας... κρυμμένος στο κάστρο του!



H τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι πολλές και με μεγάλη απήχηση. Ακόμα, έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερσεξουαλικότητα έχει αυξηθεί αισθητά και αυτό οδηγεί σε προβληματισμό, σε συνάρτηση με την παραπάνω θέση. Πολλοί μελετητές προσδιόρισαν την υπερσεξουαλικότητα ως έναν συμπεριφορικό εθισμό, που αποτυπώνεται στο 3-6% του ενήλικου πληθυσμού. Ο σεξουαλικός εθισμός περιλαμβάνει υπερβολικό αυνανισμό, έντονη χρήση πορνογραφίας και διαδικτυακού σεξ (Karila, 2014). Η υπερσεξουαλικότητα δεν αναφέρεται ως διαταραχή στα ψυχιατρικά εγχειρίδια, παρ’ όλα αυτά έχει κεντρίσει το ερευνητικό ενδιαφέρον, διότι άπτεται πολλών παραγόντων και δεν έχει πάντα θετικές συνέπειες.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Behavioral Addictions συμμετείχαν 279 άτομα, εκ των οποίων οι άνδρες ήταν 128 και οι γυναίκες 159.

Ο ΜΟ ηλικίας ήταν τα 25 έτη.

Από τα αποτελέσματα φάνηκε πως:
51% των ανδρών χρησιμοποιούσαν τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης (online dating), ενώ στις γυναίκες το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο, με 68%.
η υπερσεξουαλικότητα, έχει άμεση σύνδεση με την κατάχρηση των διαδικτυακών μέσων ερωτικής δικτύωσης (dating apps). Αυτός ο συμπεριφορικός εθισμός φάνηκε, μάλιστα, να συνδέεται άμεσα με την κατάθλιψη και το κοινωνικό άγχος.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό?



Η έλλειψη αναζήτησης εγγύτητας και πραγματικής επαφής, ουσιαστικά απομονώνει το άτομο, το οποίο φλερτάρει και βιώνει την ηδονή, μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή. Παρατηρείται αδυναμία στη λήψη αποφάσεων και ρίσκου, αφού δεν έχει τα εργαλεία να επικοινωνήσει και να διεκδικήσει δια ζώσης το άτομο που τον/την ενδιαφέρει. Οι όμορφες φωτογραφίες και τα καλογυμνασμένα σώματα, φαίνεται να μην αρκούν αφού ο ενδιαφερόμενος, έχει τελικά μειωμένη αυτοπεποίθηση και η ερωτική του ζωή εξαρτάται μόνο από το διαδίκτυο.

Η διαπίστωση πως το φλερτ μέσω διαδικτύου συμβάλλει στη δημιουργία κοινωνικού άγχους και υπερσεξουαλικότητας, έχει νόημα να ληφθεί υπ’ όψιν ειδικά τώρα, που οι γιορτές πλησιάζουν! Τα Χριστούγεννα είναι εκείνη ακριβώς η περίοδος που μπορείς να χαλαρώσεις, να ντυθείς όμορφα και γιατί όχι? Να δημιουργήσεις και μία καινούρια σχέση! Βγες λίγο περισσότερο, διασκέδασε λίγο περισσότερο, μίλησε και φλέρταρε χωρίς να περιμένεις οπωσδήποτε να έχει και συνέχεια.

Το φλερτ σε αφυπνίζει, σε ενεργοποιεί και σου δίνει ζωντάνια όταν μπορείς να τολμάς. Όταν τα συναισθήματα γεφυρώνονται με ένα βλέμμα, ένα χαμόγελο, ένα τυχαίο άγγιγμα και όχι με μερικά κλικ στην οθόνη σου…

Tζάννε Βασιλική


Κλινικός Ψυχολόγος


Πηγή:

No comments:

Post a Comment