Thursday 28 November 2019

Γιατί αυνανίζομαι?


Πρόκειται για την πρώτη «μορφή σεξ», μέσω της διέγερσης των γεννητικών οργάνων από το ίδιο το άτομο, με στόχο την πρόκληση ηδονής και οργασμού, χωρίς όμως να υπάρχει συνουσία. Σχεδόν όλοι οι έφηβοι σκέπτονται το σεξ και πολλούς τους απασχολεί συνεχώς. Μέσω του αυνανισμού, ο οποίος συνοδεύεται από ερωτικές φαντασιώσεις, ο έφηβος εξερευνεί το σώμα του και μαθαίνει τις λειτουργίες του. Είναι η πιο διαδεδομένη σεξουαλική συμπεριφορά σε αυτό το ηλικιακό φάσμα, με μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες πρώιμης εφηβικής ηλικίας, ενώ στις γυναίκες παρατηρείται κυρίως κατά τη μέση της εφηβείας. Ο αυνανισμός θεωρείται αναπτυξιακά φυσιολογικός και όχι μόνο δεν μπορεί να βλάψει την υγεία των εφήβων, αλλά να την ωφελήσει σε συνδυασμό με τη σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.


Παρ’ όλα αυτά, τα ποσοστά παραμένουν υψηλά και κατά την ενήλικη ζωή.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2019 στο The Journal of Sex Research και διεξήχθη

από το τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Oklahoma, έδειξε πως ένα μεγάλο ποσοστό ενηλίκων συνεχίζει να αυνανίζεται με ή χωρίς πορνογραφικό υλικό, ενώ έχει σχέση ή είναι παντρεμένοι. Η συγκεκριμένη μελέτη περιελάμβανε δύο έρευνες που αξιολόγησαν την ποιότητα σχέσης του ζευγαριού σε συνάρτηση με τη συχνότητα του αυνανισμού (άνδρες και γυναίκες) και με τη χρήση πορνογραφικού υλικού. Η χορήγηση των ερωτηματολογίων ήταν ηλεκτρονική και διήρκησε από τον Ιανουάριο έως το Φεβρουάριο του 2017.



Η πρώτη έρευνα
Αποτελούταν από 1997 άτομα, εκ των οποίων οι άνδρες ήταν 915 και οι γυναίκες 1062.
52% ήταν παντρεμένοι
55% ήταν ευχαριστημένοι από τη σεξουαλική τους ζωή
43% θα ήθελαν παραπάνω σεξ
Αποτελούταν από ένα μεγάλο εθνικό δείγμα 10.106 ενηλίκων.
4.998 άνδρες
5.109 γυναίκες
18-60 ετών
Μ.Ο ηλικίας 40 έτη
67% ήταν παντρεμένοι
54% δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη σεξουαλική τους ζωή
43% ήθελαν περισσότερο σεξ

H δεύτερη έρευνα
Μετρήθηκε η ευτυχία στη σχέση, συχνότητα χρήσης πορνογραφικού υλικού καθώς και του αυνανισμού.

Αποτελέσματα

Η υψηλή χρήση πορνογραφίας και αυνανισμού συνδέονται με:


κακή ποιότητα στη σχέση
καταθλιπτική συμπτωματολογία
μείωση της σεξουαλικής συχνότητας
μείωση της σεξουαλικής ευχαρίστησης
δημιουργία ένας φαύλου κύκλου δυσλειτουργικών συμπεριφορών στη σχέση
οι άνδρες που αυνανίζονταν περισσότερο, είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν χρήση πορνογραφικού υλικού.
η τακτική χρήση πορνογραφίας σχετίζεται με τον τακτικό αυνανισμό, με το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως σε άνδρες, δημιουργώντας μία λανθασμένη αντίληψη για την ευτυχία, την ικανοποίηση και τη συσχέτιση με τις γυναίκες.

Η πρόσβαση στην πορνογραφία γίνεται πλέον μόνο με λίγα «κλικ» και συμβάλλει στη δημιουργία δυσλειτουργικών πεποιθήσεων και λανθασμένων προσδοκιών για το σεξ, την εικόνα σώματος και το μέγεθος του πέους. Με αυτό τον τρόπο οι θεατές δεν ικανοποιούνται από διάφορες πτυχές της σχέσης στην οποία βρίσκονται. Η υπέρμετρη έκθεση στα σεξουαλικά μέσα και ο αυνανισμός οδηγεί σε σεξουαλική αλλά και συναισθηματική απομόνωση (ψυχρότητα).

Συμπερασματικά προκύπτει ότι ο αυνανισμός είναι μία «εκπαιδευτική» διαδικασία για τους εφήβους και μόνο αν γίνεται από κοινού μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι να έρθει πιο κοντά σωματικά και πνευματικά, ανακαλύπτοντας νέες διόδους ικανοποίησης. Εφ’ όσον το άτομο είναι μόνο του, ο αυνανισμός δρα ανασταλτικά στην εύρεση συντρόφου, απομονώνει το άτομο, πυροδοτεί σεξουαλικές δυσλειτουργίες, δημιουργεί σεξουαλική πλήξη και έλλειμμα στις διαπροσωπικές σχέσεις .

Η ικανοποίηση είναι μεγαλύτερη όταν τη μοιράζεσαι!







Πηγή: Perry, S. L. (2019). Is the link between pornography use and relational happiness really more about masturbation? Results from two national surveys. The Journal of Sex Research, 1-13
Τζάννε Βάνα, Κλινικός Ψυχολόγος

ΠΗΓΗ:

No comments:

Post a Comment