Sunday 19 April 2015

Τι μπορείς να κάνεις αν το παιδί σου πει ότι ακούει φωνές



Προσπάθησε να μην υπερβάλλεις στην αντίδρασή σου, μολονότι, δικαιολογημένα, θα ανησυχήσεις και φρόντισε να καταβάλεις την μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να μην αντιληφθεί το παιδί την ταραχή σου.
Αποδέξου ότι, για το παιδί σου, η εμπειρία του να ακούει φωνές είναι κάτι το πραγματικό: ρώτησέ το σχετικά με τις φωνές, πόσο καιρό τις ακούει, ποιος ή τι τού μιλάει, αν έχει όνομα, τι λέει κ.τ.λ.
Κάνε γνωστό στο παιδί σου ότι είναι πολλά τα παιδιά που ακούν φωνές και ότι αυτές σταματούν μετά από κάποιο διάστημα.
Ακόμη κι αν οι φωνές δεν εξαφανιστούν, το παιδί σου μπορεί να μάθει να συμβιώνει αρμονικά με αυτές.
Είναι σημαντικό να βοηθήσεις το παιδί σου να πάψει να νιώθει απομονωμένο και διαφορετικό από τα άλλα παιδιά. Το παιδί σου είναι ιδιαίτερο, ίσως ασυνήθιστο/παράξενο, αλλά φυσιολογικό.
Προσπάθησε να διαπιστώσεις αν το παιδί σου έχει κάποιες δυσκολίες ή προβλήματα που του είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει και κατεύθυνε την φροντίδα σου στην επίλυση των προβλημάτων αυτών. Πρέπει να ανατρέξεις πίσω στον χρόνο κατά τον οποίον άρχισαν οι φωνές. Τι συνέβαινε όταν το παιδί σου άρχισε να ακούει φωνές; Πότε παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά οι φωνές; Συνέβαινε τότε κάτι το ασυνήθιστο ή το τραυματικό;
Αν νοιώσεις ότι χρειάζεσαι βοήθεια από κάποιον εκτός της οικογένειας, βρες έναν ψυχοθεραπευτή που να είναι προετοιμασμένος να αποδεχτεί την εμπειρία του παιδιού σου και να δουλέψει μαζί με το παιδί σου κατά τρόπο συστηματικό, με στόχο την κατανόηση και την καλύτερη αντιμετώπιση των φωνών από το παιδί.
Να είσαι προετοιμασμένος να ακούσεις το παιδί σου, αν αυτό επιθυμεί να σου μιλήσει για τις φωνές· χρησιμοποίησε σκίτσα, ζωγραφιές, μιμήσεις και άλλους δημιουργικούς τρόπους προκειμένου να το βοηθήσεις να περιγράψει το τι τού συμβαίνει.
Συνέχισε την ζωή σου και την ζωή του παιδιού σου/Συνεχίστε τις ζωές σας όπως ήταν και πριν και προσπάθησε να μην γίνει η εμπειρία αυτή το επίκεντρο της ζωής σου ή της ζωής του παιδιού σου.
Τα περισσότερα παιδιά που κατορθώνουν να συμβιώσουν αρμονικά με τις φωνές τους, ζουν μέσα σε υποστηρικτικές οικογένειες, οι οποίες αποδέχονται την εμπειρία αυτή ως κομμάτι της προσωπικότητας του παιδιού τους. Και αυτό αποτελεί μία απάντηση στο πρόβλημα!/Μπορείς να το καταφέρεις κι εσύ!



Πρωτότυπος τίτλος: What you can do if your child tells you they are hearing voices

Ανέβηκε στις 17 Μαΐου 2011 στη σελίδα του Intervoice (http://www.intervoiceonline.org/2575/young-people/parents/a-10-point-check-list.html )

ΠΗΓΗ:
http://www.hearingvoices.gr/index.php/el/2012-07-18-09-34-04/2012-07-18-09-34-49/item/10(accessed 19.4.15)

No comments:

Post a Comment