Sunday 8 June 2014

Πότε να το μεταφέρω από την κούνια στο παιδικό κρεβατάκι;



Η μετάβαση από την κούνια στο παιδικό κρεβατάκι αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο της ανάπτυξης κάθε παιδιού, αφού δηλώνει ξεκάθαρα ότι το μικρό σας μεγαλώνει και από βρέφος γίνεται σταδιακά νήπιο...





Η μετάβαση από την κούνια στο παιδικό κρεβατάκι αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο της ανάπτυξης κάθε παιδιού, αφού δηλώνει ξεκάθαρα ότι το μικρό σας μεγαλώνει και από βρέφος γίνεται σταδιακά νήπιο. Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη χρονική στιγμή για αυτή την αλλαγή, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το μικρό σας είναι έτοιμο για αυτό το βήμα:

Σκαρφαλώνει συχνά στο κάγκελο της κούνιας και προσπαθεί να βγει έξω. Είναι φανερό ότι το παιδό σας δεν «κρατιέται» πια πίσω από τα κάγκελα και είναι καλύτερα να του αλλάξετε κρεβάτι, για να αποφύγετε πιθανούς τραυματισμούς από πτώσεις. Δεν κοιμάται πλέον καλά μέσα στην κούνια. Αν έχει μεγαλώσει αρκετά είναι πιθανόν να μην βολεύεται μέσα στην κούνια ή να μην χωρά για να απλωθεί και να στριφογυρίσει όπως θέλει, με αποτέλεσμα ο ύπνος του να είναι ανήσυχος. Σας ζητά το ίδιο να αλλάξει κρεβάτι. Πολλά παιδάκια, ειδικά εκείνα που έχουν μεγαλύτερα αδελφάκια, εκφράζουν τα ίδια την επιθυμία τους να μετακινηθούν από την κούνια σε κανονικό κρεβάτι, οπότε καλό θα είναι τους κάνετε το χατίρι.

Είναι φανερό ότι η μετάβαση εξαρτάται από το ίδιο το παιδί και την ετοιμότητα του, γι’ αυτό μην πιέσετε το παιδί να αλλάξει κρεβάτι, αν δεν θέλει, γιατί έτσι το μόνο που θα κερδίσετε είναι πολλά ξάγρυπνα βράδια και πολλές νυχτερινές επισκέψεις του μικρού στο δικό σας κρεβάτι.

Αν ,όμως,περιμένετε ένα καινούριο μωρό και η αλλαγή πρέπει να γίνει αναγκαστικά, φροντίστε να την κάνετε αρκετούς μήνες πριν γεννήσετε, έτσι ώστε το παιδί να μην αισθανθεί ότι το καινούριο αδελφάκι του παίρνει το κρεβάτι του.

Για να βοηθήσετε το παιδί σας να συνηθίσει το καινούριο του κρεβάτι, μπορείτε:

Να το τοποθετήσετε, αν γίνεται, στο ίδιο σημείο του δωματίου που ήταν και η κούνια. Να συνδυάσετε την αλλαγή με μια αλλαγή στη διακόσμηση του δωματίου, π.χ. μια νέα κουρτίνα ή καινούρια αυτοκόλλητα στους τοίχους. Να αγοράσετε μαζί με το παιδί τα σεντόνια και τις κουβέρτες για το καινούριο κρεβάτι. Να του υπενθυμίζετε τρυφερά πόσο μεγάλωσε και πόσο σημαντικό είναι αυτό που κάνει. Να διατηρήσετε την καθημερινή ρουτίνα ύπνου, που είχατε και πριν.

ΠΗΓΗ:
http://women.gr.msn.com/mother/kids/%CF%80%CF%8C%CF%84%CE%B5-%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%81%CF%89-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CF%81%CE%B5%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B9-1 (accessed 8.6.14)


No comments:

Post a Comment