Ταξιδιώτες προσπαθούν να κοιμηθούν καθώς περιμένουν στο αεροδρόμιο του Ρίο στη Βραζιλία. Αυτές τις ημέρες ο ύπνος είναι πολύτιμος.
Σίγουρα, πολλοί παραμένουν κάθε νύχτα άγρυπνοι στα κρεβάτια τους, ανίκανοι να σταματήσουν τη διαρκή ενημέρωση για την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Αν και δεν υπάρχει τρόπος για να γίνετε άτρωτοι στην ασθένεια, γνωρίζουμε ότι ο ύπνος συμβάλλει σημαντικά στη διατήρησή μας σε καλή υγεία. Οπως επισημαίνει ο δρ Ντάγκλας Κιρς, νευρολόγος και πρώην πρόεδρος της αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Υπνου, «ο ύπνος είναι σημαντικό μέρος της προστασίας και της αντίδρασής μας στις λοιμώξεις. Προφανώς, όμως, έρχεται δύσκολα όταν μας καταλαμβάνει το άγχος της πανδημίας».
• Τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τον ύπνο σας υπό τις παρούσες ακραίες συνθήκες; Δημιουργήστε και διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου που σας βολεύει. Οσο πιο σταθερή είναι η ώρα που ξυπνάτε, τόσο πιο ομαλές θα είναι και οι λειτουργίες του οργανισμού σας. Μπορείτε να το επιτύχετε εύκολα, αρκεί να καθορίσετε την ώρα που θα πέσετε στο κρεβάτι. Φορέστε μάσκα ύπνου, εάν σας βοηθάει, ωτασπίδες, αλλά πάνω από όλα κάντε το υπνοδωμάτιό σας πολύ σκοτεινό και άνετο. Αν πετάγεστε από τον ύπνο εύκολα, χρησιμοποιήστε κάποια συσκευή λευκού θορύβου. Αν, όμως, νιώθετε κουρασμένος, κατά τη διάρκεια της ημέρας, κοιμηθείτε όποτε μπορείτε, επί 10 ή 20 λεπτά.
• Κλείστε τις ηλεκτρονικές συσκευές. Καθορίστε την ώρα που όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές (κινητό, κομπιούτερ, τηλεόραση) θα απενεργοποιούνται, π.χ. 90 λεπτά πριν από την ώρα του ύπνου. Αν δεν μπορείτε να αντέξετε τόσο, κλείστε τις συσκευές 15 λεπτά πριν από το κρεβάτι.
• Ενημερωθείτε, αλλά όχι απαραιτήτως, πριν πέσετε για ύπνο. Προσπαθήστε να αποφύγετε ό,τι σας προκαλεί υπέρμετρο άγχος, από το απόγευμα. Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά είναι μια πραγματικά σοφή συμβουλή. Ο δρ Κιρς τονίζει ότι αν μπορείτε, να ενημερώνεστε για την πανδημία μία φορά την ημέρα και όχι κοντά στην ώρα του ύπνου. «Η απομόνωση αυξάνει την επιθυμία μας να παραμείνουμε ηλεκτρονικά συνδεδεμένοι», εξηγεί η Λίζα Μεντάλιε, ειδικός στα θέματα ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Μπορείτε, όσο πλησιάζει η ώρα που θα πέσετε στο κρεβάτι, να κάνετε άλλα πράγματα, όπως να προγραμματίσετε την επόμενη ημέρα, για εσάς και τα παιδιά σας. Συνήθως κρύβουμε τους φόβους μας κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά έχουν την τάση να σπάνε τα δεσμά τους όταν κοιμόμαστε. Προσπαθήστε όσο μπορείτε να «καθαρίζετε» τις σκέψεις σας πριν πέσετε στο κρεβάτι.
• Κινηθείτε και ανεβάστε παλμούς. Η σωματική άσκηση είναι απαραίτητη επειδή σας κουράζει και σας ετοιμάζει για το κρεβάτι και ταυτόχρονα δίνει διέξοδο στην ενέργεια του άγχους. Κάντε ένα μικρό περίπατο, παραμένοντας δύο μέτρα μακριά από οποιονδήποτε συναντήσετε ή ασκηθείτε με κάποιο βίντεο.
• Μην τρώτε πριν το κρεβάτι και σίγουρα μην πίνετε. Μπορεί το οινόπνευμα να σας προκαλεί νύστα, αλλά στην πραγματικότητα διαταράσσει τον ύπνο σας. Μην τσιμπάτε πριν πέσετε για ύπνο. Οι καούρες και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι πολύ δυσάρεστες και μπορεί να εκληφθούν ως άγχος, αυξάνοντας την υπάρχουσα ψυχική σας ένταση. Κάνετε ένα ζεστό μπάνιο 90 λεπτά πριν πέσετε στο κρεβάτι, καθώς αυτό θα σας ηρεμήσει.
ΠΗΓΗ:
https://www.kathimerini.gr/1070983/article/ygeia/ygeia-epikairothta/odhgies-gia-omalo-ypno-thn-epoxh-ths-pandhmias(accessed 7.4.20)
No comments:
Post a Comment