Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν καταπιαστεί με το θέμα της έλξης ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Είναι επιλογή; Είναι μοιραίο; Είναι συνδυασμός; Γιατί κάποιοι άνθρωποι μας ελκύουν περισσότερο ακόμα και αν δεν είναι ιδιαίτερα εμφανίσιμοι; Είναι απλά θέμα «γούστου»; Τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα των ερευνών που καταπιάστηκαν με τη μελέτη της έλξης συνοψίζονται ως εξής:
Η έλξη δεν είναι μόνο σωματική. Ελκόμαστε από τους άλλους και ανάλογα με τις δεξιότητές τους και τις διαπροσωπικές τους συμπεριφορές.
Μερικές φορές αυτό που θα μας ελκύσει στον άλλον, είναι το ίδιο χαρακτηριστικό που τελικά θα αποτελέσει το λόγο για να τερματιστεί η σχέση. Για παράδειγμα το «διασκεδαστικός» μετατρέπεται σε «χαζός», το «δυνατός» σε «καταπιεστικός», το «αυθόρμητος» σε «απρόβλεπτος» και η λίστα συνεχίζεται. Η διαδικασία ορίζεται ως «μοιραία έλξη» και περιγράφει πως τα χαρακτηριστικά ή οι συμπεριφορές που κάποτε μας «τράβηξαν» στον σύντροφό μας, αργότερα μπορεί να μας απωθήσουν.
Η έλξη όμως είναι και σωματική αφού ακόμα και τα βρέφη προτιμούν να κοιτάζουν «όμορφους» ανθρώπους. Έρευνα έδειξε πως τα μωρά μένουν προσηλωμένα σε μια φωτογραφία για περισσότερο χρόνο, όταν απεικονίζει ελκυστικά πρόσωπα.
Τα αντίθετα δεν έλκονται. Στην πραγματικότητα η ομοιότητα είναι η κινητήριος δύναμη που φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Όσο πιο πολλά κοινά έχεις με τον άλλον (κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, θρησκεία, ενδιαφέροντα κλπ) τόσο πιο πιθανόν είναι να σε ελκύσει αλλά και να παραμείνεις μαζί του στη σχέση.
Οι άνθρωποι τείνουν να φλερτάρουν και να δημιουργούν σχέσεις με ανθρώπους που είναι εξίσου ελκυστικοί με τους ίδιους (με βάση την αξιολόγηση της εκάστοτε κοινωνίας). Το φαινόμενο περιγράφεται με τον όρο «Matching Hypothesis», που προέρχεται από την Κοινωνική Ψυχολογία, και αποτελεί μια από τις παλαιότερες υποθέσεις για τους λόγους που ελκόμαστε από τον σύντροφό μας.
Θέκλα Βασιλείου
Πηγή:
No comments:
Post a Comment