Όλο και περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να καταφεύγουν στο διαδίκτυο για να βρουν και να μάθουν πληροφορίες, σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν κάποια σεξουαλική δυσκολία. Η κίνηση αυτή μπορεί να γίνεται, είτε για να ενημερωθούν, είτε για να βρουν ακόμα και κάποια λύση που μπορεί να τους ανακουφίσει. Πιο συγκεκριμένα, η δύναμη του Youtube είναι μεγάλη, αφού τα άτομα μπορούν να εξοικειωθούν με το σεξουαλικό του πρόβλημα, προσέχοντας βέβαια τί παρακολουθούν αφού πολλά από τα βίντεο είναι καθοδηγούμενα για κερδοσκοπικούς λόγους.
Μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sexual Medicine το Νοέμβριο του 2019 αποτελεί την πρώτη μελέτη που εξέτασε την εγκυρότητα των video που αναρτώνται στο Youtube σχετικά με την πρόωρη εκσπερμάτιση (premature ejaculation). Το δείγμα αποτελούταν από 132 video, εκ των οποίων τα 93 κρίθηκαν αξιόπιστα. Tα περισσότερα είχαν πάνω από 25 εκατομμύρια προβολές και οι κύριοι παράμετροι εξέτασης ήταν οι εξής:
Βίντεο με αξιοπιστία κρίθηκαν όσα περιείχαν επιστημονικές και σωστές πληροφορίες σχετικά με τη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης, όπως ψυχολογικές και συμπεριφορικές στρατηγικές που υιοθετεί ο άνδρας, πληροφορίες για τη θεραπεία (τεχνικές stop & start, squeeze method και εστίαση στις αισθήσεις πριν την ερωτική επαφή), πληροφορίες για τη φαρμακοθεραπεία με δαποξετίνη, αναφορές στα τοπικά αναισθητικά και στα φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά σε συνδυασμό και με άλλες θεραπείες ψυχοθεραπείας ή εναλλακτικές θεραπείες.
Ως μη αξιόπιστα θεωρήθηκαν όσα βίντεο περιείχαν κατά κύριο λόγο διαφημίσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων και εταιρειών ή είχαν αναρτηθεί από κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Ακόμα, αξιολογήθηκε και το περιεχόμενο, παραδείγματος χάρη όσα πρότειναν μη ενδεδειγμένες θεραπείες ή όσα είχαν αναρτηθεί από μεμονωμένους χρήστες που δεν ήταν εξειδικευμένοι.
Από τα αποτελέσματα φάνηκε πως ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων φαίνεται να αναζητά γρήγορες πληροφορίες και απαντήσεις για το σεξουαλικό του ζήτημα. Παρ’ όλα αυτά μία σημαντική θέση της έρευνας ήταν η καθημερινή έκθεση του κοινού, μέσω του Youtube, σε πληροφορίες που δεν έχουν επιστημονικό υπόβαθρο, αφού δεν αναρτώνται από εξειδικευμένους ιατρούς και η δυσκολία των θεατών να διακρίνουν τα αξιόπιστα από τα παραπλανητικά και μη επιστημονικά βίντεο.
Η έρευνα αυτή αποτελεί μία σημαντική προτροπή για τους ιατρούς να κινητοποιηθούν, ώστε να αφαιρεθούν τυχόν παραπλανητικά βίντεο και προτείνει την ιδιαίτερη προσοχή όσων το κοινό επιλέγει να παρακολουθήσει από το διαδίκτυο, διότι μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία τους.
Η πρόωρη εκσπερμάτιση φαίνεται να είναι μία δυσκολία που μπορεί να συναντήσουν αρκετοί άνδρες στην πορεία της σεξουαλικής τους ζωής. Είναι σημαντικό, επομένως, η παρακολούθηση των ψυχοεκπαιδευτικών βίντεο να γίνεται μαζί με τη σύντροφο. Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί και τους δύο, γι’ αυτό η έγκυρη ενημέρωση μέσα από το διαδίκτυο, μπορεί να είναι το πρώτο βήμα πριν επισκεφθούν μαζί έναν εξειδικευμένο ιατρό ή θεραπευτή για να το λύσουν.
Εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν πληροφορίες για τη θεραπεία τους στο Υοutube, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι αποτελεί μία σημαντική πηγή δεδομένων και ενημέρωσης, αφού μπορεί να κινητοποιήσει το άτομο να αναζητήσει βοήθεια, εφ’ όσον αυτό είναι αναγκαίο.
Τζάννε Βασιλική
Κλινικός Ψυχολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης ΙΨΣΥ
ΠΗΓΗ:
No comments:
Post a Comment