Το πινγκ πονγκ είναι μια μορφή αεροβικής άσκησης, που βελτιώνει τον συντονισμό χεριού - ματιού, διεγείρει τα αντανακλαστικά και τον εγκέφαλο.
Το πινγκ πονγκ, ελληνιστί επιτραπέζια αντισφαίριση, θα μπορούσε να αποτελέσει φυσική θεραπεία για ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Φουκουόκα στην Ιαπωνία.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα μελέτης που θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Τορόντο, ασθενείς που συμμετείχαν σε πρόγραμμα εξάσκησης πινγκ πονγκ μία φορά την εβδομάδα επί έξι μήνες εμφάνισαν σημαντική ύφεση των συμπτωμάτων της νόσου. Το πινγκ πονγκ είναι (πέρα από παιχνίδι) μια μορφή αεροβικής άσκησης που είναι γνωστό ότι βελτιώνει τον συντονισμό χεριού - ματιού, διεγείρει τα αντανακλαστικά και τον εγκέφαλο.
Στη μελέτη συμμετείχαν 12 άνθρωποι με μέση ηλικία 73 έτη που εμφάνιζαν ήπια προς μέτρια συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον. Υπέφεραν από τη νόσο κατά μέσον όρο επί επτά έτη. Κάθε εβδομάδα οι ασθενείς συμμετείχαν σε μαθήματα διάρκειας τεσσάρων ωρών, κατά τη διάρκεια των οποίων έκαναν ασκήσεις διατάσεων και στη συνέχεια ασκήσεις πινγκ πονγκ υπό την καθοδήγηση έμπειρου παίκτη. Αξιολογήθηκε η κατάσταση των συμπτωμάτων Πάρκινσον που εμφάνιζαν μετά τρεις και μετά έξι μήνες.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι και τρεις και έξι μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος οι συμμετέχοντες εμφάνισαν σημαντική βελτίωση στην ικανότητα ομιλίας, γραψίματος, βαδίσματος, ντυσίματος και στο να σηκώνονται από το κρεβάτι τους. Για παράδειγμα, στην αρχή οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα έπρεπε να προσπαθήσουν περισσότερες από δύο φορές να σηκωθούν από το κρεβάτι τους. Στο τέλος του προγράμματος πινγκ πονγκ, χρειάζονταν μόνο μία κατά μέσον όρο.
Καταγράφηκε επίσης σημαντική βελτίωση στην ικανότητα των ασθενών να ελέγχουν τις εκφράσεις του προσώπου τους και βελτίωση της στάσης του σώματός τους. Επίσης, είχε υποχωρήσει η ακαμψία του σώματός τους, το τρέμουλο των χεριών, ενώ είχε αυξηθεί η ταχύτητα κίνησής τους. «Αν και αυτή η μελέτη είναι μικρή, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, διότι δείχνουν πως το πινγκ πονγκ –μια σχετικά φθηνή μορφή θεραπείας– ενδέχεται να βελτιώσει τα συμπτώματα που προκαλεί η νόσος του Πάρκινσον», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Κεν-ίτσι Ινούε του Πανεπιστημίου της Φουκουόκα. Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει μελέτη με πολύ περισσότερους συμμετέχοντες, ώστε να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα της πρώτης μελέτης.
ΠΗΓΗ:
https://www.kathimerini.gr/1066655/article/ygeia/ygeia-epikairothta/epitrapezia-antisfairish-kata-parkinson(accessed 5.3.20)
No comments:
Post a Comment