Ανά διαστήματα, τόσο οι ειδικοί όσο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τονίζουμε την επικινδυνότητα στην οποία μπορεί να εκτεθεί ένα ανήλικο παιδί μέσω της χρήσης του διαδικτύου. Αυτή τη φορά, ο κίνδυνος φορά το πέπλο του «παιχνιδιού» και έπαθλό του είναι η ίδια η ζωή αυτού που δέχεται να παίξει. Και όπως λέει ο δημιουργός του… «επιστροφή δεν υπάρχει!»
Το παιχνίδι ονομάζεται «Μπλε Φάλαινα» και πρωτοεμφανίστηκε ως είδηση στα ρωσικά δελτία ειδήσεων τον Νοέμβριο του 2016. Αφορά ένα διαδικτυακό παιχνίδι που απευθύνεται κυρίως σε έφηβους και διαρκεί 50 μέρες. Εντός αυτών των ημερών, ο παίχτης καλείται να κάνει διάφορες δοκιμασίες, άκρως επικίνδυνες για την υγεία του, που του ορίζει ο διαχειριστής, όπως παρακολούθηση ταινίας τρόμου ή να χαράξει στο χέρι του μια φάλαινα. Για κάθε δοκιμασία που ολοκληρώνει ο παίχτης υποχρεώνεται να στέλνει αποδεικτικό υλικό (φωτογραφίες ή βίντεο) στο διαχειριστή έτσι ώστε να του δοθεί η επόμενη αποστολή που πρέπει να φέρει εις πέρας. Οι δοκιμασίες έχουν εξελικτικό χαρακτήρα, από μερικώς επικίνδυνες, μέχρι την τελευταία που είναι η αυτοκτονία.
Η πρόκληση της «Μπλε Φάλαινας» είναι δημιούργημα του 21χρονου Philipp Budeikin, ρωσικής καταγωγής που σήμερα βρίσκεται στην φυλακή για υποκίνηση τουλάχιστον 16 αυτοκτονιών, κατηγορίες τις οποίες ομολόγησε χωρίς ίχνος μεταμέλειας. Αντιθέτως, ο Philipp χαρακτήρισε τα θύματά του «απόβλητα της κοινωνίας» και ότι μέσω του παιχνιδιού που εμπνεύστηκε, «καθαρίζει την κοινωνία». Το θανάσιμο αυτό παιχνίδι μπορεί να ξεκίνησε στην Ρωσία, αλλά «διαχειριστές» το συνεχίζουν σε πολλές χώρες, προσδίδοντάς του ένα παγκόσμιο ύφος. Από την λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει και η Ελλάδα, με ένα καταγεγραμμένο περιστατικό, 15χρονου κοριτσιού από την Κατερίνη που παροτρυνόταν από διαδικτυακό της φίλο να χαράξει τα πόδια της και να πάρει μια «χούφτα χάπια» για να «δώσει τέλος στα προβλήματά της» .
Το παιχνίδι φαίνεται να στοχεύει έφηβους, αποκομμένους από τον κοινωνικό τους περίγυρο, που αποζητούν την κατανόηση και την επικοινωνία, πράγμα που ο διαχειριστής προσφέρει με σκοπό να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Αυτό επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι ο Philipp λαμβάνει μέχρι και σήμερα ερωτικές επιστολές στις φυλακές, Kresty στην Αγία Πετρούπολη, από κορίτσια που «έπαιζαν» μαζί του. Το αξιοσημείωτο της περίπτωσης του νεαρού Ρώσου, είναι ότι και ο ίδιος ως νέος ήταν απομονωμένος, χωρίς καμία σημαντική σχέση στην ζωή του, μαρτυρία που ειπώθηκε από τον Anton Breido, ανώτερο αξιωματικό της υπόθεσης. Επομένως όταν του δόθηκε «έλεγχος» σε ζωές άλλων, «κρυμμένος» πίσω από μια οθόνη, ένιωσε δυνατός και πανίσχυρος χειραγωγώντας έτσι, ελεύθερα, τα θύματα του.
Πράγματι το φαινόμενο έχει λάβει εξαιρετικά επικίνδυνες διαστάσεις και καλείται ο κάθε γονιός να μην μένει στην άγνοια του και σε περίπτωση που υποπτευθεί κάτι παρόμοιο, να προβαίνει σε καταγγελία στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πριν να είναι ήδη αργά.
ΠΗΓΗ:
No comments:
Post a Comment