Thursday, 4 May 2017

Αρρενωπότητα στο στόχαστρο της γυναικομαστίας





Η εξωτερική εμφάνιση αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι για κάθε άνθρωπο. Τα πρότυπα ομορφιάς που έχουν επικρατήσει ζητούν ο σύγχρονος άνδρας να παραμένει νέος, γυμνασμένος και ελκυστικός. Ένα πολύ συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες είναι η γυναικομαστία. Πρόκειται για μία παθολογική κατάσταση κατά την οποία το ανδρικό στήθος παρουσιάζει γυναικεία όψη. Η αιτία εμφάνισης της γυναικομαστίας μπορεί να είναι ιδιοπαθής, πολλές φορές όμως οφείλεται σε ορμονική διαταραχή ή στη λήψη φαρμάκων.

Ψυχολογικές επιπτώσεις γυναικομαστίας σε εφήβους και ενήλικες

Η γυναικομαστία είναι μια πάθηση που εκτός από την εξωτερική εμφάνιση επηρεάζει και την ψυχολογία του άνδρα. Ιδίως όταν το πρόβλημα εκδηλώνεται στην εφηβική ηλικία οι επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση του αγοριού είναι ακόμη πιο σοβαρές.
Η εφηβεία είναι μια μεταβατική περίοδος στην οποία το αγόρι σταδιακά ωριμάζει. Η αλλαγή στη φωνή του και η αυξημένη τριχοφυΐα είναι δυο αναμενόμενες αλλαγές. Όταν όμως ένας έφηβος παρατηρήσει ξαφνικά το στήθος του να αλλάζει και να μεγαλώνει, μπερδεύεται και νιώθει διαφορετικός. Εξαιτίας του φόβου της απόρριψης το αγόρι αρχίζει να απομονώνεται από την οικογένεια και τους φίλους του και να απορρίπτει δραστηριότητες που στην πραγματικότητα θα ήθελε να κάνει. Πολλοί έφηβοι φτάνουν στο σημείο να αντιμετωπίζουν προβλήματα κατάθλιψης, κρίσεων πανικού, διατροφικών διαταραχών και γίνονται θύματα bulling από άλλα άτομα ίδιας ηλικίας.

Και στους ενήλικες η εμφάνιση της γυναικομαστίας έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αυτοεκτίμησή τους. Ο άνδρας νιώθει ότι χάνει την αρρενωπότητά του και γίνεται ανασφαλής. Αυτό το αίσθημα αμηχανίας και ντροπής, τον κάνει να προσπαθεί συνεχώς να κρύψει το στήθος του, φορώντας φαρδιά και άκομψα ρούχα. Οι διαπροσωπικές του σχέσεις αλλάζουν και ο φόβος της απόρριψης από το αντίθετο φύλο αυξάνεται.

Τι ρόλο παίζουν οι ορμόνες στην εμφάνιση γυναικομαστίας

Το ανδρικό στήθος αποτελείται από τη θηλή, τη θηλαία άλω, το μαζικό αδένα και λίπος (ανάλογο με το σωματικό βάρος του ατόμου). Η ανάπτυξη του μαζικού αδένα είναι αποτέλεσμα της δράσης των οιστρογόνων. Στο ανδρικό φύλο ο μαζικός αδένας παραμένει ατροφικός και επικρατεί το λίπος, ενώ στο γυναικείο λόγω των ορμονών συνεχίζει να αναπτύσσεται. Στους άνδρες με γυναικομαστία που οφείλεται σε ορμονική διαταραχή (π.χ. αυξημένα οιστρογόνα, μειωμένα ανδρογόνα) παρατηρείται υπέρμετρη αύξηση στο μέγεθος του μαζικού αδένα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν περιστατικά γυναικομαστίας σε εφήβους. Μόλις τα επίπεδα των ορμονών επανέλθουν, το πρόβλημα αποκαθίσταται.



Συχνότητα εκδήλωσης γυναικομαστίας

Τα ποσοστά εμφάνισης γυναικομαστίας αγγίζουν και το 35%. Στα περισσότερα περιστατικά είναι αμφοτερόπλευρη, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες είναι ετερόπλευρη, δηλαδή είναι εμφανής στον ένα από τους δύο μαστούς.

Μπορεί η γυναικομαστία να οφείλεται στην παχυσαρκία;

Ένας υπέρβαρος έφηβος ή άνδρας λόγω της συσσώρευσης λίπους σε όλο του το σώμα, άρα και στην περιοχή του στήθους μπορεί να εμφανίσει ψευδογυναικομαστία. Με σωστή διατροφή και άσκηση, η αύξηση του στήθους που οφείλεται σε λιπώδη ιστό μπορεί να αντιμετωπιστεί σε διάστημα μερικών μηνών.

Πότε απαιτείται χειρουργική επέμβαση

Στις περισσότερες περιπτώσεις ειδικά όταν η γυναικομαστία οφείλεται σε διόγκωση του μαζικού αδένα η χειρουργική επέμβαση αποτελεί τη μοναδική λύση. Εκτός από τη βελτίωση του αισθητικού μέρους, επιτυγχάνεται και βελτίωση της ψυχολογίας και κατ’ επέκταση της ποιότητας ζωής του άνδρα.

ΠΗΓΗ:
http://www.kathimerini.gr/903219/article/epikairothta/ygeia/arrenwpothta-sto-stoxastro-ths-gynaikomastias(accessed 4.5.17)


No comments:

Post a Comment