Thursday, 17 December 2015

Ο γάμος …παχαίνει!


Γάμος! Πόσοι και πόσες δεν τον ονειρεύονται, δεν φαντάζονται τη μετά γάμο ζωή γεμάτη από αναγνώριση, αποδοχή, θαλπωρή, ασφάλεια και σταθερότητα!

Μάλιστα, έρχονται και έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι οι παντρεμένοι έχουν μεγαλύτερη δι­άρκεια ζωής από τους ελεύθερους λόγω της συντροφικό­τητας, του μοιράσματος των δύσκολων και αγχωτικών στιγμών όπως οι απογοητεύσεις, το καθημερινό άγχος, δυσκολίες στον εργασιακό τομέα, οικονομικές δυσκολίες, κλπ.

Πέρα όμως από "τα καλά του γάμου" έρχεται και άλλη μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Social Science & Medicine και που υποστηρίζει ότι ο γάμος παχαίνει!

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία και το Ινστιτούτο Ανθρώπινης Ανάπτυξης Μαξ Πλανκ, σύγκριναν το δείκτη μάζας σώματος (Δ.Μ.Σ.) των έγγαμων με των εργένηδων σε 9 ευρωπαϊκές χώρες καταλήγοντας στα παρακάτω:
τα παντρεμένα ζευγάρια και τα ζευγάρια που συζούν έχουν μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος από τους εργένηδες.
τα παντρεμένα ζευγάρια και τα ζευγάρια που συζούν, αν και έχουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες και πιο ποιοτική διατροφή, ζυγίζουν αρκετά περισσότερο (προφανώς τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες) ενώ παράλληλα αθλούνται λιγότερο.

Πιο συγκεκριμένα, μελέτησαν 10.226 ανθρώπους (παντρεμένους και ανύπαντρους) από την Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τις Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, και τη Ρωσία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο μέσος δείκτης μάζας σώματος για τους παντρεμένους άνδρες ήταν 26,3, ενώ για τους εργένηδες ήταν 25,7 και για τις παντρεμένες γυναίκες ήταν 25,6 ενώ για τις αδέσμευτες 25,1.







Να τονίσουμε ότι ο φυσιολογικός δείκτης σωματικής μάζας κυμαίνεται από 18,5 έως 25. Όταν ο δείκτης αυτός κυμαίνεται από 25 έως 30 θεωρείται ότι κάποιος είναι υπέρβαρος, ενώ όταν είναι πάνω από 30 θεωρείται ότι είναι παχύσαρκος. Αντίθετα όταν ο Δ.Μ.Σ. είναι κάτω από 18,5 θεωρείται λιποβαρής.

Είναι η πρώτη έρευνα που συγκρίνει την οικογενειακή κατάσταση με το δείκτη μάζας σώματος (Δ.Μ.Σ.) σε 9 χώρες στην Ευρώπη. Μάλιστα, δεν μελέτησαν οι ερευνητές μόνο τα παντρεμένα ζευγάρια, αλλά και όσα συζούν. Μελέτησαν τις διατροφικές τους συνήθειες αλλά και τη σχέση τους με την γυμναστική.

Ο Ralph Hertwig (διευθυντής στο Ινστιτούτο Max Planck) δήλωσε: «Τα ευρήματά μας δείχνουν πώς οι κοινωνικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία. Σε αυτήν την περίπτωση, ο θεσμός του γάμου και συγκεκριμένες αλλαγές στη συμπεριφορά εντός αυτού του πλαισίου, συνδέονται άμεσα με τη διατροφή και το σωματικό βάρος»

Πιθανή αιτιολογία:

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, τα ζευγάρια ανέφεραν ότι αγόραζαν περισσότερα τοπικά και μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Ακόμη, οι παντρεμένοι άντρες ήταν πιο πιθανό να αγοράζουν βιολογικά προϊόντα και προϊόντα δίκαιου εμπορίου. Μπορεί τα ζευγάρια να επιλέγουν συνειδητά πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, δεν αθλούνται όμως όπως οι αδέσμευτοι και οι αδέσμευτες με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο δείκτης μάζας στο σώμα τους. Ειδικότερα οι άντρες σε μακροχρόνιες σχέσεις είναι πιο πιθανό να τρώνε πιο συνειδητά και, κατά συνέπεια, πιο υγιεινά, όπως αναφέρει η επικεφαλής ερευνήτρια και επίκουρος καθηγήτρια Ψυχολογίας της Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, Jutta Mata.

ΠΗΓΗ:
http://www.askitis.gr/health/view/o_gamos_pachainei(accessed 17.12.15)

No comments:

Post a Comment