Monday 13 July 2015

Αυνανισμός


Ο αυνανισμός αναφέρεται στη συνειδητή διέγερση των γεννητικών οργάνων από το ίδιο το άτομο με σκοπό την ικανοποίηση και τον οργασμό, ο οποίος στους άνδρες ταυτίζεται με την εκσπερμάτιση. Αυτός ο τύπος ερωτισμού, ο οποίος καλείται αυτοερωτισμός, συνοδεύεται συνήθως από ερωτικές φαντασιώσεις που πλαισιώνουν ένα ερωτικό σκηνικό, φτιάχνοντας με αυτόν τον τρόπο την εξιδανίκευση του σεξουαλικού φαντασιωσικού μοντέλου.

Ο αυνανισμός είναι μια φυσιολογική διαδικασία της ανθρώπινης σεξουαλικότητας που δείχνει την ανάγκη της ικανοποίησης της ηδονής. Το νεογνό αγγίζει τα γεννητικά του όργανα, ενώ οι αντανακλαστικές στύσεις φαίνεται να δίνουν τα πρώτα ερεθίσματα αυνανισμού στο νήπιο. Από τη νηπιακή και πρώτη παιδική ηλικία η ενασχόληση των παιδιών με τα γεννητικά τους όργανα είναι συνήθης.

Η ηλικία που εκφράζει τον αυνανισμό είναι η εφηβεία. Οι ορμονικές αφυπνίσεις ενεργοποιούν την περιέργεια του εφήβου για το σώμα του, αλλά και για το σώμα του άλλου φύλου ενώ αρχίζει να έχει πιο έντονη την ανάγκη να διερευνήσει τη δική του σεξουαλικότητά. Το ενδιαφέρον και η ενασχόληση με θέματα σεξουαλικής φύσεως είναι χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου και συνδέονται με την αύξηση και την ωρίμανση των γεννητικών οργάνων και την εμφάνιση των δευτερευόντων χαρακτηριστικών της ήβης.

Από την ηλικία των 11 ετών ο αυνανισμός γίνεται η ολοκληρωμένη συνειδητή πράξη που τον οδηγεί στον οργασμό (εκσπερμάτιση για το αγόρι, κλειτοριδική ηδονή και κορύφωση για το κορίτσι). Ο έφηβος μέσα από τον αυνανισμό βιώνει την ευχαρίστηση, ενώ προετοιμάζεται σιγά σιγά για το σεξουαλικό του άνοιγμα στην ερωτική πράξη, τη σεξουαλική του διεκδίκηση και συντροφικότητα.

Συμβαίνει συχνά ο αυνανισμός να συνεχίζεται και μετά την ενηλικίωση του ατόμου. Μελέτες του Alfred Kinsey, ενός διάσημου ερευνητή σε θέματα σεξουαλικότητας, αναφέρουν ότι ο αυνανισμός εκφράζεται σχεδόν σε όλους τους άνδρες και στα ¾ των γυναικών κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η παράταση του αυνανισμού στην ενήλικη περίοδο είναι συνώνυμη της απομόνωσης. Η αυνανιστική πράξη φαίνεται να κυριαρχεί περισσότερο στον άνδρα στην πρώτη ενήλική ζωή του, ενώ στη γυναίκα είναι πιο έντονη μέσα στον έγγαμο βίο. Ειδικότερα για τον άντρα που δεν μπορεί να πιστέψει στη δημιουργία μιας σχέσης, ο αυνανισμός είναι η λύση. Ωστόσο, η πράξη αυτή στην ενήλικη ζωή εκφράζει την ανασφάλεια, την έλλειψη διεκδικητικότητας, το φόβο και τη δειλία προσέγγισης ενός άλλου ατόμου. Ο αυνανισμός μέσα στο γάμο φανερώνει την προοδευτική αποστασιοποίηση και απομάκρυνση του ζευγαριού, χωρίζει και απομονώνει τους συντρόφους. Επιπλέον, έχει ενοχοποιηθεί σημαντικά για το φαινόμενο της πρόωρης εκσπερμάτισης, οδηγώντας τον άντρα σε ένα φαύλο κύκλο άγχους απόδοσης.



O αυνανισμός στην ενήλικη ζωή παίρνει πολύ συχνά καταναγκαστικό χαρακτήρα. Επειδή στηρίζεται στην εξιδανίκευση, έτσι ώστε τα πάντα να είναι τέλεια στο φαντασιωσικό πεδίο της σκηνοθεσίας, το σκηνικό αλλάζει στη σεξουαλική πράξη. Η σκέψη ότι ο ερωτικός σύντροφος μπορεί να χαλάσει τη σεξουαλική εικόνα που έχει το άτομο στο μυαλό του το παγιδεύει στην αυνανιστική νοοτροπία. Πιο συχνά ο άντρας εγκλωβίζεται μέσα στην αυνανιστική πράξη που την εκτελεί πολλές φορές μηχανικά, σαν κάτι που πρέπει να γίνει, προσπαθώντας να επιβεβαιώσει τον ανδρισμό του ή την ικανότητά του. Είναι το καταφύγιο το οποίο σιγά σιγά γίνεται νεύρωση, επιθετικότητα, μειονεξία, αποφυγή και μελαγχολία. Έτσι οδηγείται στην άρνηση της σεξουαλικότητάς του, γίνεται «οπαδός» του πορνό, αναπτύσσει παραφιλικές διαταραχές, ενώ δείχνει συχνά επικριτική διάθεση για το άλλο φύλο, το οποίο κατηγορεί και χρεώνει. Ειδικότερα στις παραφιλικές διαταραχές (ηδονοβλεψία, επιδειξιμανία, εφαψιομανία κ.ά.) ο αυνανισμός είναι η κύρια πηγή άντλησης ευχαρίστησης.

Ο αυνανισμός του ενήλικα για κάποια περίοδο που δεν έχει σύντροφο δε σημαίνει απαραίτητα ότι βιώνει μια παθολογική κατάσταση. Ωστόσο, είναι σημαντικό ο σύγχρονος άνθρωπος να διεκδικεί την καινούργια επαφή και την ανάπτυξη σχέσης, να προβάλλει τη σεξουαλική του εικόνα και να πιστέψει σε αυτή.

Όταν ο αυνανισμός εμμένει στη ζωή ενός ενήλικα άνδρα θα ήταν ωφέλιμο να δραστηριοποιηθεί και να επισκεφθεί έναν ψυχολόγο εξειδικευμένο σε θέματα σεξουαλικότητας. Στην εποχή μας τα προβλήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς.

ΠΗΓΗ:
http://www.askitis.gr/monthly/view/ainanismos(accessed 13.7.15)

No comments:

Post a Comment