Wednesday, 28 September 2022

Autism Stories: Με όνειρο μια ενημερωμένη και συμπεριληπτική κοινωνία ανθρώπων



Το UniquAll πραγματοποίησε αυτόν τον Ιούνιο τις πρώτες Δράσεις Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, μαθητών ηλικίας 10-12 ετών, μέσα σε τυπικά σχολεία της πρωτεύουσας



Πηγή: nevronas.gr/ της Ειρήνης Συνανίδου – Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας – Μητέρα ΑμεΑ


Το UniquAll πραγματοποίησε αυτόν τον Ιούνιο τις πρώτες Δράσεις Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, μαθητών ηλικίας 10-12 ετών, μέσα σε τυπικά σχολεία της πρωτεύουσας.

Έγινε η αρχή… με όνειρο μια ενημερωμένη και συμπεριληπτική κοινωνία ανθρώπων, στην οποία χωράνε όλοι…

«Όλοι μοναδικοί, όλοι ίσοι»


Η δράση οργανώθηκε από το UniquAll και η ομάδα του nevronas.gr ανέλαβε την διαμόρφωση του περιεχομένου και την παρουσίαση της δράσης. Η ομάδα αποτελούνταν από:τον Νίκο Παγίδα, Eργοθεραπευτής, διαχειριστής και ιδρυτικό μέλος
την Γιώτα Ευσταθίου, Ηθοποιός και Θεατρολόγος, υπεύθυνη του τομέα Διασκέδασης – Ψυχαγωγίας της ομάδας
τη Ζωή Νικολόπουλου, ενήλικη αυτιστική, ωφελούμενη στη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΜοιαΖΩ
την Ειρήνη Συνανίδου, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας, μητέρα ενήλικα αυτιστικού, αρθρογράφου της στήλης Autism Stories
την Πόπη Μάλεση, Ψυχολόγος, αρχισυντάκτρια και ιδρυτικό μέλος
την Ελισάβετ Λάτσιου, υπεύθυνη Επικοινωνίας και Marketing




Την Παρασκευή, 3 Ιουνίου και την Τρίτη, 7 Ιουνίου, μπήκαμε μαζί με τον Δημήτρη Παπανικολάου– εμπνευστή και δημιουργό του UniquAll- μέσα σε δύο τυπικά δημοτικά σχολεία (στο κέντρο της Αθήνας και στο Γουδί). Παιδιά και εκπαιδευτικοί μας υποδέχτηκαν με θέρμη και η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων μας.

Έγινε προβολή προσεκτικά επιλεγμένων βίντεο από το εξωτερικό, επιμελημένων από την Ψυχολόγο και αρχισυντάκτρια Πόπη Μαλεση, υποτιτλισμένων με την βοήθεια του Γκίκα Μελαχροινού (Φωτογράφος-Βιντεογράφος του nevronas.gr) και με σπικάζ της Γιώτας Ευσταθίου, που τείνει να γίνει η επίσημη «φωνή» του nevronas, καθώς «ντύνει» φωνητικά τα περισσότερα βίντεο της διαδικτυακής πλατφόρμας.


Προέκυψαν απορίες στις οποίες αναλάβαμε να απαντήσουμε, με συντονιστή της συζήτησης τον Εργοθεραπευτή Νίκο Παγίδα.

Ήταν ευχάριστη έκπληξη η πολυμορφία των ερωτήσεων, ήταν απρόσμενη η διάθεση όλων των παιδιών να μιλήσουν, να καταθέσουν εμπειρίες ακόμα και να προτείνουν λύσεις και να δώσουν τη δική τους πολύτιμη συνεισφορά στους προβληματισμούς που γεννήθηκαν.

Στο τέλος βγήκαμε όλοι μαζί στον προαύλιο χώρο των σχολείων στον οποίο χώρο προαυλίζονται, στα διαλείμματα, μαζί και τα παιδιά των όμορων ειδικών Δημοτικών σχολείων (και αυτό έπαιξε ρόλο στην αρχική επιλογή, χωρίς να είναι βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση). Εκεί κάναμε το θεατρικό παιχνίδι, υπό τις οδηγίες της καταπληκτικής Γιώτας Ευσταθίου.

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες, τους δόθηκαν συνθήκες και οδηγίες, τους δόθηκε χρόνος προετοιμασίας, έκαναν προθέρμανση σώματος και φωνής και στη συνέχεια κάθε ομάδα, μας παρουσίασε το θεατρικό της δρώμενο.

Τι μου έκανε εντύπωση σε προσωπικό επίπεδο;

Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα. Από τα πολλά σηκωμένα χέρια όταν ρωτήσαμε: «Ξέρετε γιατί είμαστε σήμερα εδώ;» Από τα λόγια της δασκάλας που μας ευχαριστούσε και θέλησε να συμμετέχει ενεργά και η ίδια στα θεατρικά δρώμενα. Από τις αυτοσχέδιες προτάσεις των παιδιών για στήριξη και βοήθεια σε αυτιστικούς συμμαθητές τους.

Ένιωσα ότι συντελέστηκε κάτι όμορφο…

Φεύγοντας αισθάνθηκα πλήρης και ότι συμμετείχα σε κάτι ουσιαστικό και ελπιδοφόρο. Κάτι που είναι καινοτόμο για τα ελληνικά σχολεία: η δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν οι μικροί μαθητές με ενήλικες αυτιστικούς, στους οποίους δίνεται πρώτη φορά δυνατότητα να ακουστεί η φωνή τους στο σχολικό περιβάλλον.

Η Ζωή, η νεαρή αυτιστική, μίλησε με τα παιδιά και εξήγησε το πώς αισθάνεται και δρα. Και αυτό ήταν κάτι που φάνηκε ότι άρεσε πολύ τόσο στην ίδια όσο και στα παιδιά που συζήτησαν μαζί της.

Οι δύο πρώτες αυτές δράσεις έγιναν στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος. Ζητήθηκε ανατροφοδότηση (feedback) από παιδιά κι εκπαιδευτικούς, την οποία και θα αξιοποιήσουμε ως ομάδα για να αναπροσαρμόσουμε σημεία που ενδεχομένως επιδέχονται βελτίωσης, να εξελίξουμε την δράση και να επιστρέψουμε δυναμικά από τον Σεπτέμβριο και σε άλλα σχολεία της επικράτειας… με το καλό!

Με τις καλύτερες προθέσεις, με κέφι, με όρεξη για δουλειά, με όραμα, και (γιατί να το κρύψουμε;) με όνειρο μια ενημερωμένη και συμπεριληπτική κοινωνία ανθρώπων, στην οποία χωράνε ΟΛΟΙ…

Σημείωση: Οι δυο πρώτες πιλοτικές δράσεις ενημέρωσης για τον Αυτισμό έγιναν 3/6/22 3θέσιο Πειραματικό ΜΑΡΑΣΛΕΙΟ, Αθήνα και 7/6/22, 8ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών Αθήνα – Γουδί.

Πηγή:

No comments:

Post a Comment