Wednesday 27 December 2017

Παιδική Σεξουαλικότητα


Η σεξουαλικότητα είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης και όταν μιλάμε για παιδική σεξουαλικότητα αναφερόμαστε στην περίοδο από τη γέννηση ενός παιδιού ως και την ηλικία των δώδεκα χρόνων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ένα παιδί διέρχεται από τέσσερα εξελικτικά στάδια, όπου και συντελείται η ανάπτυξή του σε βιολογικό, γνωστικό, συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο. Μέσα σε αυτή την εξελικτική διαδικασία λαμβάνει χώρα και η ψυχοσεξουαλική του ανάπτυξη, όπου «χτίζονται» οι βάσεις μίας υγιούς προσωπικότητας και υπεύθυνης συμπεριφοράς για την ενήλικη ζωή.



Στάδια ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης του παιδιού





Η παιδική ηλικία είναι η πιο σημαντική περίοδος της ανθρώπινης εικόνας που συσχετίζεται με τη σεξουαλικότητα, αφού σηματοδοτεί τα πρώτα βήματα ενεργοποίησης της αντιληπτικότητας του παιδιού αλλά και της σωματικής αναζήτησης του, μέσω της οποίας εισπράττει ικανοποίηση. Η περιέργεια και η επιβράβευση αυτής της αίσθησης οδηγούν το παιδί στην καλύτερη ανακάλυψη των περιοχών που του προκαλούν ευχαρίστηση, ζητώντας την επανάληψη και επιμένοντας πάνω στα σημεία του σώματός του που φαίνεται να ξεχωρίζει ως ηδονογόνα, χωρίς φυσικά να υπάρχει συνειδητή αφύπνιση της σεξουαλικότητάς του.

Αρχικά, τα παιδιά 0–3 ετών παρουσιάζουν αυτόματη αναζήτηση ηδονής μέσα από ακούσιες αισθήσεις αυνανιστικού τύπου, ενώ στα παιδιά ηλικίας 3–6 ετών παρατηρούμε μία συνειδητή πλέον αναζήτηση ηδονής, τη σωματική αναγνώριση και τη σεξουαλική αγωγή του φύλου, δηλαδή την ανατομία του σώματος.

Υπάρχουν συγκεκριμένες σεξουαλικές συμπεριφορές τις οποίες συναντάμε συχνά στην προσχολική ηλικία, όπως η έντονη ενασχόληση των παιδιών με τα γεννητικά τους όργανα μέσω τριβής με το χέρι ή με αντικείμενα, τόσο σε ιδιωτικό όσο και σε δημόσιο χώρο. Άλλες, επίσης, κοινές συμπεριφορές είναι να προσπαθούν να αγγίξουν το στήθος της μαμάς ή άλλων γυναικών, να επιθυμούν να κυκλοφορούν γυμνά και να παρακολουθούν και τους άλλους όταν είναι γυμνοί.

Σύνηθες είναι να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με το σώμα το δικό τους ή των άλλων αλλά και να το εξερευνούν με συνομήλικα παιδιά. Εσφαλμένα, οι γονείς στη θέαση μιας τέτοιας εικόνας θορυβούνται, καθώς θεωρούν ότι τα παιδιά τους έχουν πρώιμη σεξουαλική αφύπνιση, παρότι αυτό αποτελεί μια φυσιολογική συνέχεια της ψυχοσεξουαλικής τους ανάπτυξης.

Στις ηλικίες μεταξύ 7-11 ετών, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ευδιάκριτος διαχωρισμός των φύλων. Χρειάζεται λοιπόν, να ενισχύεται το κυρίαρχο φύλο τόσο μέσα από τις δραστηριότητες του ίδιου όσο και μέσα από τις συμπεριφορές του αντίθετου φύλου. Επιπλέον, η περίοδος αυτή θεωρείται κατάλληλη για να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος πάνω στην σεξουαλικότητα, καθώς το παιδί ξεκινά σταδιακά να ανακαλύπτει το σώμα του και να αυνανίζεται. Καταλληλότερος για αυτό είναι πάντα ο ομόφυλος γονιός.

Τα παιδιά μεταξύ 11-13 ετών, βρίσκονται πλέον στον προθάλαμο της εφηβείας. Ο πατέρας με τον γιο και αντίστοιχα η μητέρα με την κόρη, αναπτύσσουν συμμαχικό διάλογο που θα βοηθήσει τόσο τον γονιό όσο και το παιδί να διαχειριστούν την ντροπή, την ερωτικοποίηση, την αμηχανία και τον φόβο.



H αξία της σεξουαλικής αγωγής για το παιδί




Γνωρίζει το σώμα του
Μαθαίνει τη φυσιολογία των γεννητικών του οργάνων
Φροντίζει το σώμα του
Μαθαίνει να αυτοπροστατεύεται
Βελτιώνεται η επικοινωνία και οι διαπροσωπικές του σχέσεις
Κατανοεί τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα
Μαθαίνει να αποδέχεται το διαφορετικό




Ποια θα πρέπει να είναι η στάση των γονέων απέναντι στην σεξουαλικότητα της παιδικής ηλικίας;





Τα παιδιά από τη βρεφική τους ηλικία έχουν την ανάγκη να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους. Αναρωτιούνται και πειραματίζονται με το κάθε τι. Και αυτό αποτελεί μία φυσιολογική ανάγκη του κάθε ανθρώπου που έρχεται στον κόσμο και επιθυμεί να μάθει, να ανακαλύψει, να γνωρίσει όσα συμβαίνουν στον ίδιο και στους γύρω του. Αποτελεί μέρος της ανθρώπινης εξέλιξης. Επιπλέον, μέσα από τις ποικίλες αλλαγές που τα παιδιά βιώνουν, καθώς μεγαλώνουν, αρχίζουν να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο, έχουν περιέργεια και εκφράζουν απορίες σε σχέση με το σώμα τους, το φύλο τους και τη σχέση μεταξύ των δύο φύλων. Αυτό το υγιές ενδιαφέρον των παιδιών δε σημαίνει ότι υπάρχει συνειδητή αφύπνιση της σεξουαλικότητας.

Οι γονείς, κατέχοντας τον πρώτο ρόλο στη διαπαιδαγώγησή τους, είναι σημαντικό να ενθαρρύνουν και να ενισχύουν το ενδιαφέρον τους, καθώς και να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι και σωστά ενημερωμένοι, ώστε να ανταποκρίνονται σε αυτές τις φυσιολογικές ανάγκες των παιδιών τους και κατά συνέπεια στις ερωτήσεις τους για θέματα σεξουαλικότητας. Είναι σκόπιμο να γνωρίζουν βασικά σημεία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, ώστε να παρέχουν στα παιδιά τους τα κατάλληλα εφόδια και να συμβάλλουν στην ομαλή ψυχοσεξουαλική και συναισθηματική τους ανάπτυξη, που διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στο πέρασμα τους από την παιδική ηλικία στην εφηβική και μετέπειτα στην ενηλικίωση.

ΠΗΓΗ:


No comments:

Post a Comment