Από την πρώτη μέρα μιας σχέσης, η γυναίκα έχει ν’ αντιμετωπίσει και την «αντροπαρέα» με την οποία καλείται να μοιραστεί τον χρόνο του αγαπημένου της. Μέχρι τον γάμο αυτά τα θέματα έχουν, συνήθως, λυθεί. Δεν είναι λίγες οι φορές, όμως, που επανέρχονται και ο σύζυγος στρέφεται ανισοβαρώς στην αντροπαρέα για να καλύψει την ανάγκη του για φυγή από την καθημερινότητα. Ας δούμε μερικούς απ’ τους λόγους για τους οποίους μπορεί να περνά περισσότερο χρόνο με τους φίλους του, σαν να ήταν και πάλι εργένης.
Νοσταλγεί τις παλιές «καλές» εποχές
Κακά τα ψέματα, οι μέρες που ο σύζυγός σας ήταν εργένης είναι γεμάτες από αναμνήσεις ξεγνοιασιάς και αντρικού «χαβαλέ» οι οποίες, με τα χρόνια, επιστρέφουν όλο και πιο ωραιοποιημένες, όλο και πιο ακαταμάχητες σε σχέση με την πραγματικότητα που βιώνετε καθημερινά. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τους φίλους του, ή τουλάχιστον για όλους όσοι είναι παντρεμένοι , ενώ οι ανύπαντροι είναι, για τους υπόλοιπους, ο τελευταίος συνδετικός κρίκος μ’ εκείνη την περασμένη εποχή.
Μην πανικοβάλλεστε. Αν δεν σας παραμελεί και είναι εντάξει στις βασικές υποχρεώσεις του, τότε αυτή είναι μία φάση απ’ την οποία πρέπει να περάσει. Δώστε του το χρόνο που διεκδικεί θέτοντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να μη νιώθετε «ριγμένη». Όταν είστε μαζί, δείξτε ενδιαφέρον για την περίοδο της ζωής του που προσπαθεί να αναβιώσει, τις αναμνήσεις και τις νεανικές τρέλες του και μοιραστείτε μαζί του τις δικές σας. Σίγουρα τα έχετε ξαναπεί, αλλά αυτή τη φορά είναι πολύ πιο σημαντικό απ’ ότι στη φάση της γνωριμίας σας.
Έχει ανάγκη την επιδοκιμασία τους
Μετά από κάποιο διάστημα μέσα στον γάμο, ένας άντρας ίσως αισθανθεί ότι έχει κάνει πολλές «παραχωρήσεις», κάτι που μπορεί να έχει αντίκτυπο στην αυτοεκτίμησή του και να τον οδηγήσει στην αντροπαρέα για να επικυρώσει την «αυτοδιάθεσή» του. Οι άντρες τείνουν να εκμεταλλεύονται κάθε αφορμή για πειράγματα του τύπου «σε τραβάει απ' τη μύτη» και να επιβραβεύουν με αντίστοιχες υπερβολές κάθε συμπεριφορά που αμφισβητεί την υποτιθέμενη γυναικεία εξουσία.
Χρησιμοποιήστε τη διπλωματία, δείξτε του ότι τον θαυμάζετε όπως παλιά και ότι έχει λόγο σε όλα όσα έχουν να κάνουν με το σπιτικό σας, αλλά και με εσάς ακόμη. Στην ανάγκη, αφήστε τον να πάρει εκείνος το... τιμόνι σε πράγματα που, μέχρι τώρα, είχατε αναλάβει εσείς και βρείτε τρόπους να τον κάνετε να νιώσει άρχοντας του σπιτιού, υπογραμμίζοντας την προϋπόθεση ότι νοιάζεται για το αρχοντικό του και το φροντίζει όπως πρέπει.
Δεν έχει τι να κάνει στο σπίτι
Αν εκείνος εργάζεται όλη την ημέρα και εσείς ασχολείστε με τα οικιακά, μπορεί να επικρατεί η εντύπωση ότι το σπίτι είναι δική σας υπόθεση κι ότι εσείς έχετε τον πρώτο λόγο για ό,τι σχετίζεται με αυτό. Επιστρέφει, τρώει, ξεκουράζεται και κοιμάται, αλλά δεν έχει καλλιεργηθεί η σύνδεση εκείνη που θα τον κάνει να νοιάζεται για τα του σπιτιού σε σημείο που η φροντίδα και η βελτίωση του χώρου που μοιράζεστε να αποτελεί για εκείνον δημιουργική απασχόληση και φυγή απ’ την εργασιακή ρουτίνα.
Μην τον αφήνετε έξω απ’ τις αποφάσεις και τις καθημερινές υποθέσεις του σπιτιού, είτε επειδή θεωρείτε πως τον κουράζουν είτε επειδή δε γνωρίζει όσα πρέπει γι’ αυτά. Δώστε του τη δυνατότητα να κάνει επιλογές και να πάρει αποφάσεις, έτσι ώστε το σπίτι να γίνει για εκείνον ένας οικείος χώρος ουσιαστικής ξεκούρασης και «αδειάσματος» και όχι ένα μέρος γεμάτο από κανόνες και υποχρεώσεις που δεν κατανοεί και ακολουθεί μηχανικά.
Η ρουτίνα σας δεν περιλαμβάνει πλέον τη διασκέδαση
Όταν ήσαστε ακόμη νέο ζευγάρι, ένα μεγάλο μέρος της εβδομαδιαίας ρουτίνας σας αποτελούσε το τι θα κάνετε για να διασκεδάσετε, πού θα πάτε, μόνοι ή με την παρέα σας, ποια ταινία θα δείτε και ποιο καινούργιο ρεστοράν θα δοκιμάσετε. Ήταν μία ευκαιρία να δοκιμάσετε νέα πράγματα, ν΄αλλάξετε παραστάσεις κι εμφανίσεις, αλλά κυρίως, να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί. Μετά τον γάμο, βλέπεστε συνέχεια και η ρουτίνα σας γεμίζει με καθημερινά, πεζά πράγματα κάνοντας μία έξοδο με τους φίλους, όσο κάζουαλ κι αν είναι αυτή, να μοιάζει με κάτι εξαιρετικό.
Επειδή είναι φυσιολογικό να νιώθετε κι εσείς το ίδιο, πάρτε την πρωτοβουλία και μην αφήνετε την καθημερινότητά σας να «μπουκώνει» με στιγμές που απειλούν την ανάγκη σας για αγνή διασκέδαση. Όποτε μπορείτε, αγνοήστε την κούραση και προτείνετε εξόδους που σας βγάζουν απ’ την άνεση των συνηθειών σας ή ζητήστε από τον σύζυγό σας να επιλέξει κάτι που θα τον ευχαριστούσε να κάνετε μαζί.
Τα «αντρικά» ενδιαφέροντά του είναι πολλά
Όπως και να το κάνουμε, είναι κάποια πράγματα που οι άντρες δεν έχουν μάθει να μην κάνουν μαζί, όπως π.χ. το να βλέπουν ποδόσφαιρο ή φόρμουλα 1, να παίζουν στοίχημα, μπιλιάρδο ή playstation και να μιλούν για τα πολιτικά στην καφετέρια σαν να ήταν στο χέρι τους να σώσουν τη χώρα. Απ’ τη στιγμή που ο σύζυγός σας δεν θέλησε ή δεν πιέστηκε ν’ αφήσει κάποιες απ’ τις αγαπημένες ασχολίες του εκτός της ρουτίνας του,δεν μπορεί παρά να επιδίδεται σε αυτές με τους συνήθεις υπόπτους, τους παλιόφιλούς του.
Μην καταπιέζεστε, η συζήτηση είναι αναπόφευκτη και θα πρέπει να την κάνετε μόλις εντοπίσετε το πρόβλημα που, συνήθως, είναι απόρροια μιας πολύχρονης συνήθειας η οποία, απλώς, δεν είχε αντίκτυπο στη σχέση σας πριν παντρευτείτε. Με ειλικρίνεια και κατανόηση, θέστε του το ζήτημα και διεκδικείστε το χρόνο που θέλετε να περνάτε μαζί, κάνοντας πράγματα που αρέσουν και στους δύο. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, γνωρίστε τους φίλους του καλύτερα και, καμιά φορά, δείτε μπάλα μαζί τους. Αν είναι τόσο κολλημένος με την παρέα του, ίσως ήρθε η ώρα να γίνετε κι εσείς μέλος της.
ΠΗΓΗ:
http://www.mama365.gr/30158/giati-protimaei-toys-filoys-moy-apo-mena.html(accessed 8.5.16)
No comments:
Post a Comment