‘Θες να σου πω μια ιστορία; Θες να μάθεις τι κάνω στη δουλειά μου; Θες να ξέρεις γιατί η προκατάληψή σου απέναντί μου δεν έχει κανέναν λόγο ύπαρξης; Θέλεις να σου πω πράγματα που θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις την κουλτούρα μου, τη νοοτροπία μου και τον τρόπο που βλέπω τον κόσμο; Αν ναι, δανείσου με για μισή ώρα’.
Οι ανθρώπινες ‘βιβλιοθήκες’ λειτουργούν όπως οι κανονικές βιβλιοθήκες. Τις επισκέπτεσαι, αναζητάς τις πληροφορίες που χρειάζεσαι και, αφού λύσεις τις απορίες σου, φεύγεις. Με τη διαφορά ότι εδώ οι πληροφορίες δεν προέρχονται από βιβλία, αλλά από ανθρώπους που κάθονται απέναντί σου και σου μιλούν για τη ζωή τους και τις εμπειρίες που διαμόρφωσαν την προσωπικότητά τους. Οι άνθρωποι-βιβλία παρέχουν 30 λεπτά από το χρόνο τους και δίνουν προσωπικές ‘συνεντεύξεις’, με στόχο την καλύτερη κατανόηση του κόσμου και – αν όχι την εξάλειψη – τουλάχιστον την αποδυνάμωση των προκαταλήψεων και την απομυθοποίηση των στερεοτύπων.
Ο άνθρωπος-βιβλίο δεν είναι υποχρεωτικά κατατρεγμένος, παρίας ή μέλος μειονότητας. Μπορεί να είναι και ένας σεφ, μία δασκάλα για άτομα με νοητική υστέρηση, ένας φανατικός των extreme sports… οποιοσδήποτε έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία να πει, οποιοσδήποτε μπορεί να κινήσει το ενδιαφέρον των συνανθρώπων του και να τους βοηθήσει να δουν τον κόσμο με άλλο μάτι, λιγότερο επικριτικό.
Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν τουλάχιστον 150 ανθρώπινες βιβλιοθήκες. Οι εμπνευστές μιας από αυτές, η οποία λειτουργεί στο Λονδίνο, τονίζουν ότι η συζήτηση δεν είναι ωφέλιμη μόνο για τον ‘αναγνώστη’, αλλά και για το ίδιο το ‘βιβλίο’. Από την ‘ανάγνωση’ προκύπτει τροφή για σκέψη και για τις δύο πλευρές - με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι υπάρχουν μυαλά που πεινούν.
ΠΗΓΗ:
http://theartfoundation.metamatic.gr/GR/BLOG_/koinonia/2028/exeis_prokatalhpseis_diavase_enan_anthropo_/(accessed 4.4.14)
Εξωτερικό Link
No comments:
Post a Comment