Wednesday, 30 April 2014

7 πράγματα που μου έμαθε ο Καβάφης για τη ζωή





Αν σήμερα θεωρούμε την ποιητική αξία του Κωνσταντίνου Καβάφη κάτι το δεδομένο, αυτό δεν ίσχυε πάντα. Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε «δεν συνιστούσαν ποίηση». Και αυτό συνέβαινε όχι μόνο όσο ζούσε αλλά και μετά το θάνατό του.

Δεν έχει υπάρξει και ελπίζω να μην υπάρξει πιο «κακοποιημένος»από τους αναγνώστες και κάποιους εκπαιδευτικούς - εξεταστές ποιητής από τον Κωνσταντίνο Καβάφη. Είναι ο ποιητής που έχει διαβαστεί αποσπασματικά όσο κανένας άλλος, που έχει αναλυθεί κατά λέξη όσο κανένας άλλος- σε τέτοιο βαθμό που χάνεται ολότελα το νόημά του, σε τέτοιο βαθμό που οτιδήποτε ζωντανό μέσα του ασφυκτιά και πεθαίνει. Είναι αυτός που όλοι έχουμε διαβάσει δίστιχά του χωρίς να γνωρίζουμε το συγκείμενο (το context) και –όπως είναι μαθηματικά λογικό και αναμενόμενο- βγάλαμε βεβιασμένα συμπεράσματα. Το «τι θέλει να πει ο ποιητής», κυρίες και κύριοι, δεν είναι ποτέ ο αυτοσκοπός και –ευτυχώς- δεν υπάρχει σωστή απάντηση.

Πρώτον, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θέλει να πει ο ποιητής γιατί δεν τον έχεις μπροστά σου να τον ρωτήσεις και να σου απαντήσει. Το να μαντεύει ο καθένας τι μπορεί να είχε στο μυαλό του ο Καβάφης και να θέτει την εικασία του ως δεδομένο και απαράβατο κανόνα, είναι ακριβώς το αντίθετο από τον ίδιο τον σκοπό της Ποίησης.Το να ζητείται από τον κάθε μαθητή- σπουδαστή- φοιτητή να μάθει απ’έξω την προσωπική θεωρία του οποιουδήποτε -κατά τ’άλλα πολυδιαβασμένου και μορφωμένου ερευνητή- και να είναι σε θέση να την αναπαράγει κατά λέξη, είναι, για μένα, έγκλημα.

Επίσης, ένα ποίημα είναι –ευτυχώς και πάλι- κάτι πολύ προσωπικό και εξατομικευμένο και λέει άλλα πράγματα στον καθένα ανάλογα με την ηλικία του, το χαρακτήρα του, τα βιώματά του, τα όνειρά του, τους εφιάλτες του, τις εμμονές του, το βλέμμα του, τον τρόπο που αγγίζει, τον τρόπο που μυρίζει. Ένα ποίημα μού λέει άλλα πράγματα από αυτά που λέει σε σένα και λέει άλλα πράγματα σε μένα στα 20 και άλλα στα 30 μου. Ακριβώς εκεί έγκειται και η ομορφιά του.

Ας μάθουμε επιτέλους στους ανθρώπους να σκέφτονται και όχι τι να σκέφτονται.


7 πράγματα που μου έμαθε ο Καβάφης για τη ζωή

1. Τον φόβο σου μόνο εσύ μπορείς να τον θρέψεις και μόνο εσύ μπορείς να τον καταστρέψεις. Τα τέρατα ζουν μέσα σου και στο χέρι σου είναι μόνο αν θα τα αφήσεις να μεγαλώσουν ή όχι. Ή, όπως λέει και ο Καβάφης, «Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου».

2. Οι άνθρωποι που έχεις δίπλα σου να είναι λίγοι και καλοί. Μην αναλώνεσαι με ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις άσχημα, που σε μειώνουν, που δεν θέλουν το καλό σου, που δεν ξέρουν να δίνουν. Μην εξαντλείσαι «μέσα στην πολλή συνάφεια του κόσμου».

3. Αυτά που δεν λες, αυτά που δεν ζεις, αυτά που δεν θες να παραδεχθείς ούτε στον εαυτό σου, τα απωθημένα και τα καταπιεσμένα σου ένστικτα είναι αυτά που θα έρθουν μια μέρα και θα σε εκδικηθούν, θα σε πνίξουν.Μην καταπιέζεις τον εαυτό σου, μην δημιουργείς αδιέξοδα εκεί που δεν υπάρχουν. Ζήσε.

4. Πόθος. Έρωτας. Σεξ. Αγάπη. Οι μεγαλύτερες κινητήριες δυνάμεις. Απόλαυσέ τες.


5. Δεν έχουν σημασία μόνο αυτά που ζήσαμε. Ίσως μεγαλύτερη σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα «σ αγαπώ» που τσιγκουνευτήκαμε, όλα τα σώματα που αγγίξαμε μόνο νοητά, όλα τα χείλη που ονειρευτήκαμε αλλά φοβηθήκαμε να φιλήσουμε. Ίσως τα «όχι» μας μας έκαναν αυτό που είμαστε, όχι τα «ναι» μας. Ίσως.

6. Ό,τι αρχίζει, θα τελειώσει. Ό,τι δεν αρχίσει δεν θα τελειώσει και ποτέ. Έρωτας δεν είναι μόνο ό,τι εκπληρώθηκε- είναι και ό,τι πόθησες. Ίσως γι’ αυτό μας τρώνε για πάντα οι ανεκπλήρωτοι έρωτες. Δεν πεθαίνουν γιατί δεν κατάφεραν να γεννηθούν.

7. Το να παραδεχθούμε ότι κάτι πέθανε, ότι έκανε τον κύκλο του, ότι δεν είναι πια ό,τι ήταν, ότι το χάσαμε για πάντα, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η μόνη λύση είναι, όμως, να αποχαιρετήσεις αυτό που φεύγει «σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος». Τουλάχιστον «σαν». Μέχρι να γίνεις θαρραλέος.


Η ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη σε 16 γεγονότα

1. O Κωνσταντίνος Πέτρου Καβάφης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρειατης Αιγύπτου στις 29/4/1863 και πέθανε στα γενέθλιά του, στις 29/4/1933, σε ηλικία 70 ετών στην γενέτειρά του, αφού είχε νοσήσει από καρκίνο του λάρυγγα.

2. Δούλεψε ως δημόσιος υπάλληλος, ως Γραφέας στην αγγλική υπηρεσία Αρδεύσεων του Υπουργείου Δημοσίων Έργων και παρέμεινε 33 χρόνια στο ίδιο γραφείο.

3. Ήταν ασυμβίβαστος στην ποίησή του, στα όνειρά του, στα ιδανικά του αλλά στην προσωπική του ζωή ο ίδιος δήλωνε «δειλός» και πάντα έβλεπε εμπόδια σε ό,τι ήθελε να κάνει.

4. Ήταν τελειομανής όσον αφορά στην ποίησή του και διακατεχόταν από ένα γόνιμο πείσμα. Επεξεργαζόταν τον κάθε στίχο με σεβασμό και πολλή προσοχή και, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, για ολόκληρα χρόνια προτού τα δημοσιεύσει.

5. Ο ίδιος θεωρούσε πως η γλώσσα είναι μία και ενιαία και δεν διάλεξε στρατόπεδο στη μάχη καθαρεύουσας- δημοτικής.

6. Οι θεματικοί κύκλοι της καβαφικής ποίησης.Ο ίδιος ο Καβάφης είχε κατατάξει τα ποιήματά του σε τρεις κατηγορίες: τα ιστορικά, τα φιλοσοφικά και τα ηδονικά ή αισθησιακά.

7. Η μορφή των ποιημάτων του: ιδιότυπη γλώσσα (μείγμα καθαρεύουσας και δημοτικής, με ιδιωματικά στοιχεία της Κωνσταντινούπολης), λιτός λόγος (σπάνια χρήση επιθέτων, τα οποία, όταν υπάρχουν, έχουν λόγο να υπάρχουν και δεν είναι κοσμητικά), σχεδόν ολοκληρωτική απουσία ομοιοκαταληξίας, ιδιαίτερος τρόπος χρήσης των σημείων στίξης (για να εκφράσουν π.χ. ειρωνεία).

8. Φύλαξε μυστική την προσωπική του ζωή και τις σεξουαλικές του προτιμήσεις και ζούσε μια διπλή ζωή. Συχνά στα ερωτικά του ποιήματα δεν προσδιορίζεται το φύλο των προσώπων ενώ σε άλλα βλέπουμε μια αποστασιοποιημένη αφήγηση σε τρίτο πρόσωπο. Όσο περνούν τα χρόνια, όμως, η ομοφυλοφιλία γίνεται εμφανής στην διήγησή του και χωρίς πια ενοχές.


9. Τα ποιήματά του χαρακτηρίζονται από έναν διάχυτο ερωτισμό. Η Marguerite Yourcenar είχε σχολιάσει πως «τα ερωτικά ποιήματα του Καβάφη είναι περισσότερο ποιήματα περί έρωτος παρά προς το ερωτικό αντικείμενο».

10. Ο ίδιος προτιμούσε να δημοσιεύει τα ποιήματά του σε περιοδικά και εφημερίδες. Η πρώτη συλλογή με 154 ποιήματά του εκδόθηκε μετά το θάνατό του.

11. Στο τελευταίο του διαβατήριο σημείωσε ως επάγγελμα τη λέξη «ποιητής».


12. Πριν πεθάνει είχε υποβληθεί σε εγχείρηση στην Αθήνα, στην οποία έχασε τη φωνή του και αναγκαζόταν να επικοινωνεί με σημειώματα.

13. Η καβαφική ποίηση σήμερα έχει μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες και εκτιμάται παγκοσμίως.

14. Το σπίτι όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην Αλεξάνδρεια έγινε μουσείο το 1992 και βρίσκεται στον αριθμό 4 της οδού Κ. Καβάφη, όπως μετονομάστηκε προς τιμήν του ποιητή.

15. Τη μέρα που πέθανε, αδυνατώντας να μιλήσει, ζωγράφισε μια τελεία και έναν κύκλο γύρω από αυτήν. 

16. Δεν πήρε ποτέ Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τελικά, όμως, αυτό δεν έπαιξε ρόλο στην παγκόσμια αναγνώριση του έργου του.


Σκίτσο του καλλιτέχνη David Hockney

Αυτοβιογραφικό σημείωμα του Κ. Π. Καβάφη
Είμαι Κωνσταντινουπολίτης την καταγωγήν, αλλά εγεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια - σ' ένα σπίτι της οδού Σερίφ• μικρός πολύ έφυγα, και αρκετό μέρος της παιδικής μου ηλικίας το πέρασα στην Αγγλία. Κατόπιν επισκέφθην την χώραν αυτήν μεγάλος, αλλά για μικρόν χρονικόν διάστημα. Διέμεινα και στη Γαλλία. Στην εφηβικήν μου ηλικίαν κατοίκησα υπέρ τα δύο έτη στην Κωνσταντινούπολη. ΣτηνΕλλάδα είναι πολλάχρόνια πουδεν επήγα.Η τελευταία μου εργασία ήταν υπαλλήλου εις ένα κυβερνητικόνγραφείονεξαρτώμενον από το υπουργείον των Δημοσίων Έργων της Αιγύπτου. Ξέρω Αγγλικά, Γαλλικά και ολίγα Ιταλικά.


10 Αποφθεύγματα του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή
Οδηγίες χρήσης: Τα εν λόγω αποσπάσματα- αποφθεύγματα δεν σου δίνουν την όλη εικόνα του εκάστοτε ποιήματος. Ο σκοπός του είναι, αν βρεις κάτι και σου «μιλήσει», να ψάξεις και να διαβάσεις ολόκληρο το ποίημα.

1. Ίσως δεν έφθασεν ακόμη ο καιρός.Να μη βιαζόμεθα• είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία.
2. Ίσως το φως νάναι μια νέα τυραννία. Ποιος ξέρει τι καινούργια πράγματα θα δείξει.
3. Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους; Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις.
4. Ο παντρεμένος ζει σαν σκύλος και πεθαίνει σαν άνθρωπος. Ο ανύπανδρος ζει σαν άνθρωπος και πεθαίνει σαν σκύλος.
5. Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ ή το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε.


6. Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις μες την πολλή συνάφεια του κόσμου, Μες στες πολλές κινήσεις και ομιλίες.
7. Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος, αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια που φεύγει.
8. Δώδεκα και μισή. Πώς πέρασεν η ώρα. Δώδεκα και μισή. Πώς πέρασαν τα χρόνια.
9. Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι. Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο. Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.
10. Σώμα, θυμήσου όχι μόνο το πόσο αγαπήθηκες, όχι μονάχα τα κρεβάτια όπου πλάγιασες, αλλά κ’ εκείνες τες επιθυμίες που για σένα γυάλιζαν μες στα μάτια φανερά, κ’ ετρέμανε μες στη φωνή – και κάποιο τυχαίον εμπόδιο τες ματαίωσε.


Σκίτσο του Ορνεράκη


Τα 15 αγαπημένα μου ποιήματα του Καβάφη ( η επιλογή έγινε με εντελώς υποκειμενικά κριτήρια)

1. Θυμήσου, σώμα...

Σώμα, θυμήσου όχι μόνο το πόσο αγαπήθηκες,
όχι μονάχα τα κρεββάτια όπου πλάγιασες,
αλλά κ' εκείνες τες επιθυμίες που για σένα
γυάλιζαν μες στα μάτια φανερά,
κ' ετρέμανε μες στη φωνή -- και κάποιο
τυχαίον εμπόδιο τες ματαίωσε.
Τώρα που είναι όλα πια μέσα στο παρελθόν,
μοιάζει σχεδόν και στες επιθυμίες
εκείνες σαν να δόθηκες -- πώς γυάλιζαν,
θυμήσου, μες στα μάτια που σε κύτταζαν
πώς έτρεμαν μες στη φωνή, για σε, θυμήσου, σώμα.

2. Ιθάκη

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρείς,
αν μέν' η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.
Να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος.
Πολλά τα καλοκαιρινά πρωϊά να είναι
που με τι ευχαρίστησι, με τι χαρά
θα μπαίνεις σε λιμένας πρωτοειδωμένους•
να σταματήσεις σ' εμπορεία Φοινικικά,
και τες καλές πραγμάτειες ν' αποκτήσεις,
σεντέφια και κοράλλια, κεχριμπάρια κ' έβενους,
και ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής,
όσο μπορείς πιο άφθονα ηδονικά μυρωδικά•
σε πόλεις Αιγυπτιακές πολλές να πας,
να μάθεις και να μάθεις απ' τους σπουδασμένους.
Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί είν' ο προορισμός σου.
Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου.
Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει
και γέρος πια ν' αράξεις στο νησί,
πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο,
μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.
Η Ιθάκη σ' έδωσε το ωραίο ταξίδι.
Χωρίς αυτήν δεν θά βγαινες στον δρόμο.
Αλλο δεν έχει να σε δώσει πια.
Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Ετσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν.

3. Η πόλις

Εἶπες «Θὰ πάγω σ' ἄλλη γῆ, θὰ πάγω σ' ἄλλη θάλασσα.
Μιὰ πόλις ἄλλη θὰ βρεθεῖ καλλίτερη ἀπ' αὐτή.
Κάθε προσπάθειά μου μιὰ καταδίκη εἶναι γραφτῆ ˚
κ' εἲν' ἡ καρδιά μου -σὰν νεκρός- θαμένη.
Ὁ νοῦς μου ὡς πότε μὲς στὸν μαρασμὸν αὐτὸν θὰ μένει.
Ὅπου τὸ μάτι μου γυρίσω, ὅπου κι ἂν δῶ
ἐρείπια μαῦρα τῆς ζωῆς μου βλέπω ἐδῶ,
ποῦ τόσα χρόνια πέρασα καὶ ρήμαξα καὶ χάλασα.»

Καινούργιους τόπους δὲν θὰ βρεῖς, δὲν θά βρεις ἄλλες θάλασσες.
Ἡ πόλις θὰ σὲ ἀκολουθεῖ. Στοὺς δρόμους θὰ γυρνᾷς
τοὺς ἴδιους. Καὶ στὲς γειτονιὲς τὲς ἴδιες θὰ γερνᾷς ˚
καὶ μὲς στὰ ἴδια σπίτια αὐτὰ θ' ἀσπρίζεις.
Πάντα στὴν πόλι αὐτὴ θὰ φθάνεις. Γιὰ τὰ ἀλλοῦ -μὴ ἐλπίζεις-
δὲν ἔχει πλοῖο γιὰ σέ, δὲν ἔχει ὁδό.
Ἔτσι ποῦ τὴ ζωή σου ρήμαξες ἐδῶ
στὴν κώχη τούτη τὴν μικρή, σ' ὅλην τὴν γῆ τὴν χάλασες.

4. Περιμένοντας τους βαρβάρους

-Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.

-Γιατί μέσα στην Σύγκλητο μιά τέτοια απραξία;
Τι κάθοντ' οι Συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;

-Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.
Τι νόμους πια θα κάμουν οι Συγκλητικοί;
Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν.

-Γιατί ο αυτοκράτωρ μας τόσο πρωί σηκώθη,
και κάθεται στης πόλεως την πιο μεγάλη πύλη
στον θρόνο επάνω, επίσημος, φορώντας την κορώνα;

-Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.
Κι ο αυτοκράτωρ περιμένει να δεχθεί
τον αρχηγό τους. Μάλιστα ετοίμασε
για να τον δώσει μια περγαμηνή. Εκεί
τον έγραψε τίτλους πολλούς κι ονόματα.

-Γιατί οι δυό μας ύπατοι κ' οι πραίτορες εβγήκαν
σήμερα με τες κόκκινες, τες κεντημένες τόγες
γιατί βραχιόλια φόρεσαν με τόσους αμεθύστους,
και δαχτυλίδια με λαμπρά γυαλιστερά σμαράγδια
γιατί να πιάσουν σήμερα πολύτιμα μπαστούνια
μ' ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλισμένα;

Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα
και τέτοια πράγματα θαμπόνουν τους βαρβάρους.

-Γιατί κ' οι άξιοι ρήτορες δεν έρχονται σαν πάντα
να βγάλουνε τους λόγους τους, να πούνε τα δικά τους;

Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα
κι αυτοί βαριούντ' ευφράδειες και δημηγορίες.

-Γιατί ν' αρχίσει μονομιάς αυτή η ανησυχία
κ' η σύγχυσις. (Τα πρόσωπα τι σοβαρά που έγιναν).
Γιατί αδειάζουν γρήγορα οι δρόμοι κ' οι πλατέες,
κι όλοι γυρνούν στα σπίτια τους πολύ συλλογισμένοι;

Γιατί ενύχτωσε κ' οι βάρβαροι δεν ήλθαν.
Και μερικοί έφθασαν απ' τα σύνορα,
και είπανε πως βάρβαροι πια δεν υπάρχουν.

Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.
Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μιά κάποια λύσις.

5. Επιθυμίες

Σὰν σώματα ὡραῖα νεκρῶν ποῦ δὲν ἐγέρασαν
καὶ τἄκλεισαν, μὲ δάκρυα, σὲ μαυσωλεῖο λαμπρό,
μὲ ρόδα στὸ κεφάλι καὶστὰ πόδια γιασεμιὰ —
ἒτσ’ ἡ ἐπιθυμίες μοιάζουν ποῦ ἐπέρασαν
χωρὶς νὰ ἐκπληρωθοῦν ˚ χωρὶς ν’ ἀξιωθεῖ καμιὰ
τῆς ἡδονῆς μιὰ νύχτα, ἢ ἕνα πρωὶ της φεγγερό.


6. Όσο μπορείς

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.
Μην την εξευτελίζεις πιαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κ' εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινή ανοησία,
ως που vα γίνει σα μιά ξένη φορτική.

7. Επέστρεφε

Επέστρεφε συχνά και παίρνε με,
αγαπημένη αίσθησις επέστρεφε και παίρνε με --
όταν ξυπνά του σώματος η μνήμη,
κ' επιθυμία παληά ξαναπερνά στο αίμα
όταν τα χείλη και το δέρμα ενθυμούνται,
κ' αισθάνονται τα χέρια σαν ν' αγγίζουν πάλι.

Επέστρεφε συχνά και παίρνε με την νύχτα,
όταν τα χείλη και το δέρμα ενθυμούνται....

8. Έτσι πολύ ατένισα

Την εμορφιά έτσι πολύ ατένισα,
που πλήρης είναι αυτής η όρασίς μου.
Γραμμές του σώματος. Κόκκινα χείλη. Μέλη ηδονικά.
Μαλλιά σαν από αγάλματα ελληνικά παρμένα
πάντα έμορφα, κι αχτένιστα σαν είναι,
και πέφτουν, λίγο, επάνω στ' άσπρα μέτωπα.
Πρόσωπα της αγάπης, όπως τάθελεν
η ποίησίς μου.... μες στες νύχτες της νεότητός μου,
μέσα στες νύχτες μου, κρυφά, συναντημένα....

9. Κεριά

Τοῦ μέλλοντος οἱ μέρες στέκοντ’ ἐμπροστά μας
σὰ μιὰ σειρὰ κεράκια ἀναμμένα —
χρυσά, ζεστά, καὶ ζωηρὰ κεράκια.

Οἱ περασμένες μέρες πίσω μένουν,
μιὰ θλιβερὴ γραμμὴ κεριῶν σβυσμένων
τὰ πιὸ κοντὰ βγάζουν καπνὸν ἀκόμη,
κρύα κεριά, λυωμένα, καὶ κυρτά.

Δὲν θέλω νὰ τὰ βλέπω ˚ μὲ λυπεῖ ἡ μορφὴ των,
καὶ μὲ λυπεῖ τὸ πρῶτο φῶς των νὰ θυμοῦμαι.
Ἐμπρὸς κυττάζω τ’ ἀναμμένα μου κεριά.

Δὲν θέλω νὰ γυρίσω νὰ μὴ διῶ καὶ φρίξω
τί γρήγορα ποῦ ἡ σκοτεινὴ γραμμὴ μακραίνει,
τί γρήγορα ποῦ τὰ σβυστὰ κεριὰ πληθαίνουν.


10. Μονοτονία

Τὴν μιὰ μονότονην ἡμέραν ἄλλη
μονότονη, ἀπαράλλακτη ἀκολουθεῖ. Θὰ γίνουν
τὰ ἴδια πράγματα, θὰ ξαναγίνουν πάλι -
οἱ ὅμοιες στιγμές μᾶς βρίσκουνε καὶ μᾶς ἀφίνουν.

Μῆνας περνᾷ καὶ φέρνει ἄλλον μῆνα.
Αὐτὰ ποῦ ἔρχονται κανεὶς εὔκολα τὰ εἰκάζει
εἶναι τὰ χθεσινὰ τὰ βαρετὰ ἐκεῖνα.
Καὶ καταντᾷ τὸ αὔριο πιὰ σὰν αὔριο νὰ μὴ μοιάζει.


11. Φωνές

Ἰδανικὲς φωνὲς κι ἀγαπημένες
ἐκείνων ποῦ πέθαναν, ἢ ἐκείνων ποῦ εἶναι
γιὰ μᾶς χαμένοι σὰντοὺς πεθαμένους.

Κάποτε μὲς στὰ ὄνειρά μας ὁμιλοῦνε
κάποτε μὲς στὴν σκέψι τὲς ἀκούει τὸ μυαλό.

Καὶ μὲ τὸν ἦχο των γιὰ μιὰ στιγμὴ ἐπιστρέφουν
ἦχοι ἀπὸ τὴν πρώτη ποίηση τῆς ζωῆς μας -
σὰ μουσική, τὴν νύχτα, μακρυνή, ποῦ σβύνει.

12. Καισαρίων

Εν μέρει για να εξακριβώσω μια εποχή,
εν μέρει και την ώρα να περάσω,
την νύχτα χθες πήρα μια συλλογή
επιγραφών των Πτολεμαίων να διαβάσω.
Οι άφθονοι έπαινοι κ' οι κολακείες
εις όλους μοιάζουν. Ολοι είναι λαμπροί,
ένδοξοι, κραταιοί, αγαθοεργοί
καθ' επιχείρησίς των σοφοτάτη.
Αν πεις για τες γυναίκες της γενιάς, κι αυτές,
όλες οι Βερενίκες κ' οι Κλεοπάτρες θαυμαστές.

Οταν κατόρθωσα την εποχή να εξακριβώσω
θάφινα το βιβλίο αν μια μνεία μικρή,
κι ασήμαντη, του βασιλέως Καισαρίωνος
δεν είλκυε την προσοχή μου αμέσως...

Α, να, ήρθες συ με την αόριστη
γοητεία σου. Στην ιστορία λίγες
γραμμές μονάχα βρίσκονται για σένα,
κ' έτσι πιο ελεύθερα σ' έπλασα μες στο νού μου.
Σ' έπλασα ωραίο κ' αισθηματικό.
Η τέχνη μου στο πρόσωπό σου δείνει
μιαν ονειρώδη συμπαθητική εμορφιά.
Και τόσο πλήρως σε φαντάσθηκα,
που χθες την νύχτα αργά, σαν έσβυνεν
η λάμπα μου -άφισα επίτηδες να σβύνει-
εθάρεψα που μπήκες μες στην κάμαρά μου,
με φάνηκε που εμπρός μου στάθηκες ως θα ήσουν
μες στην κατακτημένην Αλεξάνδρεια,
χλωμός και κουρασμένος, ιδεώδης εν τη λύπη σου,
ελπίζοντας ακόμη να σε σπλαχνισθούν
οι φαύλοι - που ψιθύριζαν το «Πολυκαισαρίη»

13. Απολείπειν ο θεός Αντώνιον

Σαν έξαφνα, ώρα μεσάνυχτ’, ακουσθεί
αόρατος θίασος να περνά
με μουσικές εξαίσιες, με φωνές—
την τύχη σου που ενδίδει πια, τα έργα σου
που απέτυχαν, τα σχέδια της ζωής σου
που βγήκαν όλα πλάνες, μη ανωφέλετα θρηνήσεις.
Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος,
αποχαιρέτα την, την Aλεξάνδρεια που φεύγει.
Προ πάντων να μη γελασθείς, μην πεις πως ήταν
ένα όνειρο, πως απατήθηκεν η ακοή σου
μάταιες ελπίδες τέτοιες μην καταδεχθείς.
Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος,
σαν που ταιριάζει σε που αξιώθηκες μια τέτοια πόλι,
πλησίασε σταθερά προς το παράθυρο,
κι άκουσε με συγκίνησιν, αλλ’ όχι
με των δειλών τα παρακάλια και παράπονα,
ως τελευταία απόλαυσι τους ήχους,
τα εξαίσια όργανα του μυστικού θιάσου,
κι αποχαιρέτα την, την Aλεξάνδρεια που χάνεις.

14. Τα Παράθυρα

Σ’ αυτές τες σκοτεινές κάμαρες, που περνώ
μέρες βαρυές, επάνω κάτω τριγυρνώ
για νά βρω τα παράθυρα.— Όταν ανοίξει
ένα παράθυρο θάναι παρηγορία.—
Μα τα παράθυρα δεν βρίσκονται, ή δεν μπορώ
να τά βρω. Και καλλίτερα ίσως να μην τα βρω.
Ίσως το φως θάναι μια νέα τυραννία.
Ποιος ξέρει τι καινούρια πράγματα θα δείξει.


15. Τείχη

Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ
μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη.

Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ.
Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη

διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον.
A όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.

Aλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον.
Aνεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω.


«Υπάρχουν δύο είδη καλλιτεχνών: αυτοί που δίνουν απαντήσεις και αυτοί που θέτουν ερωτήσεις. Αυτός που ρωτάει δεν είναι ο ίδιος με αυτόν που απαντάει. Κάποια έργα χρειάζονται καιρό για να γίνουν κατανοητά γιατί συνιστούν απαντήσεις σε ερωτήματα που δεν έχουν ακόμα τεθεί. Και συχνά το ερώτημα φτάνει πολύ μετά την απάντηση». (Oscar Wilde)


ΠΗΓΗ:
http://www.athensvoice.gr/article/city-news-voices/%CE%B8%CE%B5%CE%BC%CE%B1/7-%CF%80%CF%81%CE%AC%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B5-%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CF%86%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%B6%CF%89%CE%AE(accessed 30.4.14)

What Your Coffee Order Says About Your Personality



Survey of 1,000 coffee drinkers reveals which type are “people-pleasers” and which are the most laid-back.


Black coffee drinkers are old-school purists who are patient and efficient but can be a little quiet and moody, finds a survey.

While latte drinkers were generous with their time but didn’t always take the best care of their health.

These are amongst the findings from a recent survey of 1,000 coffee drinkers conducted by clinical psychologist Dr. Ramani Durvasula.

The survey looked at different facets of personality along with the types of coffee which people expressed a preference for.

Here are the highlights:
Frozen/blended coffee drinkers were trendsetters who liked to try new things. While they tended to be spontaneous and imaginative, they could also be reckless and fail to make healthy choices.
Latte drinkers were people-pleasers and comfort seekers who would go out of their way to help others. On the other hand they didn’t always take care of themselves and could get over-extended.
Decaf/specifically ordered coffee drinkers tended to be more obsessive and perfectionist. They made healthy choices but also tended to be worriers overly-focused on order and control.
Black coffee drinkers liked to keep things simple but tended to be resistant to changes.
Instant coffee drinkers were the most laid-back, but also tended to be poor planners and prone to procrastination.

As with any associational study, these are only patterns in the data which emerged over the large group of people surveyed.


Despite these associations, you could easily be a black coffee drinker who is highly imaginative and open to change.

Or you might be a latte drinker who is badly stuck in his ways but closely watches his health.

That said, our personalities do come out in the choices we make about hot beverages, just as they do in most of the other choices we make in life.

So, next time you’re at the counter about to order, why not try something new?


SOURCE:
http://www.spring.org.uk/2014/04/what-your-coffee-order-says-about-your-personality.php(accessed 30.4.14)


Saturday, 26 April 2014

Ύπνος: Η επαφή αποκαλύπτει τη σχέση του ζευγαριού


Νέα έρευνα για την επαφή και τις δημοφιλέστερες στάσεις


22/04/2014 - 10:47 2 Σχόλια



Σύμφωνα με νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Hertfordshire, ο τρόπος που κοιμούνται τα ζευγάρια αποκαλύπτει πολλά για την σχέση τους.

Από την έρευνα -που συμμετείχαν 1.000 άνθρωποι- προκύπτει ότι το 94% των ζευγαριών που αγγίζονται κατά την διάρκεια του ύπνου, δηλώνουν χαρούμενοι στη σχέση τους ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα ζευγάρια που δεν αγγίζονται είναι 64%.

Τα συμπεράσματα συνοδεύονται και από γράφημα που δείχνει τις δημοφιλέστερες στάσεις και το ποσοστό ικανοποίησης που δηλώνει το ζευγάρι από τη σχέση του, ανάλογα με τη στάση.


Δείτε το γράφημα (κάτω από κάθε στάση είναι το ποσοστό ικανοποίησης/ δύναμης της σχέσης)







Όσο για τις δημοφιλέστερες στάσεις, το 42 % -των συμμετεχόντων στην έρευνα- κοιμάται πλάτη με πλάτη ενώ το 31% κοιμάται προς την ίδια κατεύθυνση. Μόλις το 4% κοιμάται πρόσωπο με πρόσωπο.

Το κυριότερο ρόλο παίζει η απόσταση μεταξύ του ζευγαριού, κατά την διάρκεια του ύπνου. Το 12% των ζευγαριών περνάει τη νύχτα σε απόσταση μικρότερη των 2,5 εκατοστών ενώ μόλις 2% κοιμάται σε απόσταση μεγαλύτερη των 75 εκατοστών (σ.σ. να υποθέσουμε ότι αυτό σημαίνει άλλο κρεβάτι ή άλλο δωμάτιο;). Ο καθηγητής επικεφαλής της έρευνας δηλώνει απερίφραστα ότι αυτό που κάνει την διαφορά είναι η επαφή και όχι η στάση



ΠΗΓΗ:

http://www.athensvoice.gr/article/city-news-voices/%CE%B8%CE%B5%CE%BC%CE%B1/%CF%8D%CF%80%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CF%86%CE%AE-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%80%CF%84%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%87%CE%AD%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B6%CE%B5%CF%85%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%8D (accessed 27.4.14)

How thinking in a foreign language makes you more rational in some ways but not others

----------------------------------------

Back in 2012, US researchers showed that when people used their second, non-native language, they were less prone to a mental bias known as loss aversion. This bias means we're averse to the same outcome when it's framed in a way that highlights what's to be lost, as compared with when it's framed in a way that emphasises what's to be gained. For example, a vaccine is more appealing if it's stated that it will save 200,000 out of 600,000 people, far less unappealing if it's explained the vaccine means 400,000 will die. In a sense then, the US research suggested that using a second language makes our thinking more rational.

Now Alberta Costa and his colleagues have investigated the limits of this "foreign language effect". "… [M]any people in today's world interact and make decisions in a foreign language making it crucial to understand how decisions are affected by language," they said.

In all, the researchers tested over 700 people. Most were Spanish students whose first language was Spanish, but who also spoke English learned in a classroom. Some native Arab speakers were also tested (second language Hebrew), and some native English speakers (second language Spanish).

Costa's team first tested their participants on decision-making tasks that involved loss aversion and other forms of uncertainty. For example, they used the Ellsberg Paradox in which participants were offered the chance of rewards if they picked the right coloured token (black or red) out of a jar where they knew the balance of colours (50-50), or out of a jar where they didn't know the balance. The Ellsberg Paradox describes the fact that people usually prefer to make successive gambles from the jar where they know the balance, even though this behaviour suggests they sometimes think first jar has a higher proportion of one colour than the second jar, and yet other times they think it has a higher proportion of the other colour - a logical impossibility.

The main result here was that the participants tended to show less irrationality when completing these decision-making tasks in a foreign language. A feasible explanation, the researchers said, is that the emotional element of these kinds of tasks - ones based on uncertainty and fear of loss - usually encourages more intuitive, less rational thinking. But when a second language is used, this dulls the emotional intensity of the decisions, thereby encouraging deeper, more rational thought.

If this explanation is correct, then we'd expect the foreign language effect to be absent or reduced for decision making tasks that are emotionally neutral. That's exactly what Costa and his colleagues found. For example, the participants completed several tests of cognitive reflection. These involved questions like "If it takes 5 machines 5 minutes to make 5 keyboards, how long would it take 100 machines to to make 100 keyboards?" Answering these questions correctly involves deliberate reflection, and answers based on intuition tend to be wrong. This time, there was no evidence of a foreign language effect - participants tended to answer these kinds of questions wrongly even when using their second language.

Costa and his colleagues acknowledged there's lots more research to be completed on the foreign language effect. Other possible factors at play include effects of cognitive fluency and cognitive load - the mental effort of speaking a foreign tongue. For now, however, the results are consistent with the idea that using a second language can make us more rational on decision tasks that have an emotional element. If you're bilingual and confronted with such a decision, it could be worth thinking it through in your second tongue. Bonne chance!
_________________________________
SOURCE:
RESEARCH DIGEST: http://www.researchdigest.org.uk/ (accessed 27.4.14)

Costa A, Foucart A, Arnon I, Aparici M, and Apesteguia J (2014). "Piensa" twice: on the foreign language effect in decision making. Cognition, 130 (2), 236-54 PMID: 24334107. Author weblink: http://www.counselingpsychology.umd.edu/hill.html

Further reading. We think more rationally in a foreign language: http://bps-research-digest.blogspot.co.uk/2012/06/we-think-more-rationally-in-foreign.html

Καριέρα και οικογένεια: Πώς να ισορροπείτε στους ρόλους



ΚΑΡΙΕΡΑαπό Έλενα Μπούλια | 26 Φεβ 2014

Όλο και περισσότερες μαμάδες σήμερα αποφασίζουν να επιστρέψουν στη δουλειά τους το συντομότερο δυνατό μετά τη γέννηση του μωρού τους, προκειμένου να ενισχύσουν το οικογενειακό πορτοφόλι. Μαζί με τον νέο ρόλο, όμως, έρχονται και περισσότερες ευθύνες, καθημερινά άγχη και υπερπροσπάθεια για να γίνουν όλα τέλεια, με αποτέλεσμα κάπου-κάπως να νιώθετε πως χάνετε την ισορροπία σας. Πώς θα καταλάβετε ότι σας συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Ονειρεύεστε κατά την διάρκεια της ημέρας ότι κοιμάστε αγκαλιά με το μωρό σας...

Αν, μάλιστα, σας παίρνει και ο ύπνος στο γραφείο, τότε σίγουρα έχετε χάσει την ισορροπία. Ένα καλό πρωινό πριν φύγετε από το σπίτι θα σας βοηθήσει να ξυπνήσετε και να πάρετε την απαιτούμενη ενέργεια για τη μέρα που ξεκινά. Προτιμήστε ένα πρωινό με υδατάνθρακες από τροφές ολικής άλεσης που θα σας κρατήσουν χορτάτη για περισσότερες ώρες.

Το να πηγαίνετε στη δουλειά είναι σαν να πηγαίνετε διακοπές...

Το να νιώθετε ενδόμυχα μια μικρή ανακούφιση την ώρα που φεύγετε από το σπίτι το πρωί είναι φυσιολογικό –κάθε μαμά χρειάζεται ενίοτε ένα διάλειμμα. Αρκεί να ακολουθείται από αίσθημα μεγάλης χαράς τη στιγμή που επιστρέφετε το απόγευμα στο μωρό σας, και να μην «κουβαλάτε» τη δουλειά στο σπίτι.
Ο καφές είναι ο καλύτερός σας φίλος

Πέφτετε για ύπνο λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ξυπνάτε δύο ώρες αργότερα για να θηλάσετε, ξυπνάτε ξανά μισή ώρα μετά γιατί το μωρό κλαψούρισε και στις 6.00 το πρωί πρέπει να σηκωθείτε για τη δουλειά. Το πιθανότερο είναι ότι νιώθετε σαν ζόμπι όλη την ημέρα και ότι πλέον στις φλέβες σας κυλά καφές, αντί για αίμα. Οι ειδικοί, ωστόσο, συμβουλεύουν να μην υπερβαίνετε τα δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα και να προτιμάτε, για να ξυπνάτε, να πίνετε αντί για καφέ φυσικούς χυμούς, πράσινο τσάι και πολύ νερό.

Ενώ εργάζεστε είστε μονίμως στο τηλέφωνο για να μαθαίνετε για το μωρό

Πριν επιστρέψετε στην εργασία σας φροντίσατε να βρείτε το άτομο που εμπιστεύεστε περισσότερο από κάθε άλλον, μετά από εσάς και τον σύντροφό σας, για να φροντίσει το μωρό σας (κάποια γιαγιά ή νταντά). Αφήστε, λοιπόν, το άτομο αυτό να κάνει τη «δουλειά» του και κάντε και εσείς τη δική σας. Μπορεί να μην τα κάνει όλα τέλεια, όπως εσείς, αλλά με το να προσπαθείτε να δώσετε οδηγίες από το γραφείο, ενώ ταυτόχρονα σας περιμένουν στο meeting και χτυπούν τα τηλέφωνα, θα σας αγχώσει και θα σας χρίσει κακή επαγγελματία.
Προτιμάτε να κοιμηθείτε από το να κάνετε σεξ

Για τις περισσότερες εργαζόμενες μαμάδες η κατεύθυνση προς το κρεβάτι, αργά το βράδυ, σημαίνει μόνο ένα πράγμα: ύπνος. Το να προσπαθείτε να ισορροπήσετε, όμως, ανάμεσα στα παιδιά και την δουλειά σας δεν πρέπει να σημαίνει το τέλος της σεξουαλικής σας ζωής. Κι αν δεν έχετε κουράγιο για σεξ, αφιερώστε τουλάχιστον λίγο χρόνο για να έρθετε πιο κοντά με τον σύντροφό σας, για αγκαλιές και φιλιά. Έτσι, πιο εύκολα θα ακολουθήσει και η σεξουαλική συνεύρεση.

Συγκινήστε και σας έρχονται δάκρυα με το παραμικρό

Σκέφτεστε το μωρό σας ενώ εργάζεστε και σας πιάνουν δάκρυα; Κοιτάζετε την φωτογραφία του στο Desktop σας και θέλετε να σηκωθείτε να φύγετε «τώρα»; Οι ειδικοί λένε ότι είναι σύνηθες για τις μαμάδες με μωρά να είναι πιο ευσυγκίνητες, καθώς δεν έχουν ακόμα ισορροπήσει οι ορμόνες της εγκυμοσύνης. Την επιρροή αυτή των ορμονών στον εγκέφαλο οι επιστήμονες την ονομάζουν «baby brain», εννοώντας ότι είναι έτσι προγραμματισμένος ο εγκέφαλος της νέας μαμάς ώστε να μπορεί να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα και να αυξάνει τη φυσική της ενσυναίσθηση και την τάση της να φροντίζει τους άλλους.
Πρέπει να είστε δημιουργική, αλλά το μόνο που σκέφτεστε είναι ότι μπορεί να λείπετε στο μωρό σας...

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας, κάντε κάτι που σας χαλαρώνει και σας ευχαριστεί και η δημιουργικότητα θα έρθει πιο εύκολα. Αντί να είστε καθισμένη μπροστά σε έναν υπολογιστή και να μη μπορείτε να σκεφτείτε τίποτα παραπάνω από το μωρό σας, βγείτε εκτός γραφείου και περπατήστε για να «ξεθολώσετε» και να δείτε τα πράγματα πιο καθαρά. Έτσι, θα τελειώσετε τη δουλειά σας πιο γρήγορα και θα επιστρέψετε ξανά κοντά του.


ΠΗΓΗ:
http://www.mama365.gr/14831/kariera-kai-oikogeneia-pos-na-isorropeite-stoys.html(accessed 27.4.14)

Η συνεισφορά του Νηπιαγωγείου στην εξέλιξη της Παιδαγωγικής σκέψης

Γαβριήλ Όλγα B.Sc, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας,
Ένωση «Μαζί Για το Παιδί» Γραμμή 115-25

Στην εποχή μας η μεγάλη σημασία του νηπιαγωγείου, βασίζεται στην συναισθηματική όψη της εξέλιξης του παιδιού, που διαβλέπει ως κυριότερο παράγοντα όχι μόνο την πνευματική ανάπτυξη αλλά και όλη την δομή της προσωπικότητας, εφόσον στην προσχολική ηλικία τίθεται ο πυρήνας της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του ανθρώπου.

Η λέξη νηπιαγωγείο, στην ετυμολογία της παίρνει την σημασία της αγωγής των νήπιων, των παιδιών δηλαδή που δεν έχουν αναπτύξει τον έναρθρο λόγο. Στην Ελληνική ωστόσο πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει εφόσον τα παιδάκια του νηπιαγωγείου τείνουν να έχουν λόγο, διότι από την προγεννητική κιόλας περίοδο ξεκινά η διαδικασία εκμάθησης του λόγου που βασίζεται σε μια καθαρά εξελικτική διαδικασία.

Το νηπιαγωγείο είναι η πρώτη βαθμίδα εκπαίδευσης για παιδιά ηλικίας 4 έως και 6 ετών. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η εκπαίδευση που παρέχεται σ’ αυτό είναι αντίστοιχη με την εκπαίδευση που παρέχεται στο σπίτι από την οικογένεια.

Η βασική διάφορα είναι ότι στο νηπιαγωγείο μέσα σε ατμόσφαιρα παιχνιδιού, και ευχαρίστησης το παιδί όχι μόνο «εργάζεται» και ψυχαγωγείται υπό την επίβλεψη προσωπικού εκπαιδευμένου, αλλά επιπρόσθετα αποκτά πολύτιμη πείρα με την μάθηση την άσκηση και την καθοδήγηση. Σημαντικό είναι να υπογραμμίσουμε την πρόσφορα του νηπιαγωγείου, αναφορικά με την συναισθηματική, και πνευματική, αλλά και την κοινωνική εξέλιξη του παιδιού. Καθώς και με την διευκόλυνση της ανεξαρτησίας του, προχωρεί προς την κοινωνική ωρίμανση και την προσαρμογή του σε νέες καταστάσεις. 

Ουσιαστικό είναι το γεγονός, στην σημαντικότητα του νηπιαγωγείου, της άσκησης του πνεύματος, της συνεργασίας, και της αμοιβαίας βοήθειας των παιδιών, ώστε να συνειδητοποιήσουν την αλληλεξάρτηση τους και να την μεταφέρουν και στις πράξεις της καθημερινότητας.

Ορισμένοι από τους στόχους του Νηπιαγωγείου, αναγράφονται στις παρακάτω γραμμές:
Να έρχονται σε επαφή τα νήπια, και να μαθαίνουν να επικοινωνούν με συνομήλικα παιδιά, αλλά και με ενήλικες να αναγνωρίζουν, το όριο και το ελεύθερο παιχνίδι. 
Να μαθαίνουν να αναπτύσσουν φιλικές σχέσεις, και να αναπτύσσουν μέσα από αυτές την συνεργασία. 
Παράλληλα παρατηρούμε την πολύ δύσκολη για αυτά διαδικασία της σταδιακής απομάκρυνσης από το περιβάλλον που τα στηρίζει, και την μετάβαση τους, στη πρώτη ανεξαρτησία τους, και την ανάπτυξη της βούλησης τους .
Ακόμη το νηπιαγωγείο συντελεί της εξέλιξη της ελευθερίας, της αυτοπεποίθησης, της περιέργειας, και του ενδιαφέροντος για το περιβάλλον, της απόκτησης καλών συνθηκών, και στην εξέλιξη της συναισθηματικής πτυχής. Κύριο μέσο του νηπιαγωγείου, είναι η προαγωγή της προσωπικής προσαρμογής του παιδιού και η βελτίωση των κοινωνικών σχέσεων. 

Πιο συγκεκριμένα με την αλληλεπίδραση των παιδιών καταφέρνουμε να αναπτυχτούν τομείς της προσωπικότητας του παιδιού που έχουν άμεση συνάφεια μεταξύ τους και κατ’ ακολουθία αλληλοσυμπληρώνονται. Αυτοί είναι η σωματική ανάπτυξη, η αντιληπτική ή αισθητηριακή ανάπτυξη, ηεπικοινωνιακή και γλωσσική ανάπτυξη, η κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη. Σημαντικός είναι ωστόσο και ο προσδιορισμός της κριτικής σκέψης του δημιουργικού λόγου, που τοποθετείται κάθε φορά ανάλογα με την προσωπικότητα του παιδιού.


ΠΗΓΗ:
http://mazigiatopaidi.gr/el/categories/the-psychologists-answer/contents/h-syneisfora-toy-nhpiagwgeioy-sthn-exelixh-ths-paidagwgikhs-skepshs/(accessed 27.4.14)


Saturday, 12 April 2014

Children Suffer Mentally and Physically From Astounding Levels of Homework




“…students described the amount of homework each night as “overwhelming,” “unmanageable,” or “more than [they] could handle,”"


According to new research, too much homework is associated with academic stress, a lack of balance in children’s lives and even physical health problems.

The new study into 4,317 students at 10 high-performing US high schools questions whether the average of 3 hours homework per night is really justified (Galloway et al., 2013).

The researchers asked students about the work they were doing and discovered that:


“Some of the students described the amount of homework each night as “overwhelming,” “unmanageable,” or “more than [they] could handle,” with one describing the load as “an endless barrage of work.”"

One student wrote:


“There’s never a time to rest. There’s always something more you should be doing. If I go to bed before 1:30 I feel like I’m slacking off, or just screwing myself over for an even later night later in the week… There’s never a break. Never.”


The knock-on effects of all this homework were felt in both their sleep quality and their health:


“Many complained that the workload led to sleep deprivation and other health problems. Students described homework as the “main reason” preventing them from getting the recommended 9.25 hr of sleep each night.”

This feedback was supported by measures of the amount of homework students did and their well-being and engagement:


“Students who spent more hours on homework tended to be more behaviorally engaged in school, but were simultaneously more stressed about their school work and tended to reportmore physical symptoms due to stress, fewer hours of sleep on school nights, less ability to get enough sleep, and less ability to make time for friends and family.”

But surely all this homework is necessary and important?


Apparently not:


“…students will often do work they see as “pointless,” “useless,” and “mindless” because their grades will be affected if they do not. This kind of busy work, by its very nature, discourages learning and instead promotes doing homework simply to get points.”

All of this doesn’t mean homework should be banned, but 3 hours a night on average? Seriously?

The authors conclude by saying:


“Given the negative outcomes we find associated with more time spent on homework, our study calls into question the desirability of such diligence and the utility of assigning large quantities of homework in high-performing schools.

[...] any homework assigned should have a purpose and benefit, and it should be designed to cultivate learning and development.”

It seems the horrible, wasteful, idiotic culture of pointless ‘busywork’ is alive in well in some high schools.


SOURCE:
http://www.spring.org.uk/2014/04/children-suffer-mentally-and-physically-from-astounding-levels-of-homework.php (accessed 12.4.14)


Five ways to be more creative


Sometimes it can be hard work being creative whereas other times inspiration will hit without warning

Most people aspire to be creative and have an original insight which makes them stand out from the crowd.

But is creativity a random process or is it something that can be nurtured and triggered using a variety of techniques? Scientists around the world are exploring what happens in the brain preceding that 'eureka' moment.

Their research suggests these five things could help you unleash your creative side.

Do things differently




If you want to come up with innovative solutions to a problem which is bothering you, then doing something as simple as changing aspects of your daily routine could lead to a creative insight.

Psychologist Dr Simone Ritter from Radboud University Nijmegen has found that even just changing the way you make your usual sandwich can help boost levels of creativity.

She says people should seek out unexpected experiences if they wish to think differently and so approach problems with a fresh perspective.

Altering your daily routines can result in changes happening in your brain.

Well-travelled neural pathways are abandoned and new connections made between brain cells. This can then lead to new and original ideas.
Cut distractions

Another option is to remove all distractions if you wish to try to trigger an epiphany.


Psychologists also often use a simple brick to test people's creativity.

What alternative things could you do with a common brick?

If you are able to come up with many different ideas, then it's likely that you're a divergent thinker.


Prolific children's author Roald Dahl allowed very few people into his famous garden writing hut, while Jonathan Franzen famously wrote his 2001 novel The Corrections at times wearing earplugs, earmuffs and a blindfold.

You can also try to train your brain to cut out distractions.

Neuroscientists believe moments of insight occur in the right side of the brain in an area near the front called the anterior superior temporal gyrus. Research suggests there is a significant increase in high energy brain waves (called gamma waves) which erupt from this spot when that eureka moment occurs.

Prof John Kounios from Drexel University says that just before that happens, there is a burst of alpha waves - which are associated with relaxation - in the back of the head.

People take in a lot of information visually but these alpha waves allow the brain to take a slight break - much like what happens when you blink your eyes.

This then allows this very faint idea to bubble up to the surface as an insight.

Prof Kounios adds: "When you ask someone a difficult question, you'll often notice that they'll look away or they might even close their eyes or look down. They will look anywhere but at your face which is very distracting."

If your attention is directed inwardly you are more likely to solve a problem with a flash of insight.
Work on mundane tasks



Dr Rex Jung explains how white matter plays a crucial role in creativity

Another activity to help you trigger your creative brain waves could be to work on something that requires minimal thought.

Prof Jonathan Schooler from the University of California, Santa Barbara explains: "If you are stumped, take a break. Allow the unconscious processes to take hold. But rather than just sitting there, you might want to take a walk or a shower or do something like gardening."

Gregor Mendel, often described as the "father of genetics", spent years patiently counting and studying pea plants and honeybees.

Underappreciated during his lifetime, he was the first to uncover the laws of heredity.

Don't be afraid to improvise and take risks
Rahsaan Roland Kirk was a blind jazz musician whose ability to freestyle was renowned

Dr Charles Limb from Johns Hopkins University School of Medicine says everyone is creative even if they do not realise it.

"If people think about their daily behaviour - most of it is unscripted. Most of it is improvised. They don't actually plan every second what they are going to do," he says.

He says jazz musicians, along with freestyle rappers, illustrators and cartoonists experience changes in an area at the front of their brain called the prefrontal cortex when improvising.

He said: "It's the portion of the brain which kind of makes us human. We saw a shutdown of the pre-frontal cortex in these musicians."

These types of people are less likely to feel they have to monitor their behaviour and so are more likely to take a risk.
Just let your mind wander


Famous eureka moments

Charles Darwin was reading Thomas Malthus's Essay on Population for amusement when he was able to crystallise his theory of natural selection.

Greek polymath Archimedes is long associated with the term 'eureka' which is what he is supposed to have said after discovering the principle of buoyancy while in the bath.

The inspiration for Post It notes came about when3M chemist Arthur Fry tried to find a bookmark for his hymn book in church. He realised he could use a special adhesive invented by his colleague Spencer Silver to make a marker.

Media mogul Oprah Winfrey popularised the concept of an 'Aha' moment - meaning the exact realisation someone has when they need to change their life - with her talk show and magazine.

Dr Rex Jung from the University of New Mexico has also observed that when people are engaged in the creative process, there is a distinct change in the frontal lobes.

When there is less activity in the frontal lobes, it is more likely that you can come up with an original idea.

Dr Jung describes the phenomenon as "transient hypofrontality."

He says it is possible to trigger this temporary brain state by meditating or taking a long run.

He adds it is all about what's happening with the white matter in the brain - an intricate wiring system which is formed of more than 150,000km worth of connections.

Your idea may also have been rumbling around in your unconscious mind for a while before you become aware of it, so while that 'aha moment' may feel instantaneous, as the research shows, a lot happens before you are even aware of it.

According to Dr Jung's research, inventive brains are less packed and organised and so nerve traffic is slowed down. This gives the opportunity for more unusual connections to be made even if it takes a little while to do so.

If it happened to Charles Darwin, it could happen to you.



SOURCE:

http://www.bbc.co.uk/science/0/21660191 (accessed 12.4.14)


Πώς παίζουν τα παιδιά σε όλο τον κόσμο: Ένα υπέροχο φωτογραφικό αφιέρωμα



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ από Έλενα Μπούλια | 11 Απρ 2014


Σε κάθε γωνιά της γης υπάρχουν παιδιά, με όνειρα, ελπίδες και... παιχνίδια! Το Toy Stories είναι το βιβλίο της φωτογράφου Gabriele Galimberti, η οποία μελετά παιδιά σε όλον τον κόσμο. Το παρακάτω φωτογραφικό αφιέρωμα δείχνει σχετικά απλοϊκό: H Galimberti παρουσιάζει μικρά παιδιά και συγκρίνει τα παιχνίδια τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το νόημα είναι πολύ βαθύτερο: Κάποια παιδιά παίζουν με LEGO, κάποια με κούκλες και κάποια με όπλα. Τα παιδιά αυτά και τα παιχνίδια τους αποτελούν τον μικρόκοσμο της κουλτούρας μέσα στην οποία ζουν. Και οι διαφορές ανάμεσα σε κάθε κουλτούρα είναι σοκαριστικές...
Niko – Χόμερ, Αλάσκα


Ο Niko αγαπά τα Lego και τα παρεμφερή παιχνίδια. Με αυτά έφτιαξε ένα διαστημόπλοιο από Lego, με το οποίο φαντάζεται ότι μεταφέρει μικροσκοπικά ανθρωπάκια στο διάστημα.
Lauren – Μουσκόκα, Καναδάς


Το αγαπημένο παιχνίδι της Lauren είναι η κούκλα της, την οποία φροντίζει πάντα να ντύνει με ρούχα που μοιάζουν στα δικά της.
Maudy – Καλουλούσι, Ζάμπια


Η Maudy και οι φίλοι της βρήκαν τυχαία στον δρόμο ένα κουτί με γυαλιά ηλίου, τα οποία αυτόματα έγιναν το αγαπημένο τους παιχνίδι.
Norden – Μάσα, Μαρόκο


Αυτά είναι, όλα κι όλα, τα πολύτιμα παιχνίδια του Norden.
Abel - Νοπάλτεπεκ, Μεξικό


Ο Abel είναι το τρίτο από τα πέντε παιδιά της οικογένειάς του και αυτά είναι τα παιχνίδια του. Λατρεύει τα αυτοκινητάκια, τα οποία μοιράζεται μερικές φορές με τη μικρότερη αδερφή του.
Alessia – Καστιλιόν Φιορεντίνο, Ιταλία


Η οικογένεια της Alessia διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες φάρμες της περιοχής. Η ίδια λατρεύει να παίζει με τα ζώα και να βοηθά τον παππού της με τις δουλειές της φάρμας. Με τα μικρά «εργαλεία» της φέρνει φαγητό στις αγελάδες.
Botlhe – Μαούν, Μποτσουάνα


Στο συγκρότημα κατοικιών όπου ζει η Botlhe υπάρχει μόνο μία τουαλέτα ανά τέσσερις οικογένειες. Η ίδια έχει μόνο ένα παιχνίδι –αυτή τη μαϊμού, αλλά δεν παίζει σχεδόν ποτέ μαζί της, γιατί προτιμά να παίζει με τους φίλους της!
Ralf – Ρίγα, Λετονία


Ο Ralf ζει με τη μητέρα του, η οποία είναι οδηγός ταξί και τον ονόμασε έτσι από τον πρωταθλητή της Formula 1. Ο μικρός έχει, ουσιαστικά, μεγαλώσει μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Λατρεύει, λοιπόν, τα αυτοκινητάκια, τα οποία «στήνει» σε αγώνες στο πάτωμα του σπιτιού.
Tangawizi – Κίκοροκ, Κένυα


Το σπίτι του Tangawizi είναι μια μικρή καλύβα, φτιαγμένη από κοπριά και άχυρα. Το κρεβάτι του αποτελείται από λίγα κουρέλια, στοιβαγμένα στο πάτωμα. Παίζει πάντα έξω, με τους φίλους του, αλλά το βράδυ θέλει πάντα να κοιμάται με το μοναδικό του παιχνίδι: Το πολύτιμο μαϊμουδάκι του.
Tyra – Στοκχόλμη, Σουηδία


Η Tyra ζει σε ένα όμορφο, ξύλινο σπίτι, στα νότια της πόλης. Τα αγαπημένα της παιχνίδια είναι οι κόκκινη κουζίνα μαγειρικής και το κουκλόσπιτο. Μερικές φορές, όταν παίζει με τη μικρή της αδερφή, της αρέσει να προσποιείται ότι είναι η μαμά και της μαγειρεύει.
Li Yi Chen – Σενγιάνγκ, Κίνα


Τα αγαπημένα παιχνίδια του Li Yi Chen, ο οποίος ζει σε μια μεγάλη πόλη στα βόρεια της χώρας, είναι τα όπλα. Του αρέσει να τοποθετεί μικρά κουτιά πάνω σε ένα τραπέζι και να τα πυροβολεί, με λαστιχένιες σφαίρες.
Puput –Μπαλί, Ινδονησία


Η Puput δεν γνώρισε ποτέ τον μπαμπά της, ο οποίος πέθανε όταν η μαμά της ήταν έγκυος. Η μαμά της είναι μάγειρας, σε ένα κοντινό εστιατόριο. Η Puput δεν έχει πολλά παιχνίδια, αλλά προτιμά αυτές τις πλαστικές μπάλες, με τις οποίες παίζει κάτι σαν bowling.
Noel – Ντάλας, Τέξας


Ο Noel έχει ήδη αποφασίσει πως όταν μεγαλώσει θα γίνει πιλότος! Του αρέσει να βάζει μικρά Lego ανθρωπάκια στο αεροπλάνο του, να το κάνει να πετά στον αέρα και έπειτα να το προσγειώνει στην άκρη του κήπου του, όπου υπάρχει μια μικρή λιμνούλα.
Mikkel – Μπέργκεν, Νορβηγία


Το αγαπημένο παιχνίδι του Mikkel είναι οι πειρατές του! Λατρεύει να τους οδηγεί σε ναυμαχίες έναντι του πολεμικού ναυτικού στόλου του!
Julius – Λωζάννη, Ελβετία


Στον Julius αρέσουν όλα του τα παιχνίδια: Και οι σούπερ ήρωες και ο Μπομπ ο Μάστορας και οι ιππότες και γενικώς, δεν ξέρει με τι να πρωτοπαίξει κάθε μέρα!
Enea - Boulder, Κολοράντο


Ο θείος του Enea είναι μουσικός και ο μικρός λατρεύει να τον μιμείται. Παίζει, λοιπόν, με τα μικρά μουσικά του όργανα και συνήθως προτιμά τα μουσικά θέματα του Batman και του Spiderman.
Naya – Πουέρτο Βιέχο ντε Ταλαμάνκα, Κόστα Ρίκα


Η Naya έχει όλα κι όλα μερικά παιδικά μαγειρικά σκεύη, αλλά δεν βαριέται ποτέ να παίζει με αυτά, «μαγειρεύοντας» χώμα και χορτάρι από τον κήπο τους. Λέει πως όταν μεγαλώσει θα ανοίξει το δικό της εστιατόριο!
Shotaro – Τόκυο, Ιαπωνία


Ο Shotaro θέλει να γίνει παίκτης του baseball –αυτό είναι το μόνο που ονειρεύεται και μόνο με τέτοια παιχνίδια παίζει.
Taha – Μπεϊρούτ, Λίβανος


Ο Taha γεννήθηκε στην Παλαιστίνη, αλλά ζει στο Λίβανο όπου κατέφυγε ο πρόσφυγας με την οικογένειά του. Ζουν σε μια παραγκούπολη, με χιλιάδες άλλους πρόσφυγες από την Παλαιστίνη και «κλέβουν» παράνομα νερό και ρεύμα από τις δημόσιες υπηρεσίες. Το μοναδικό του παιχνίδι είναι αυτό το αυτοκινητάκι.
Pavel – Κίεβο, Ουκρανία


O Pavel είναι βέβαιος πως όταν μεγαλώσει θα γίνει αστυνομικός. Λατρεύει τα όπλα και παίζει μόνο με αυτά. Συλλαμβάνει πάντα τον μικρό του αδερφό, του φορά χειροπέδες και τον ανακρίνει. Θέλει να συλλάβει όλους τους «κακούς»!
Chiwa – Μιτσίνι, Μαλάουι


Η Chiwa ζει σε μια μικρή καλύβα με την οικογένειά της. Δεν έχουν ούτε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε τρεχούμενο νερό. Δεν έχει παρά αυτά τα 3 παιχνίδια που της δόθηκαν από κάποια φιλανθρωπική οργάνωση. Το αγαπημένο της είναι ο δεινόσαυρος, επειδή, λέει, ότι μπορεί να την προστατεύει από τα άγρια ζώα.


ΠΗΓΗ
http://www.mama365.gr/15742/pos-paizoyn-ta-paidia-se-olo-ton-kosmo-ena-yperoho.html(accessed 12.4.14)



Friday, 4 April 2014

Παρών» μπαμπάς, χαρούμενα παιδιά


Η στενή σχέση που δημιουργεί ο πατέρας με το παιδί του, όσο αυτό είναι ακόμα βρέφος, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να εμφανίσει το παιδί προβλήματα συμπεριφοράς στη μετέπειτα ζωή του, υποστηρίζει νέα έρευνα.


Βρετανοί ερευνητές παρατήρησαν περίπου 200 οικογένειες και ανακάλυψαν ότι τα παιδιά των οποίων οι πατεράδες αφιέρωναν χρόνο σε αυτά, ενώ ήταν ακόμα 3 μηνών, εμφάνισαν πολύ λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς όταν έγιναν 1 έτους.

Ο συσχετισμός ανάμεσα στα υψηλά επίπεδα ενασχόλησης του μπαμπά και τα λιγότερα μετέπειτα προβλήματα συμπεριφοράς ήτανισχυρότερος στα αγόρια. Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δείχνει ότι τα αγόρια είναι πιο ευαίσθητα στην επιρροή που δέχονται από τον πατέρα τους, ήδη από πολύ μικρή ηλικία.

«Δεν ξέρουμε ακόμα αν οι πατεράδες που είναι πιο απόμακροι και ασχολούνται λιγότερο προκαλούν πραγματικά προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά, αλλά με την έρευνα αυτή αυξάνεται η πιθανότητα οι πρώιμες αυτές αλληλεπιδράσεις να παίζουν σημαντικό ρόλο στον χαρακτήρα του παιδιού», ανέφερε σχετικά ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Paul Ramchandani.

Τα προβλήματα συμπεριφοράς είναι το πιο κοινό ψυχολογικό ζήτημα των παιδιών, και εκφράζονται με διάφορους τρόπους κατά την διάρκεια της εφηβείας και της ενήλικης ζωής, όπως οι μέτριες σχολικές επιδόσεις, η παραβατική συμπεριφορά, η δυσκολία απόκτησης φιλικών σχέσεων και η κακή πνευματική και ψυχική υγεία, λένε οι ειδικοί.

Τα νέα αυτά ευρήματα της έρευνας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η προσπάθεια των πατεράδων να προσεγγίζουν τα παιδιά τους ήδη από την βρεφική ηλικία μπορεί να βοηθήσει στο να μην εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς.

Όπως επισημαίνει ο Ramchandani «εστιάζοντας στους πρώτους μήνες του μωρού είναι σημαντικό, καθώς αυτή είναι μία σημαντική περίοδος για την ανάπτυξή του και το μωρό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στα ερεθίσματα που δέχεται από το περιβάλλον του. Ένα τέτοιο ερέθισμα είναι και η ποιότητα της γονικής φροντίδας και αλληλεπίδρασης».

Και καταλήγει: «Όπως γνωρίζει ο κάθε γονιός, η ανατροφή των παιδιών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η έρευνά μας σκοπό έχει να ενισχύσει την άποψη ότι ο ρόλος των γονιών είναι σημαντικός ακόμα στα πολύ αρχικά στάδια της ζωής του παιδιού και μπορεί να επηρεάσει, θετικά ή αρνητικά, την μετέπειτα ανάπτυξή του».

Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν στοχεύει η έρευνα αυτή να παρουσιάσει μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος στο ζήτημα της επαφής των πατεράδων με τα μωρά τους.

Πηγή: 
Babycenter.com- See more at: http://www.mama365.gr/3648/paron-mpampas-haroymena-paidia.html#sthash.HxXMisdu.dpuf (accessed 4.4.14)