Monday, 17 March 2014

Πόσο έτοιμη είστε για τη μητρότητα;


από Ζωή Αποστολάκη | 21 Αυγ 2013

Η ιστορία είναι γνωστή: Πρώτα έρχεται ο έρωτας, μετά ο γάμος και μετά το μωρό! Είναι όμως πάντοτε κατάλληλη η στιγμή για οικογένεια; Πόσο έτοιμη είστε να γίνετε μάνα; Η Αμερικανίδα ψυχολόγος και οικογενειακή σύμβουλος Dr. Laura Berman αναφέρει τρία σημαντικά σημεία που θα πρέπει να λάβει υπ'όψιν της μία γυναίκα, η οποία σκέφτεται να αποκτήσει παιδί:


Φαντασία vs πραγματικότητα

Είναι πολύ εύκολο να «χτυπήσει» το βιολογικό σας ρολόι τη στιγμή που παρατηρείτε μία μαμά με ένα μωρό στο σούπερ μάρκετ ή όταν βρεθείτε για δύο ώρες στο σπίτι της φίλης σας που μόλις γέννησε. Η πραγματικότητα, όμως, μπορεί να απέχει πολύ από το ροζ συννεφάκι που έχετε στο μυαλό σας. Κι όσο αξιολάτρευτο κι αν είναι κάθε μικροσκοπικό πλασματάκι που συναντάτε, οι δύο ώρες ύπνου την ημέρα δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Κάντε, λοιπόν, ένα τεστ: Δοκιμάστε να κάνετε babysitting στο μωρό της φίλης σας για μερικές ώρες... μπορεί μετά από αυτό να θέλετε να το σκεφτείτε λίγο καλύτερα!
Σκεφτείτε τα κίνητρά σας

Είτε θέλατε από μικρή να γίνετε μαμά είτε πρόκειται για μία επιθυμία που σας γεννήθηκε πρόσφατα, είναι σημαντικό να σκεφτείτε τα κίνητρά σας. Γιατί θέλετε να κάνετε παιδί; Είναι επειδή το θέλει πολύ ο σύντροφός σας; Γιατί το θεωρείτε λογικό επόμενο βήμα στη σχέση σας; 'Η είναι επειδή νιώθετε έτοιμη να κάνετε οικογένεια και να μοιραστείτε τη ζωή σας με το νέο σας δημιούργημα;

Είναι πιθανό να ανακαλύψετε ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι πίσω από την απόφασή σας να γίνετε μαμά, όμως είναι σημαντικό οι λόγοι αυτοί να αντανακλούν αυτό που θέλετε να κάνετε, όχι αυτό που σας ωθεί να κάνετε η κοινωνία ή ο σύντροφός σας. Ακόμα πιο σημαντικό είναι να μην αποκτήσετε παιδί με σκοπό να βελτιώσετε τα πράγματα στην σχέση σας, καθώς τα προβλήματα μπορούν μόνο να διογκωθούν μέσα από την πίεση που αναπόφευκτα δημιουργεί το μεγάλωμα των παιδιών. Είναι φυσιολογικό να νιώθετε ένα σχετικό άγχος για την απόφασή σας, καθώς αυτό δείχνει ότι αντιλαμβάνεστε τη σπουδαιότητα ενός τέτοιου γεγονότος. Όμως αν το άγχος είναι το μοναδικό σας συναίσθημα, θα πρέπει σίγουρα να περιμένετε μέχρι να νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τα σχέδιά σας.
Προετοιμαστείτε για τις αλλαγές στη σεξουαλική σας ζωή

Το σεξ για ένα άτεκνο ζευγάρι μπορεί να συμβαίνει πάντα και παντού –δεν χρειάζεται να βρείτε ποιος θα κρατήσει το μωρό για να περάσετε μερικές ώρες οι δυο σας. Με την έλευση του μωρού, όμως, αυτό αλλάζει: Οι γονείς ανησυχούν μήπως το παιδί μπει στο δωμάτιο την ώρα που κάνουν σεξ, ενώ οι ρόλοι της «μαμάς» και του «μπαμπά» μπορεί να μειώσουν τη λίμπιντο στο ζευγάρι. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεστε σε διαρκή επικοινωνία μεταξύ σας. Και ανεξάρτητα από την κούραση και τις υποχρεώσεις είναι σημαντικό για το ζευγάρι να βάζει σε προτεραιότητα τη σχέση του και την ερωτική του ζωή. Αυτό δεν θα σας κάνει «εγωιστές» γονείς: Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο για να δώσετε στο παιδί σας από ένα σταθερό σπίτι και έναν ευτυχισμένο γάμο.

Ένα μωρό θα σας αλλάξει τη ζωή οριστικά, όμως οι αλλαγές αυτές μπορούν να εμβαθύνουν και να εμπλουτίσουν την σχέση σας με τρόπους που δεν είχατε ποτέ φανταστεί.
Κι αν δεν θέλω παιδί;

Έρευνα που έγινε πρόσφατα σε 40.000 οικογένειες στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε ότι τα νέα ζευγάρια που καθυστερούν την απόκτηση παιδιού είναι πιο ευτυχισμένα από ζευγάρια που αποκτούν παιδί νωρίς και σε μικρή ηλικία.

Στις μέρες μας, μάλιστα, όλο και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να μην αποκτήσουν καθόλου παιδιά και μεγαλώνοντας δηλώνουν όλο και πιο ικανοποιημένες με την απόφασή τους. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Florida έδειξε ότι μεσήλικα ζευγάρια με παιδιά δεν είναι πάντα ευτυχισμένα και αυτό έχει να κάνει με την ποιότητα των σχέσεων που δημιουργούν τα άτομα με παιδιά, συγκριτικά με τα άτεκνα ζευγάρια.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν οι επιστήμονες, γυναίκες χωρίς παιδιά που έχουν ισχυρές σχέσεις με άτομα του κοινωνικού και επαγγελματικού τους κύκλου μπορεί να είναι εξίσου ευτυχισμένες με συνομήλικές τους μαμάδες (και πολύ πιο ευτυχισμένες από μαμάδες που δεν έχουν καλές σχέσεις με τα παιδιά τους).

Κι αν είμαστε βιολογικά προδιατεθειμένοι να αποκτήσουμε παιδιά, είναι γεγονός ότι γυναίκες που δεν έχουν ασπαστεί τη μητρότητα μπορεί να νιώθουν πλήρεις μέσω άλλων καταστάσεων στη ζωή τους, π.χ. από την καριέρα τους που τους προσφέρει οικονομική ελευθερία, από τις δραστηριότητες ή τους ανθρώπους που έχουν γύρω τους. Η ελευθερία, άλλωστε, δεν έρχεται μέσα από αυτά που πρέπει αλλά που θέλουμε να κάνουμε.

Από την άλλη, οι γυναίκες που ονειρεύονται να γίνουν μαμάδες δεν θα πρέπει να απογοητεύονται από τα συμπεράσματα των παραπάνω ερευνών. Είναι γεγονός ότι ένα παιδί αλλάζει για πάντα την σχέση του ζευγαριού, αλλά και τις ατομικές προτεραιότητες του καθενός ξεχωριστά, δημιουργώντας συχνά την ανάγκη στους γονείς να αναπροσδιορίσουν την ίδια τους την ταυτότητα. Άλλωστε δεν υπάρχει μαμά που να μην σας πει ότι η μητρότητα είναι ό,τι καλύτερο της συνέβη ποτέ! 

Πηγή:  (accessed 17.3.14)
http://www.mama365.gr/11003/poso-etoimh-eiste-gia-th-mhtrothta.html


No comments:

Post a Comment