Thursday, 28 December 2023

Γιατί είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε ταινίες μαζί με τα παιδιά μας

ΧΑΡΑ ΜΑΡΚΑΤΖΙΝΟΥ
27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 2023

×


Ένα από τα πράγματα που μου άρεσε να κάνω με την κόρη μου και ακόμα απολαμβάνω είναι να βλέπουμε ταινίες μαζί. Ταινίες στην άνεση του σπιτιού, σκεπασμένες με το κουβερτάκι μας ή στην αίθουσα ενός κινηματογράφου με μπόλικο βουτυρωμένο ποπ-κορν και αναψυκτικό! Μια ιεροτελεστία θαρρείς: από την επιλογή της ταινίας, την προετοιμασία και την παρακολούθηση.


Η θεματολογία των ταινιών ποικίλει και διαμορφώνεται ανάλογα με την ηλικία της κόρης μου. Έχουμε φάει τις ταινίες Disney με το κουτάλι! Θα μου πεις:παιδικά; Και δεν τα βαριέσαι; Κι εγώ θα σου πω όχι. Ίσα ίσα που το διασκεδάζω κιόλας. Ταινίες που εκτός από τον κινηματογράφο, τις παρακολουθούσαμε μετά και στο σπίτι, στο dvd. Έχουμε δει το Μίκυ να κάνει χιονισμένα Χριστούγεννα μέσα στη ντάλα του Αυγούστου με ανοιχτά παράθυρα, που, σίγουρα όποιος γείτονας άκουγε, θα σκεφτόταν πως ή είμαστε παλιοημερολογίτες ή έχουμε κάποιο θέμα με το χρόνο. Τραγούδια με το Μπομπ το Σφουγγαράκη, που ακόμα θυμάμαι και τα τραγουδάω στην 13χρονη πια κόρη μου κι ας μου ξινίζει το μουτράκι, κάνοντας πια πως δεν τα θυμάται αυτά.

Οι ταινίες είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ενισχύσουμε το δεσμό μας με τα παιδιά μας. Πρώτα απ’όλα γιατί διασκεδάζουμε μαζί. Είναι μια δραστηριότητα που μας χαλαρώνει. Γελάμε, αφήνοντας για λίγο στην άκρη το “μαζεψε τα παιχνίδια σου” ή “κάνε τα μαθήματά σου” κι εκεί στον καναπέ ή στο κρεβάτι, κρατώντας τα στην αγκαλιά μας τους δίνουμε στοργή και χάδι, κι εκείνα απολαμβάνουν αχόρταγα την αγάπη μας.

Αλήθεια, κλείστε για λίγο τα μάτια και δείτε τα πρόσωπα των παιδιών σας, πόσο χαρούμενα και φωτεινά είναι, όταν βλέπετε μαζί μια ταινία! Μα και η βόλτα στον κινηματογράφο, ιδιαίτερα για τα νεαρότερα παιδιά, φαντάζει μία ενδιαφέρουσα περιπέτεια. Πηγαίνοντάς τα στο σινεμά, τα εξοικοιώνουμε με ένα πολύ ενδιαφέρον είδος διασκέδασης, που μεγαλώνοντας, αν το διατηρήσουν, έχει να τους προσφέρει γνώση και ευχαρίστηση. Άλλωστε η διαδικασία του κινηματογράφου τους μαθαίνει και τα βοηθά να εξελίξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, από το να αγοράσουν το εισιτήριο και το ποπ κορν, μέχρι να συνομιλήσουν με κάποιον υπάλληλο ρωτώντας για την αίθουσα προβολής.


Ειδικά στις μέρες μας που οι περισσότερες παιδικές ταινίες έχουν ευφάνταστο σενάριο και ενδιαφέροντα εφέ, δεν ξετρελλαίνουν μόνο τους μικρούς, αλλά κι εμάς τους μεγάλους, που βλέποντάς τες νιώθουμε κι εμείς πάλι μικρά παιδιά.


Για μένα οι παιδικές ταινίες έχουν πάντα κρυμμένο ένα νόημα που θα αγγίξει το παιδί που έχω μέσα μου και θα με συγκινήσουν, ακόμα κι αν είναι κωμωδίες… ξέρω αυτό που έχω με το να δακρύζω σε παιδικές ταινίες πρέπει να το κοιτάξω, αλλά είναι θέμα για άλλο άρθρο. Παρακολουθώντας μια ταινία με το γιο ή την κόρη μας, έχουμε την ευκαρία, να δούμε τα δικά τους συναισθήματα να ξετυλίγονται και τις δικές τους σκέψεις να εκφράζονται. Η ταινία μπορεί να αποτελέσει αφορμή για κάποια κουβεντούλα μεταξύ μας, για κάποια ζωγραφιά που θα κάνει το παιδί ή κάποια κατασκευή ή ακόμα και κάποιο θεατρικό παιχνίδι που θα παίξει με τους φίλους του, ενσαρκώνοντας τους ήρωες της ταινίας.

Είναι πολύ σημαντικό, από την άλλη, στο χρόνο που θα αφιερώσουμε για να παρακολουθήσουμε την ταινία μαζί με τα παιδιά μας, να απενεργοποιήσουμε το κινητό μας, να απομακρύνουμε ο,τιδήποτε μπορεί να αποσπάσει την προσοχή μας και να αφιερωθούμε στα μικρά μας και την ταινία. Να είστε σίγουροι πως θα μας τσεκάρουν κατά τη διάρκεια για να δουν αν παρακολουθούμε. Κι είναι σημαντικό, να είμαστε παρόντες σε αυτή τη δραστηριότητα γιατί το μήνυμα που τους περνάμε είναι ότι τα ίδια είναι σημαντικά για εμάς, οπότε και τους αφιερώνουμε το χρόνο αυτό.

Τα χρόνια περνούν και με την κόρη μου, αρχίσαμε να βλέπουμε και κάποιες ταινίες ενηλίκων πια, είτε του παλιού ελληνικού κινηματογράφου – τον οποίο λατρεύω – είτε ξένο κινηματογράφο. Στην αρχή η επιλογή, τις περισσότερες φορές ήταν δική μου, ενώ τώρα πια διαβάζουμε τις υποθέσεις και διαλέγουμε κάποια ταινία που να αγγίζει τα γούστα και των δυο. Μας αρέσει να παρακολουθούμε ταινίες μυστηρίου και να λύνουμε με το αστυνομικό μας δαιμόνιο τις υποθέσεις.

Εκτός από το χρόνο που περνάμε μαζί, που λόγω των αυξανόμενων υποχρεώσεων κάποιες φορές είναι μειωμένος, οι ταινίες αποτελούν μια πολύ καλή αφορμή για συζήτηση. Η κόρη μου μοιράζεται μαζί μου τους προβληματισμούς της κι ίσως με αφορμή την ταινία να μου διηγηθεί κάτι από την καθημερινότητά της που είναι σχετικό και την έχει βάλει σε σκέψη.

Ανάμεσα στο ποπ κορν και τα τσιπς, εκεί που τραβάμε η μια την κουβέρτα από την άλλη για να σκεπαστούμε στον καναπέ, είχα την ευκαρία να ανακαλύψω το πρακτικό της πνεύμα και την οξυδέρκεια της σκέψης της – και ναι είμαι μάνα κουκουβάγια, όπως όλες μας άλλωστε. Μα πιότερο, έχω ακόμα την ευκαρία να της χαιδεύω τα μαλλιά και την πλάτη, όπως όταν μικρή χώραγε ολόκληρη στην αγκαλιά μου. Και πιστέψτε με, για μια έφηβη που μάλλον η μαμά της χωράει πια στην αγκαλιά της γιατί την έχει περάσει προ πολλού σε ύψος, αυτές οι στιγμές είναι ανεκτίμητες!

Το να δημιουργούμε δεσμούς με τα παιδιά μας είναι το σημαντικότερο για την ισορροπημένη ανάπτυξή τους. Το να περνάμε εποικοδομητικό χρόνο μαζί τους είναι το σπουδαιότερο δώρο που μπορούμε να τους δώσουμε μαζί με την αστείρευτη αγάπη μας.

Γράφει η Χαρά Μαρκατζίνου

ΠΗΓΗ:

Thursday, 21 December 2023

Υπάρχει πραγματικά η λάμψη της εγκυμοσύνης;



Η επιστήμη μας λέει ότι η λάμψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι μόνο στη φαντασία σας.
Κείμενο Αγγελική Λάλου
30 Νοεμβρίου, 2023

Η άπιαστη «λάμψη της εγκυμοσύνης» κατοχυρώνεται στη μυθολογία της μητρότητας. Για κάποιους, είναι μια λάμψη που φαίνεται να έρχεται φυσικά όταν κυοφορούν, αλλά για άλλους αυτή η λάμψη μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο να κατανοηθεί.


Θυμάμαι που ξαφνιάστηκα όταν μια φίλη μου έκανε κομπλιμέντα για το ότι «λάμπω» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου. Μέσα μου σίγουρα έλαμπα από ενθουσιασμό καθώς μετρούσα αντίστροφα για να συναντήσω το μωρό μου, αλλά εξωτερικά νόμιζα ότι έμοιαζα περισσότερο με ένα άυπνο ζόμπι που τριγυρίζει με μαύρους κύκλους και πονεμένη πλάτη.

Προφανώς η φίλη μου μπορούσε να δει κάτι που δεν μπορούσα – και αποδεικνύεται ότι μπορεί όντως να το έβλεπε. Υπήρχε κάτι βιολογικά μαγικό στην εγκυμοσύνηκαι η επιστήμη συμφωνεί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ορισμένες γυναίκες λάμπουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (ακόμα κι αν δεν το αισθάνονται). Και για εκείνες τις μέρες που αισθάνεστε σαφώς λιγότερο από λαμπερές, υπάρχουν τρόποι να το προσποιηθείτε κυριολεκτικά μέχρι να το καταφέρετε.
Ποια είναι η λάμψη της εγκυμοσύνης;

Η λάμψη εγκυμοσύνης αναφέρεται συνήθως σε εκείνη την όμορφη, φωτισμένη από μέσα λάμψη που χαρακτηρίζεται από ροδαλά μάγουλα, πιο γεμάτα χείλη και πιο λαμπερό δέρμα. Ενώ πολλές μπορεί να φαίνονται να λάμπουν επειδή χαίρονται που κυοφορούν ένα μωρό – και αυτό μπορεί να φανεί και στο πρόσωπο και στο σώμα – μπορούμε σε μεγάλο βαθμό να ευχαριστήσουμε τη βιολογία για αυτό το προνόμιο εγκυμοσύνης.

Η Catherine Caponero, μαιευτήρας, λέει ότι ενώ η καθεμία έχει διαφορετική ανταπόκριση στην εγκυμοσύνη, μια λάμψη μπορεί να είναι μια από τις πιο ευχάριστες παρενέργειές της.

«Μερικές έγκυοι φαίνονται πραγματικά να “λάμπουν” – και πολλές από αυτές είναι εκείνες συνήθως απολαμβάνουν την εγκυμοσύνη τους», λέει. «Δεν απολαμβάνουν όλοι την εγκυμοσύνη, και είναι απολύτως φυσιολογικό να μην αισθάνεστε “ομορφότερη” ενώ είστε έγκυος. Υπάρχουν πολλές δερματικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σχεδόν όλες οι γυναίκες θα παρατηρήσουν αλλαγές μελάγχρωσης του δέρματος σε πολλές περιοχές του σώματός τους, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου τους».

Άλλοι τομείς που μπορεί να συμβάλλουν στη λάμψη ενός ατόμου περιλαμβάνουν πιο δυνατά νύχια και πιο λαχταριστά μαλλιά, αλλά και πάλι, αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο.

«Τα νύχια μπορεί να μεγαλώνουν πιο γρήγορα στην εγκυμοσύνη, αλλά ενώ ορισμένες έγκυοι αναφέρουν πιο δυνατά νύχια, άλλες μπορεί να εμφανίσουν πιο μαλακά ή πιο εύθραυστα νύχια», εξηγεί η Δρ. Caponero, προσθέτοντας ότι πολλές αναφέρουν επίσης πυκνότερα ή πυκνότερα μαλλιά.

«Ενώ οι αλλαγές των νυχιών διαφέρουν από άτομο σε άτομο (και από εγκυμοσύνη σε εγκυμοσύνη), έχει μελετηθεί καλά ότι στην εγκυμοσύνη η τριχοφυΐα παραμένει στη φάση ανάπτυξης για περισσότερο από ό,τι σε μη εγκύους».

Η Δρ. Caponero προτείνει ότι η λάμψη της εγκυμοσύνης συχνά τονίζεται από την κοινωνία επειδή οι άνθρωποι λατρεύουν να γιορτάζουν την εγκυμοσύνη. Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος που βλέπουμε και ακούμε τόσα πολλά για τη λάμψη αυτή στις ταινίες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – επειδή διαφημίζεται ως ιδανικό για εγκυμοσύνη, ακόμα κι αν είναι μέρος μιας ευρύτερης εικόνας.

Η Sara Lyon, εξουσιοδοτημένη θεραπεύτρια μασάζ κι εκπαιδεύτρια τοκετού ορίζει τη λάμψη της εγκυμοσύνης ως την «αντιληπτή ζωτικότητα της εγκυμοσύνης». Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η λεγόμενη λάμψη δεν είναι πάντα εγγυημένη.

«Ενώ αυτά τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά βασίζονται σε φυσιολογικές πραγματικότητες – αυξημένος όγκος αίματος και παρατεταμένη κατακράτηση τριχοθυλακίων – ο όρος “λάμψη εγκυμοσύνης” είναι πραγματικά καθομιλούμενος και δεν βιώνεται από όλες τις εγκύους», λέει.
Τι προκαλεί τη λάμψη της εγκυμοσύνης;

Υπολογίζεται ότι η ισχυρή πλειοψηφία πάνω από το 90% των γυναικών έχουν σημαντικές και σύνθετες δερματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Με τις διάφορες αλλαγές που επηρεάζουν το σώμα σε κάθε τρίμηνο, δεν είναι περίεργο που δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στη μεταβαλλόμενη εμφάνισή μας και αναζητούμε σημάδια αυτής της μετατρεπόμενης λάμψης.

Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από τη λάμψη και γιατί επηρεάζει ορισμένες εγκυμοσύνες και όχι άλλες;

Η λάμψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οφείλεται στις ορμόνες και στην αύξηση της ροής του αίματος, λέει η Δρ. Caponero. Αλλά προσθέτει ότι αυτοί οι ίδιοι παράγοντες μπορούν επίσης να συμβάλουν σε ορισμένες από τις λιγότερο επιθυμητές αλλαγές του δέρματος στην εγκυμοσύνη, όπως η αύξηση της λιπαρότητας που ενίοτε μπορεί να οδηγήσει σε ακμή εγκυμοσύνης.

«Είναι επίσης φυσιολογικό να παρατηρούμε αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, αλλαγές στην εμφάνιση των αιμοφόρων αγγείων και ραγάδες», εξηγεί ο Δρ. Caponero.

Η Lyon συμφωνεί. «Κατά μέσο όρο, ο όγκος του αίματος αυξάνεται κατά 50% στην εγκυμοσύνη, γεμίζοντας όλο τον ιστό του σώματος και κοκκινίζοντας τα μάγουλα», λέει.

«Ωστόσο, η βελτιωμένη επιδερμίδα δεν είναι πανταχού παρούσα και δεν πρέπει να αναμένεται. Λόγω της αύξησης των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, βλέπουμε συχνά ραγάδες, μέλασμα (αποχρωματισμό του δέρματος) και αγγειακές αλλαγές όπως οι φλέβες αράχνης».



Αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες συνθήκες, λέει η Caponero. «Ορισμένες γυναίκες μπορεί επίσης να αισθάνονται φαγούρα και να εμφανίσουν διαφορετικά εξανθήματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. «Έτσι, εάν έχετε μια προϋπάρχουσα πάθηση του δέρματος, η εγκυμοσύνη μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση».

Όλες αυτές οι αλλαγές, θετικές και αρνητικές, μπορεί να έρθουν σε οποιοδήποτε σημείο της εγκυμοσύνης.
Πότε ξεκινά η λάμψη της εγκυμοσύνης;

Ήδη από το πρώτο τρίμηνο, τα σώματα της εγκυμοσύνης θα μπορούσαν να θέτουν τις βάσεις για μια λάμψη εγκυμοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι αν αισθάνεστε λίγο βαλτωμένες από συμπτώματα πρώιμης εγκυμοσύνης, όπως ναυτία, φούσκωμα και κόπωση, να ξέρετε ότι μπορεί να υπάρχει κάτι λίγο πιο λαμπερό στη γωνία.

«Ο όγκος του αίματος αρχίζει να αυξάνεται το πρώτο τρίμηνο και κορυφώνεται το τρίτο, επομένως η λάμψη της εγκυμοσύνης είναι συνήθως παρούσα στο δεύτερο και ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης», λέει η Lyon.

Και παρά τις φήμες, δεν υπάρχει ιατρική αλήθεια για μια λάμψη που να σχετίζεται με πρώιμες ενδείξεις για το φύλο του μωρού. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε ακούσει προτάσεις για κοριτσάκια που «κλέβουν» την ομορφιά της μητέρας τους. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει, λέει ο Δρ. Caponero.

«Όχι, δεν υπάρχουν σωματικές αλλαγές στην έγκυο που θα υποδεικνύουν το φύλο του μωρού. Οι καλύτεροι τρόποι για να προσδιορίσετε το φύλο του μωρού είναι μέσω υπερηχογραφήματος ή αίματος», λέει.
Πώς να «φτιάξετε» τη δική σας λάμψη εγκυμοσύνης στο σπίτι

Τώρα ξέρουμε ότι μια λάμψη εγκυμοσύνης είναι δυνατή, αλλά τι μπορείτε να κάνετε αν δεν λάμπετε;

Η Lyon λέει ότι υπάρχουν συμβουλές ομορφιάς που μπορείτε να δοκιμάσετε σήμερα για να αναδείξετε μια λάμψη εγκυμοσύνης στο σπίτι, ξεκινώντας με το στεγνό βούρτσισμα του σώματος.

«Δοκιμάστε το στεγνό βούρτσισμα του σώματος πριν από το ντους, προχωρώντας προς την καρδιά, αλλά σημειώστε ότι η βαθιά πίεση ή το έντονο βούρτσισμα δεν είναι απαραίτητα για να έχετε τα οφέλη ευεξίας αυτής της αρχαίας πρακτικής», τονίζει.

«Οι ίνες του γαντιού ή της βούρτσας θα μετακινήσουν το υγρό πίσω προς την καρδιά για να μειώσουν το πρήξιμο, ενώ παράλληλα θα τονώσουν και θα μαλακώσουν το δέρμα. Μην βουρτσίζετε το φλεγμονώδες δέρμα ή τις ραγάδες και περιποιηθείτε αυτές τις περιοχές με βούτυρο σώματος ή λάδι».

Εν τω μεταξύ, η Lyon συμβουλεύει ότι το μπρονζέ και το ρουζ είναι εύκολοι τρόποι για να μιμηθείτε αυτή την ανανεωμένη λάμψη που συχνά συνδέουμε με την εγκυμοσύνη.

Αναζητώντας τη λάμψη της εγκυμοσύνης σας, είναι δελεαστικό να πιάσετε όλα τα είδη λοσιόν και «φίλτρα» ομορφιάς για να ενισχύσετε τη σκληρή δουλειά που κάνει ήδη το σώμα σας. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι δεν είναι όλα τα προϊόντα περιποίησης που κυκλοφορούν στην αγορά σήμερα ασφαλή για εγκυμοσύνη. Προϊόντα που μπορεί να έχετε ήδη στο μπουντουάρ ή στο ντουλάπι του μπάνιου σας, όπως τα ρετινοειδή, καλό είναι να αποφεύγονται, ενώ άλλα όπως το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου και το σαλικυλικό οξύ για την καταπολέμηση της ακμής θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ.

Η διατροφή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Θυμηθείτε ότι είναι σημαντικό να τρώτε καλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την υγεία σας και του μωρού σας (και κάτι τέτοιο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα πρόσθετο πλεονέκτημα λάμψης!).
Τι συμβαίνει μετά τον τοκετό;

Είτε βρήκατε τη λάμψη της εγκυμοσύνης σας είτε όχι, μπορείτε να περιμένετε περαιτέρω αλλαγές στο δέρμα σας μετά τον τοκετό.

Μετά τη γέννηση, το δέρμα τυπικά θα επιστρέψει στην κατάσταση πριν από την εγκυμοσύνη – αλλά μπορεί να χρειαστούν έως και δύο χρόνια, τονίζει η Δρ. Caponero. «Αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν συχνά καθώς οι ορμόνες επιστρέφουν στα προ της εγκυμοσύνης επίπεδα», λέει. «Ορισμένες αλλαγές στο δέρμα ενός ασθενούς, όπως οι ραγάδες, μπορεί να εξαφανιστούν αλλά άλλες μπορεί να μην εξαφανιστούν ποτέ. Ενώ η εγκυμοσύνη είναι σχετικά σύντομος χρόνος στη ζωή μιας γυναίκας, έχει όντως μόνιμο αντίκτυπο».

Η Lyon σημειώνει ότι μόλις γεννηθεί ένα μωρό, οι νέες μαμάδες μπορούν συνήθως να περιμένουν αλλαγές στο δέρμα τους που θα μπορούσαν να χρειαστούν κάποια προσοχή.

«Μια ταχεία πτώση του όγκου του αίματος και των ορμονών της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε ξηρό δέρμα, φαγούρα και αυξημένη ακμή, τα οποία μπορούν να βοηθηθούν με την εφαρμογή λοσιόν ή ελαίων που ταιριάζουν στην πάθηση», συμβουλεύει.

«Το δέρμα είναι μια αντανάκλαση του τι συμβαίνει μέσα στο σώμα, επομένως η εστίαση στη διατροφή μετά τον τοκετό θα βοηθήσει σημαντικά στη διατήρηση της υγείας μέσα και έξω».

Πηγή
https://childit.gr/%cf%85%cf%80%ce%ac%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%b9-%cf%80%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b7-%ce%bb%ce%ac%ce%bc%cf%88%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%b3%ce%ba%cf%85%ce%bc%ce%bf/(accessed 21.12.23)


Wednesday, 13 December 2023

Εορταστικά οικογενειακά τραπέζια: Πώς προστατεύουμε τα όρια των παιδιών μας, όταν οι συγγενείς το “παρακάνουν”


THE MAMAGERS TEAM11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 2023

×



Η γιαγιά θα του λέει συνέχεια “φάε κι άλλο”, η θεία θα ζητάει να βγουν συνέχεια φωτογραφίες, ο ξάδελφος θα τον ρωτάει για το σχολείο, ο παππούς θα ρωτάει αν “έχει κάποια κοπελίτσα” και κάποιοι συγγενείς θα σχολιάζουν χωρίς να σκεφτούν λέγοντας “είσαι ντροπαλός” ή “γιατί δεν σου αρέσει το ποδόσφαιρο”. Τα παιδιά, είτε μικρά είτε μεγαλύτερα, δεν μπορούν εύκολα να αντιδράσουν σε τέτοιες συμπεριφορές θέτοντας τα όριά τους και συχνά νιώθουν ευάλωτα και αδύναμα μπροστα σε τέτοιες συμπεριφορές ενηλίκων.


Τα οικογενειακά, γιορτινά τραπέζια μπορεί να είναι διασκεδαστικά αλλά πολλές φορές αγχώνουν τα παιδιά. Τα σχόλια – ακόμα και τα θετικά πολλές φορές- τα φέρνουν σε δύσκολη θέση και για να νιώσουν ασφάλεια αλλά και να μάθουν πώς πρέπει να αντιδρούν σε ανάλογες καταστάσεις θα χρειαστούν από εμάς καθοδήγηση. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να προστατεύσουμε τα όρια των παιδιών μας σε αυτές τις γιορτινές, οικογενειακές συγκεντρώσεις;
Μετατράπουμε το αρνητικό σχόλιο σε κάτι θετικό:

Κάποιος λέει στο παιδί “γιατί είσαι τόσο ντροπαλούλης;”
Εμείς απαντάμε: “Ναι, είναι παρατηρητικός. Χρειάζεται να παρατηρήσει κάτι πριν μιλήσει. Μου αρέσει πολύ αυτό το χαρακτηριστικό του”.

Κάποιος του λέει “δώσε μου μια αγκαλιά”
Εμείς απαντάμε: “Φαίνεται ότι δεν θέλει. Ίσως να κάνετε κόλλα πέντε”



Κάποιος λέει στο παιδί “φάει κι άλλο” ή” πρόσεχε” η “μην κάνεις φασαρία” κ.ο.κ
Εμείς του απαντάμε: “Είμαι εδώ, θα το φροντίσω εγώ. Εσύ μπορείς να απολαύσεις το τραπέζι χωρίς άγχος”


Κάποιος του λέει “έχεις παχύνει”/ “τρως πολύ”/ “έχεις αδυνατίσει”
Εμείς απαντάμε: “Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Και ξέρουν πότε πεινάνε ή πότε έχουν χορτάσει. Ας ευχαριστηθούμε όλοι το γεύμα μας”

Κάποιος κάνει αστεία για το αν το παιδί έχει “φίλο/φιλενάδα”
Εμείς απαντάμε: “Ας σεβαστούμε την προσωπική του ζωή. Αν θέλει να μοιραστεί κάτι, θα το κάνει μόνος/η του/της”

ΠΗΓΗ:

Friday, 8 December 2023

«Τα παιδιά και τα βιβλία πρέπει να πορεύονται μαζί, σε κάθε βήμα. Γιατί ένας κόσμος χωρίς βιβλίο είναι ένα παιδί χωρίς μέλλον» Ζαχαρούλα Τζίνη


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού η εκπαιδευτικός, μαμά και συγγραφέας Ζαχαρούλα Τζίνη μίλησε στο childit και την Αγγελική Λάλου


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, 5 Δεκεμβρίου, η εκπαιδευτικός, μαμά και συγγραφέας του βιβλίου «Θέλω…Θέλεις… Έγινε!» (εικονογράφηση: Νίκος Γιαννόπουλος, εκδόσεις: Διάπλους) Ζαχαρούλα Τζίνη μίλησε στο childit και την Αγγελική Λάλου.


Θέλω… θέλεις… έγινε! Τι ακριβώς σημαίνει ο τίτλος του βιβλίου για σένα;

Ο τίτλος του βιβλίου Θέλω… Θέλεις… έγινε! κρύβει όλη τη δύναμη της έννοιας της λέξης εθελοντισμός. Εθελοντισμός είναι η με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ανιδιοτελή χαρακτήρα προσφορά έργου ή υπηρεσίας με σκοπό τη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο και την κοινωνία ευρύτερα. Επειδή όμως δεν υπάρχει αντάλλαγμα η δύναμη του να θέλω να δώσω ένα κομμάτι του εαυτού μου στον άλλο είτε ατομικά είτε εντασσόμενος σε μια ομάδα πρέπει να είναι ισχυρή. Πρέπει να θέλουμε το καλύτερο για τον εαυτό μας αλλά και για τους γύρω μας. Να κοπιάζουμε να το κατακτήσουμε αλλά και να μην παραβλέπουμε την ανάγκη των γύρω μας για υποστήριξη και βοήθεια.

Τι στάθηκε αφορμή για να το γράψεις;

Το βιβλίο, ως ενεργή εκπαιδευτικός μέσα σε σχολική τάξη, αποτελούσε από πάντα εργαλείο σημαντικό. Απαραίτητο μη σου πω ώστε να υπάρχουμε ανάμεσα στα παιδιά. Από την άλλη πάλι η ενεργός συμμετοχή μου εδώ και πολλά χρόνια σε προγράμματα που καλλιεργούν την έννοια του εθελοντισμού μου έδειξε απλόχερα τα οφέλη που έχει ένα μέλος σε εθελοντική ομάδα. Έδειξε παράλληλα την ανάγκη να γεννηθεί ένα βιβλίο που θα αποτελεί αφορμή προς συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα. Ένιωσα την ανάγκη να μεταδώσω σε όλους όσα δέχτηκα συμμετέχοντας ως εθελόντρια σε δράσεις μέσα από το βιβλίο μου.

Ως μαμά και ως εκπαιδευτικός πώς πιστεύεις ότι μπορούμε να καλλιεργήσουμε την έννοια του εθελοντισμού στα παιδιά;

Ως μητέρα πιστεύω ότι η δύναμη του λόγου και των πράξεων μας είναι αυτή που θα καθορίσει και τη στάση και τη συμπεριφορά των παιδιών μας απέναντι σε κοινωνικές ομάδες που χρειάζονται τη στήριξη μας. Ως εκπαιδευτικός πιστεύω ότι θα πρέπει να μεταδώσουμε σε γονείς και παιδιά τα οφέλη που παρέχει η εθελοντική οργάνωση στα μέλη της και η ίδια η οργάνωση τι πετυχαίνει στην κοινότητα. Καταλαβαίνοντας την τεράστια σημασία στην ενεργό συμμετοχή μας σε προγράμματα που καλλιεργούν τον εθελοντισμό σε συνεργασία και με φορείς της πόλης μας τους κάνουμε σύμμαχους. Ταυτόχρονα ενισχύουμε την ψυχολογική ενδυνάμωση του μέλους/ εθελοντή μέσω της αίσθηση της προσωπικής επάρκειας και της επιθυμίας του να αναλάβει δράση στον κοινωνικό χώρο.



Έρχονται γιορτές, πώς θα μπορούσαν τα Χριστούγεννα να γίνουν αφορμή για εθελοντισμό;

Τα Χριστούγεννα είναι πάντα μια καλή αφορμή να μιλήσουμε για πράξεις αγάπης και δράσεις εθελοντισμού. Άτομα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αυτές τις ημέρες νιώθουν έντονα το αίσθημα της μοναξιάς και του αποκλεισμού από τη χαρά και τη λάμψη των ημερών. Δράσεις εθελοντισμού που μπορούν να στηθούν από τα παιδιά και μπορούν να παρασύρουν σε αυτό το κύμα αγάπης όλους μας μπορούν να μεταδώσουν ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας ότι όλοι μαζί μπορούμε να μην αφήσουμε κανέναν μόνο και αβοήθητο.

Από την εμπειρία σου με τους μαθητές σου, πώς νιώθουν τα παιδιά όταν προσφέρουν και πώς μπορούμε να ενισχύσουμε αυτά τα συναισθήματα ώστε ο εθελοντισμός να γίνει στάση ζωής;

Νιώθουν επάρκεια και πληρότητα από χαρά και ικανοποίηση. Γι’ αυτό και τα προγράμματα εθελοντισμού κρύβουν μεγάλη δύναμη. Συμπεριλαμβάνονται σε αυτά διαδικασίες και διεργασίες, όπως λήψη αποφάσεων, επίλυση προβλημάτων, συνεργασία με άλλους ανθρώπους για επίτευξη κοινού σκοπού, απόκτηση καινούριων δεξιοτήτων, διαχείριση πηγών και μέσων, ανάπτυξη αίσθησης ελέγχου, αυτοπεποίθησης και κριτικής συνειδητοποίησης, δεξιότητες που τις λες και απαραίτητες για τα πρώτα τους βήματα ως ενεργοί και πολύτιμοι πολίτες στην κοινωνία. Θα πρέπει και είναι καθήκον μας να καλλιεργήσουμε όλες τις παραπάνω δεξιότητες ώστε ο εθελοντισμός να γίνει στάση ζωής και η λέξη «προσφέρω» να πάρει τη θέση που της αξίζει.



Τι σημαίνει για σένα «προσφέρω»;

Προσφέρω σημαίνει δίνω απλόχερα ένα κομμάτι του εαυτού μου, χωρίς ανταλλάγματα.

Αναγνώστες για πάντα και ένα βραβείο από το ΙΒΒΥ για το 2021 – σου έδωσε αυτή η διάκριση ώθηση για περισσότερες δράσεις φιλαναγνωσίας;

Ένα βραβείο είναι πάντα μια ηθική ανταμοιβή. Για εμένα όμως έχει διπλή αξία. Ήρθε σε μια δύσκολη περίοδο, όπου όλοι έγκλειστοι χάσαμε κάθε κοινωνική επαφή. Ήρθε να καλύψει την ανάγκη για ελπίδα. Νιώθω ευγνωμοσύνη που στάθηκε δίπλα μου να φωτίσει κάθε μου όνειρο. Ήρθε να μου αποδείξει ακόμη μια φορά πόσο γερές γέφυρες επικοινωνίας μπορεί να στήσει. Γιατί αυτό ήταν, ένας δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα σε εμένα, τα παιδιά και τους γονείς.



Πώς χρησιμοποιείς το παιδικό βιβλίο στην εκπαιδευτική σου δράση;

Το βιβλίο κυριαρχεί σε κάθε μου εκπαιδευτικό σχεδιασμό. Είναι εργαλείο για ένα ακόμη νέο project, για μια ακόμη βιωματική δράση, για έναν νέο προορισμό. Γιατί για εμένα είναι ένα ταξίδι στον κόσμο της δημιουργίας, της τέχνης, της γνώσης, του παιχνιδιού. Το αστείο ξέρεις ποιο είναι; Ότι πλέον και η κάθε μου εξόρμηση αποτελεί αφορμή για μια νέα σκέψη σε σημείο που να μη προλαβαίνω να υλοποιήσω όλα όσα τρυπώνουν στο μυαλό μου. Μέχρι στιγμής έχω σχεδιάσει και υλοποιήσει έξι εκπαιδευτικά προγράμματα, πάντα με άξονα το βιβλίο αλλά τοποθετημένα σε διαφορετικό πλαίσιο και σκοπό. Η ολοκλήρωσή τους με γεμίζει περηφάνια και ικανοποίηση για όσα καταφέραμε. Και προχωράμε.

Θες να μου πεις και 2 λόγια για τους Book andventures και τη σημασία της φιλαναγνωσίας από την παιδική ηλικία;



Το “BookAdventures” είναι μια λέσχη φιλαναγνωσίας που φιλοξενείται στο χώρο τέχνης και πολιτισμού “Ο Κόσμος της Σοφίας” που πίστεψε σε αυτό και το στηρίζει. Στην πόλη μου άλλωστε ένοιωθα πάντα ότι λείπει μια οργανωμένη λέσχη φιλαναγνωσίας ως σημείο αναφοράς για τα παιδιά. Κάθε επιλογή βιβλίου και κάθε δράση του επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια και ως στόχο τους έχουν να ενδυναμώνονται δεξιοτήτες, γνώσεις και αισθητικές προσεγγίσεις. Ενισχύεται η ενεργητική σχέση του αναγνώστη με το αντικείμενο το βιβλίο, το ανάγνωσμα, το λογοτεχνικό κείμενο με τρόπο δυναμικό και συνεχώς εναλλασσόμενο και φυσικώς βιωματικό. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά οποιαδήποτε βαθμίδα κι αν διατρέχουν δεν πρέπει να χάνουν την επαφή με παιχνίδι και την έκφραση. Το βιβλίο στη λέσχη φιλαναγνωσίας μας είναι ο προορισμός, η διαδικασία το όχημα και οι δημιουργίες που υλοποιούνται η επιβράβευση μας.

Τα παιδιά και τα βιβλία πρέπει να πορεύονται μαζί, σε κάθε βήμα. Γιατί ένας κόσμος χωρίς βιβλίο είναι ένα παιδί χωρίς μέλλον.



Αν ήσουν παραμύθι ποιο θα ήσουν.

«Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» γιατί αγαπώ να ταξιδεύω.

Ποιον ήρωα παραμυθιού θα ήθελες να γνωρίσεις από κοντά.

«Τον μικρό Πρίγκιπα».

Ποιο τέλος παραμυθιού θα ήθελες να γράψεις με διαφορετικό τρόπο.

Το τέλος στις αναγνωστικές πτήσεις του Γιώργου Δεσύλλα «Το Βροχοπούλι»

Αν έφτιαχνες «τα κουλουβάχατα των παραμυθιών» ποια πέντε παραμύθια θα μπέρδευες μεταξύ τους;

«Η Αόρατη» από τις εκδόσεων Ίκαρος, «Κατασκευαστής Παραμυθιών Επιδιορθωτής Ονείρων» από τις εκδόσεις Διάπλους, «Ο Κάφκα και η κούκλα» από τις εκδόσεις Διόπτρα, «Έχω Δικαίωμα» από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη, «Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος» από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ποια εποχή θα διάλεγες για να διαδραματιστεί το παραμύθι σου;

Η Άνοιξη νομίζω είναι η εποχή που του ταιριάζει. Πιστεύω στη δύναμη της φύσης που αναγεννιέται. Όλα γύρω είναι τόσο αισιόδοξα, όπως μου αρέσει να είναι και τα παραμύθια μου: Αισιόδοξα.



Ποιο παραμύθι έχεις διαβάσει περισσότερες φορές στη ζωή σου;

Όταν ήμουνα μικρή διάβαζα πολύ τα «Ρωσικά λαϊκά παραμύθια» του Λάμπρου Πετσίνη από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Με μάγευαν τα υπερφυσικά και υπεράνθρωπα στοιχεία. Αν απαντήσω στο σήμερα αγαπημένο μου βιβλίο είναι το «Ένας αρκούδος μια φορά» γιατί πιστεύω ότι η ιστορία του εκτός από τρυφερή κρύβει μέσα της τη δύναμη του εθελοντισμού. Καθώς το Μουσείο Μπενάκη έγινε από την ερευνήτρια Μαρία Αργυριάδη που πίστεψε σε αυτό, αγωνίστηκε για το στήσει και δώρισε 20.000 παιχνίδια που αποτελούν και τον πυρήνα αυτού του μουσείου.

Μια φορά κι έναν καιρό… (φτιάξε ένα παραμύθι με 5 προτάσεις)

Ήταν μια φορά κι έναν καιρό μια ιστορία με δράκους, πριγκίπισσες, μάγισσες, ξωτικά που τριγυρνούσαν νύχτα ημέρα στο μυαλό μου. Όχι όχι μισό λεπτό ξέχασα να σας πω ότι αυτή η ιστορία γράφτηκε για να γνωρίσουν τα παιδιά τη Φαντασία. Ποια είναι η Φαντασία; Εκείνη η καλή η ηρωίδα που πρωταγωνιστεί σε κάθε καλό όνειρο των παιδιών… Ναι ναι αυτή που οι μεγάλοι την έχουν βγάλει από τη δική τους τη ζωή. Ευτυχώς όχι και τα παιδιά. Πάμε πάλι από την αρχή. Μια φορά κι έναν καιρό…

Κι έζησαν αυτοί καλά και… (συμπλήρωσε ένα απρόβλεπτο τέλος)

το παραμύθι δεν τελείωσε ποτέ κι ας περίμεναν οι χαρακτήρες της ιστορίας να το διαβάσουν. Το παραμύθι και η φαντασία δεν έχουν τέλος ποτέ.
   
ΠΗΓΗ:


Thursday, 30 November 2023

Πώς τα υψηλά επίπεδα μητρικού στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέονται με προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών


Η εγκυμοσύνη είναι μια κρίσιμη περίοδος για φροντίδα και υποστήριξη ψυχικής υγείας, υποστηρίζει άλλη μια μελέτη


Κείμενο Αγγελική Λάλου
23 Νοεμβρίου, 2023



Παιδιά των οποίων οι μητέρες έχουν πολύ άγχος, ανησυχία ή κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας και συμπεριφοράς κατά την παιδική και εφηβική τους ηλικία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία.


«Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι η ψυχολογική δυσφορία κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης έχει μια μικρή αλλά επίμονη επίδραση στον κίνδυνο των παιδιών για επιθετικές, απαγορευτικές και παρορμητικές συμπεριφορές», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Irene Tung, PhD, του California State University Dominguez Hills.

«Αυτά τα ευρήματα προσθέτουν στα στοιχεία ότι η παροχή ευρέως προσβάσιμης φροντίδας ψυχικής υγείας και υποστήριξης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι ένα κρίσιμο βήμα για την πρόληψη προβλημάτων συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία».

Η Tung και οι συνεργάτες της ανέλυσαν δεδομένα από 55 μελέτες με περισσότερους από 45.000 συνολικά συμμετέχοντες.

Όλες οι μελέτες μέτρησαν την ψυχολογική δυσφορία των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (συμπεριλαμβανομένου του στρες, της κατάθλιψης ή του άγχους) και στη συνέχεια μέτρησαν τις «εξωτεριστικές συμπεριφορές» των παιδιών τους – συμπτώματα ιδιάζουσας ψυχικής υγείας, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας ή η επιθετικότητα.

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ανέφεραν περισσότερο άγχος, κατάθλιψη ή στρες ενώ ήταν έγκυοι ήταν πιο πιθανό να έχουν παιδιά με περισσότερα συμπτώματα ΔΕΠΥ ή που παρουσίαζαν περισσότερες δυσκολίες με επιθετική ή εχθρική συμπεριφορά, όπως αναφέρουν οι γονείς ή οι δάσκαλοι.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Bulletin.

Η έρευνα έχει υποδείξει εδώ και καιρό μια σχέση μεταξύ της ψυχικής υγείας των μητέρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των εξωτερικευτικών συμπεριφορών των παιδιών.



Ωστόσο, πολλές προηγούμενες μελέτες δεν έχουν διαχωρίσει τις επιπτώσεις του στρες, του άγχους ή της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από τις επιπτώσεις της ψυχολογικής δυσφορίας των γονιών μετά τη γέννηση ενός παιδιού.

Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν μόνο έρευνα στην οποία μετρήθηκε η ψυχολογική δυσφορία των μητέρων τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εγκυμοσύνη.

Διαπίστωσαν ότι ακόμη και μετά τον έλεγχο της μετέπειτα (μεταγεννητικής) ψυχολογικής δυσφορίας, η δυσφορία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αύξησε ιδιαίτερα τον κίνδυνο των παιδιών να αναπτύξουν προβλήματα εξωτερίκευσης.

Το αποτέλεσμα ίσχυε ανεξάρτητα από το αν τα παιδιά ήταν αγόρια ή κορίτσια.

Και ίσχυε για τα παιδιά στην πρώιμη παιδική ηλικία (ηλικίες 2-5 ετών), στη μέση παιδική ηλικία (6-12) και στην εφηβεία (13-18), αν και η επίδραση ήταν ισχυρότερη στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Τα ευρήματα συνάδουν με θεωρίες που υποδηλώνουν ότι η έκθεση σε ορμόνες του στρες στη μήτρα μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αύξηση της ποικιλομορφίας για να κατανοήσει τις πολιτισμικές και κοινωνικοοικονομικές μεταβλητές που επηρεάζουν το προγεννητικό στρες και να αναπτύξει αποτελεσματικές παρεμβάσεις, σύμφωνα με την Tung.

«Οι περισσότερες υπάρχουσες έρευνες έχουν επικεντρωθεί σε δείγματα λευκών, μεσαίας τάξης και ανώτερης εκπαίδευσης. Όμως οι εμπειρίες ρατσισμού, οι οικονομικές ανισότητες και η έλλειψη πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη είναι γνωστοί παράγοντες που συμβάλλουν στο άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ψυχολογική δυσφορία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει τις υποεκπροσωπούμενες οικογένειες είναι το κλειδί για να αναπτυχθούν δίκαιες πολιτικές και παρεμβάσεις για τη δημόσια υγεία», είπε.

Αυτή και οι συνάδελφοί της διεξάγουν τώρα δύο μελέτες που επικεντρώνονται στην κατανόηση των τύπων υποστήριξης και πόρων που προάγουν την ανθεκτικότητα και την αποκατάσταση από το στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα για οικογένειες που αντιμετωπίζουν ανισότητες. Ο στόχος είναι να βοηθήσει στην ενημέρωση των πολιτιστικών συμπεριληπτικών προληπτικών παρεμβάσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να υποστηριχθεί η πρώιμη ανθεκτικότητα και η ευημερία της ψυχικής υγείας για τους γονείς και τα παιδιά τους.

High levels of maternal stress during pregnancy linked to children’s behavior problems | ScienceDaily


ΠΗΓΗ:


Family dynamics on display



Blanca Piera Pi-Sunyer, a PhD student at the University of Cambridge, visits 'Real Families: Stories of Change' at the Fitzwilliam Museum.

13 November 2023


Real Families: Stories of Change is an exhibition curated by psychologist Susan Golombok, former director of the Centre for Family Research. Inspired by an installation from artist Cathy Wilkes, this exhibition includes artworks from 64 artists exploring themes of societal pressures and gender roles, as well as larger family dynamics, which guide us to focus on how family experiences transition in their social and psychological world.

The exhibition starts with an article published in Spare Rib magazine in 1976, which presents a series of legal cases of lesbian mothers who lost custody of their children upon divorce, seemingly no longer capable of being appropriate caregivers. The article continues with a call for research on the psychological impact of family structures on child development. This is a compelling way to set the stage for an exhibition that challenges conceptions of the ‘traditional family’ as a unique form of family structure.

In line with the research that followed, a series of artworks show affectionate families with non-heterosexual caregivers, stories of motherhood through methods of assisted reproduction, stories of mothers experiencing feelings of frustration and loss, and stories exploring stigma related to not having children at all. In a similar light, a series of stories interrogate expectations about gender norms in parenthood, including powerful artworks by artist JJ Levine telling stories of trans and non-binary parents, as well as artist Harry Borden portraying images of families with single fathers. Throughout this theme, families are depicted in quotidian moments which support 50 years of literature highlighting the importance of warmth and affection in family relationships, rather than particularities of family structures. We also pick up on certain elements that evidence the discomfort of stigma that many non-traditional families experience.

Another theme which emerges throughout the exhibition is the role that larger family dynamics play on attachment. Among the stories illustrating attachment experiences with different family members, artists depict secure attachments between caregivers and their children at different periods of life, illustrate complex bonds between siblings, and explore transitions of attachment with caregivers at an older age, including a beautiful piece by artist Celia Paul of her mother. These artworks include many positive but also other more challenging components which we commonly navigate in our relationships. Coming from a large Mediterranean family, I resonated particularly with an artwork by artist Joy Labinjo portraying the loving relationship between a grandmother and her grandchild. This set of stories support contemporary research which explores attachment beyond important dyadic relations and gives space to a more active and adaptive understanding of this developmental process.

Attachment is also explored through other forms of family dynamics, including stories of familial conflict, stories of socioeconomic deprivation, and stories of traumatic experiences. The artworks in this theme invite us to reflect on the transmission of psychological and social trauma across generations and are probably the most thought-provoking elements of the exhibition. Other stories portray the impact of cultural norms and generational boundaries on relationships (e.g., language barriers), which are an important reminder that family experiences occur within a cultural and societal context. This is a message which is carried throughout all the stories presented in Real Families: Stories of Change. The exhibition ends with a spotlight on artists Chantal Joffe, including 10 painting capturing the intricacies of transitioning through different stages of life.


SOURCE:

Friday, 24 November 2023

Feeling Better About Our Bodies




https://megjohnandjustin.com/bodies/feeling-better-bodies/

Content note. We discuss how we might feel better about our bodies. So we touch on the social messages we get about bodies and this includes us talking about fatphobia, diets, ‘health’, disablism, but we don’t go into much detail. It’s a long one — sorry about that.



Around the time of year that we recorded this podcast – early Spring – it’s easy to feel bad about our bodies. Cultural scripts suggest that we should overindulge and hibernate over the Winter, but that after new year we should be follow resolutions to diet and ‘get in shape’ for the summer ‘beach body’.



The media doesn’t help. At the moment there are a number of billboard adverts and makeover TV shows focusing on weight-loss and ‘improving appearance’. Particularly problematic are the links that are made between looking a certain way and ‘health’ and ‘fun’. Not only are we meant to have a certain appearance in order to be attractive and sexy, but also we’re blamed and shamed for being ‘unhealthy’ if we don’t conform to cultural beauty ideals, as well as often internalising the idea that caring about ‘looks’ is a fun and pleasurable thing to do, and to do otherwise would mean being a killjoy.

But the beauty ideal is incredibly limited. Looking around at the aspirational bodies that surround us they’re overwhelmingly young, thin, white, ‘flawless’, non-disabled, and gendered to match the ideals of rugged masculinity and delicate femininity, and a good deal of wealth is required to buy all the products necessary for maintaining such an ideal. We scientifically estimate on the podcast that 97% of people will not match these ideals for one reason or another, and all of us will move away from them as we age of course.
Love your body?

Most of us are likely to feel bad about our bodies if we’re surrounded by such narrow body ideals that we can’t possibly match up to. But what can we do about this? There has been a move among some people to replace the ‘change your body’ message of so much advertising and other media with a ‘love your body’ message.

This is pretty risky because it still locates the problem in us as individuals – rather than wider society. It’s bloody hard to love your body when the whole world is implicitly – or explicitly – telling you not to. If we receive the message that we should be able to easily love our bodies, that gives us yet another thing to feel bad about.

There’s a real tension when we live in a very individualising culture to know how to address things like this without continuing to individualise our struggles. At megjohnandjustin.com, we find the following diagram helpful – for all kinds of things – to think through how they work on multiple levels, and how we might address them on all those levels too. We can’t just try to relate differently to our body on an individual level if the people around us, our communities, and wider culture simply stay the same.

In the podcast we explore what we might do at each of these levels:Society – We could notice the images around us and be critical of them. We could confront fat-shaming remembering that it’s actually poverty, type of diet, and fitness that relate to health – not fatness; that being ‘underweight’ is generally more risky health-wise than being ‘overweight’; that these categories are based on an old model of measurement that doesn’t relate to how bodies are these days; and that shaming people about their bodies makes everything far worse – not better – for them. We could engage in body-related activism. We could seek out different subcultures that incorporate more diversity of bodies or expand our ideas of what is beautiful.
Communities – We could deliberately share materials that are critical of body ideals, or which incorporate a wider range of bodies. We could curate our social media accounts to avoid body-shaming from others, and to put out different messages ourselves, including filters and content notes. We could find communities which are trying to cultivate different ways of engaging with bodies. We could deliberately follow communities online which challenge narrow body ideals, including fat activists, disability activists, dwarf community activists, age activists, etc.
Interpersonal Relationships – We could keep an eye on whether we shame people in our lives for aspects of their bodies or bodily practices and try to stop doing that. We could have consent conversations about how we like to be treated in relation to our bodies, and what we find difficult from others.
Yourself – We could try to incorporate more embodied experiences into our lives where we feel ‘at one’ with our bodies rather than separate to them and scrutinising of them. These can include activities where the body is in motion, being alone, being in nature, etc.


Acceptance and Change

The ‘love your body’ message risks replacing the idea that we should always change our bodies to fit beauty ideals with the idea that we should always accept our bodies as they are and that changing them in any way is a bad thing that’s always about conforming to cultural norms.

Actually each person needs to find their own way of navigating the possibilities of change and acceptance in relation to their bodies (and in other areas). For example bodily changes of various kinds can be extremely helpful in decreasing physical pain and discomfort and/or improving mental health and/or opening up new possibilities in our lives.

Many trans people, disabled people, people with chronic health conditions, fat people, and others face a constant barrage of messages from one group of people telling them they should make changes to their bodies, while another group of people tell them they shouldn’t and that they should accept their bodies as they are. It’s not for anybody else to tell us how we should relate to our bodies, and – as a culture – we should help everyone to navigate these complex decisions about change/acceptance and support them through the various options instead of telling people what they should or should not do with their bodies.

© Meg-John Barker & Justin Hancock, 2018

SOURCE:

Thursday, 23 November 2023

Πώς ο αριθμός των παιδιών μας επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου



THE MAMAGERS TEAM20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 2023

×



Οι άνθρωποι με τρία ή περισσότερα παιδιά εμφανίζουν μεγαλύτερη γνωστική επιβάρυνση και ταχύτερη γήρανση εγκεφάλου, συμπέρανε μια διεθνής μελέτη που συμπεριέλαβε και την Ελλάδα. Είναι η πρώτη έρευνα που συσχετίζει τη γέννηση πολλών παιδιών και τη δημιουργία πολύτεκνης οικογένειας, με τη χειρότερη υγεία του εγκεφάλου των γονέων αργότερα στη ζωή.


Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ (Σχολή Δημόσιας Υγείας και Κέντρο Γήρανσης Πανεπιστημίου Κολούμπια Νέας Υόρκης) και τη Γαλλία (Πανεπιστήμιο Paris-Dauphine – PSL του Παρισιού), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό δημογραφίας “Demography”, ανέλυσαν στοιχεία της Έρευνας Υγείας, Γήρανσης και Συνταξιοδότησης στην Ευρώπη (SHARE) για 20 ευρωπαϊκές χώρες και το Ισραήλ, τα οποία αφορούσαν άτομα άνω των 65 ετών που είχαν τουλάχιστον δύο βιολογικά παιδιά.


Διαπιστώθηκε ότι από τα τρία παιδιά και πάνω υπάρχει μια αυξημένη πιθανότητα για χειρότερη γνωστική λειτουργία κατά την τρίτη ηλικία, κάτι που αφορά εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες. Η συσχέτιση φαίνεται πιο αισθητή στη βόρεια Ευρώπη από ό,τι στη νότια.

“Η αρνητική επίπτωση της απόκτησης τριών ή περισσότερων παιδιών πάνω στη γνωστική λειτουργία δεν είναι αμελητέα, αλλά ισοδύναμη με 6,2 χρόνια γήρανσης”, δήλωσε ο ερευνητής Ερίκ Μπονσάνγκ. Αυτό, εκτίμησε, σημαίνει ότι, καθώς μειώνεται το ποσοστό των πολύτεκνων Ευρωπαίων στο σύνολο του ευρωπαϊκού πληθυσμού, θα υπάρξει θετική επίπτωση στη γνωστική-νοητική υγεία των ηλικιωμένων στην Ευρώπη.



“Δεδομένου του μεγέθους της επίπτωσης”, δήλωσε ο ερευνητής Βέγκαρντ Σκίρμπεκ, “οι μελλοντικές μελέτες πάνω στη γνωστική υγεία κατά το ύστερο στάδιο της ζωής θα πρέπει να εξετάσουν επίσης τη γονιμότητα ως προγνωστικό δείκτη μαζί με άλλους πιο καθιερωμένους παράγοντες, όπως η μόρφωση, οι επαγγελματικές εμπειρίες, η σωματική άσκηση και η σωματική και ψυχική υγεία. Επιπροσθέτως, μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να εξετάσουν τις δυνητικές επιπτώσεις της ατεκνίας ή της απόκτησης μόνο ενός παιδιού πάνω στη μελλοντική υγεία του εγκεφάλου”.



Μέχρι σήμερα η γονιμότητα δεν είχε τραβήξει ιδιαίτερα την προσοχή ως πιθανός προγνωστικός δείκτης της γνωστικής κατάστασης των ηλικιωμένων. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η γονιμότητα μπορεί να επηρεάσει την γνωστική λειτουργία στο ύστερο στάδιο της ζωής μέσω διαφόρων τρόπων. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι κάθε επιπρόσθετο παιδί συχνά σημαίνει έξτρα οικονομική επιβάρυνση, μείωση του οικογενειακού εισοδήματος και αυξημένη πιθανότητα της οικογένειας να βρεθεί κάτω από το όριο φτώχειας, άρα μειωμένη ποιότητα ζωής για όλα τα μέλη της οικογένειας, με συνέπεια την αβεβαιότητα και το άγχος, που επιδρούν αρνητικά στον εγκέφαλο.

Επίσης η ανατροφή πολλών παιδιών μπορεί να αποδειχθεί αφ’ εαυτής πολύ στρεσογόνα, αυξάνοντας έτσι τους κινδύνους για τη σωματική και νοητική υγεία. Οι άνθρωποι με πολλά παιδιά έχουν λιγότερο χρόνο να χαλαρώσουν και να επενδύσουν σε δραστηριότητες αναψυχής που τονώνουν την γνωστική λειτουργία.

Από την άλλη όμως, οι πολύτεκνοι γονείς έχουν μικρότερο κίνδυνο κοινωνικής απομόνωσης και μοναξιάς, που αποτελούν γνωστούς παράγοντες κινδύνου για γνωστική εξασθένηση και άνοια. Οι τελευταίες γίνονται ολοένα συχνότερες όσο οι πληθυσμοί γερνάνε (δηλαδή αυξάνει η αναλογία των ηλικιωμένων).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ:


Monday, 20 November 2023

Friend Break Ups





Back in June we did a couple of episodes about how to make friends. We thought we’d follow up with one for our Patrons about being intentional in ongoing friendships, and one for everyone about friendship endings.

Here’s our podcast https://soundcloud.com/megjohnjustin/friend-break-ups

Here is a summary of our thoughts on friendship break-up.

First we agreed that for anything in life to be consensual we have to know that we don’t have to do it – now or ever. Being able to conceive of breaking up, or leaving, is vital in any kind of relationship, otherwise it’s hard – if not impossible – for it to be fully consensual.

Don’t miss out on episodes and blogs! Every other podcast is for Patrons only. Sign up to our Patreon from just $1 per month.
When might be a sign that we need to break-up a friendship

On the podcast we suggested the following might be good reasons to consider ending or changing a friendship:If the friendship doesn’t feel nourishing and fulfilling for both people. If it’s not good for everybody it’s not good for anybody
If either person in it doesn’t feel free enough to be themselves (in the friendship and their wider life) and/or safe enough that they’ll be treated well – and treat themself well – in the friendship
If you notice that you’re not looking forward to time together and/or feel bad after time together
If someone isn’t ready for the kinds of communication that feel necessary to us to deal with issues or tensions that have come up
If there are stuck dynamics in the friendship which feel tough and are difficult to shift (e.g. one person being very dependent on the other, or one person being controlling)
A big power imbalance between you
A big imbalance in the emotional labour that you’re both doing in the friendship
How can we break-up a friendship?First we might want to think of a spectrum from friendship change to friendship ending. If it doesn’t feel good for one/both of us, are there changes we could make to the structure and/or rhythm and/or understanding of the friendship which might help? Is everyone up for that conversation and able to hear each other? If so, trying to shift it into another form could be a useful thing to try. If not then ending make be easier and/or safer
It’s useful to remember that if the dynamic between you isn’t working for one of you then it’s not good for either of you to remain in it – it’s not good to be the one who is hurting or getting hurt – so staying in it for the sake of the other person isn’t a great idea for you or for them
It’s okay to end things in the way that feels safest for you. Ideally it’s good to get a kind and clear message across to the other person about what’s happening rather than ghosting/drifting, but this can be in whatever form feels manageable to you. You don’t have to explain yourself beyond it not working for you, and you don’t have to receive a response
It’s good to recognise that it’s likely to be hard for both people, rather than trying to minimise the impact on either of you
How can we deal with the aftermath of a friendship break-up?Recognise that friendship break-ups can be just as painful as other kinds of endings, if not more so in some cases, and that our feelings are always valid whatever our role in the break-up
Focus on looking after yourself
Try to allow all your feelings, rather than imagining that only some are appropriate. If you feel it, it’s a sensible, understandable feeling
Get support from compassionate people in your life, letting them know how you’re doing and what helps you
You don’t have to get caught up in thoughts of blame and shame – it’s okay that this happened and that it is painful without believing that they – or you – are a terrible person. However it is useful to recognise where you have been badly treated – or treated another person badly – and work on that part




SOURCE:



Friday, 10 November 2023

Everything is scattered and the tower has collapsed


Exploring the role of art in activism at the Art of Management and Organisation Conference.
Arts & cultureOrganisationsArchive





In telling the story of my journey as an artist with a social practice I always return to the Sea of Galilee (sea of Tiberius, Buḥayrat, Ṭabarīyā, Lake of Gennesaret to name a few) — the geopolitical context of my first experience of Tavistock Group Relations, where the social meaning of the arts became visible as I took part in the large group sessions.

The Christian parables of my rural English childhood were in this ancient landscape — boats, fishermen, (diminishing) water. What I witnessed was the whole group creating images as those within it explored their relatedness to each other, to the world beyond. At one point we fantasised that we had conjured up a rain storm with our narratives and projected this potency onto a young female rabbi. This was the origin for me of art and organisation as the theoretical lens of object relations initially offered meaning to group image making and which I have more recently come to understand as having something to do with the textures and surfaces of organisation created as we react and evolve in context.

It is this that I explore in my studio based research and what in early August I took as one of a group of Tavistock practitioners to the Art of Management and Organisation’s ‘Art and Activism’ conference. We took an activist stance in joining this community by introducing a daily Social Dreaming matrix* to the programme. An organisational intervention that we suggested could be a container to surface and give voice to the unconscious processes of exploring art as activism together.

Nuala Dent drew each matrix as it unfolded – her drawing process leaves both a final image and an animation to the matrix and mirrors an activist practice that she brings to working with clients and organisations. Amongst the dreams and associations in the matrices were hieroglyphic symbols, ancient horses, packs of cards, red, “red wants you to pay attention”, packing and unpacking of suit cases, a poison chalice.

A significant association to the preoccupations and concerns of the conference was to the Tower of Babel:

“The Tower of Babel.

A unified code of symbols.

Everything is scattered when the tower collapsed.

There was panic.

No longer a key for understanding each other.”

The collapsing tower seemed to capture both the nature of our here and now and the task of the conference and the community. The socio ecological within the Tavistock tradition talks to Anthropocene organisations where fragile and sensitive systems adapt and maladapt to the turbulent environment through fragmentation, cold dissociation and fundamental behaviours. Art perhaps is involved simultaneously in deep attunement to our new and emerging ecology and in the creation of new symbols and metaphors for organisation.

Simone Kennedy, who was a TIHR visiting artist in residence, situates herself deep in this sensitive attunement. Through her art Kennedy reimagines a symbolic mother and sees this as a form of activism where her story is a version of many people’s stories.

Antonio Sama and I experimented with telling a different version story about working with the Institute’s archive. We experimented with deconstructing our story into a more aesthetic and fragmentary form to see what understanding it brought to the work a few years on. In doing this it has opened us up to our work with history and archives in organisations as activism – working with the archive giving the possibility of a plurality of identities, what we call our ‘Many Me’s’. The polyphony of actors in history opens us up to the polyphony inside ourselves and toward the rehumanisation rather than dehumanisation of the other.

These are the reflections and sense making as they aided through our role in convening a stream and the social dreaming spaces at the conference. We left the conference struck by a final performance of the ‘The Dead-United’ by Pil Galia Kollectiv. A dark and humorous performance on the exploitation of labour and how it continues long after we are dead. They are artists challenging the organisational forms in which art takes place and working as activists to challenge the social and economic assumptions of ART!

*Social Dreaming is methodology evolved from Wilfrid Bion’s work with groups as it was developed by Gordon Lawrence of the Tavistock Institute. Dreams are brought and shared in a matrix to enable exploration of the unthought and unconscious dimensions of our times.

Juliet Scott
Business Curator


Juliet Scott is one of the programme co-directors for Deepening Creative Practice with organisations, a unique trans-disciplinary programme weaving together the arts and social sciences.



SOURCE:

Wednesday, 8 November 2023

Art that reflects us is more enjoyable


New study finds that seeing parts of themselves in the art makes paintings more appealing to viewers.

15 September 2023

By Emma Young


What makes certain visual artworks more appealing to us has been debated for centuries. When considering paintings, particular features certainly play a role; for example, people tend to prefer more natural scenes, and more ordered images, while levels of brightness and colour choice can also affect aesthetic appeal. But given the wide array of responses a single artwork can provoke, it’s clear that what viewers bring to the equation is a vital part of the puzzle.

Recent investigations from Edward A. Vessel at the Max Planck Institute for Empirical Aesthetics and colleagues suggest that the personal relevance of an artwork’s subject matter is important to shaping viewer responses. The findings suggest that that whether or not someone finds a work of art beautiful and moving has more to do with how well the subject matter resonates with their sense of who they are and their world-view than any particular features of the image itself.

In an initial experiment, 33 participants viewed 148 images of paintings. These paintings were chosen to reflect a variety of time periods, styles, and genres from the Americas, Europe, and Asia. They were also paintings that had not been widely reproduced, minimising the chance that the participants would have seen them before. Each painting was rated for naturalness and disorder by an independent set of raters.

The participants gave each artwork two ratings: one for how much it ‘moved’ them (this was the measure of aesthetic appeal in this experiment), and another for ‘self-relevance’. ‘Self-relevance’ was defined for participants as the extent to which something in the image related to them, their experiences or their identity — the things and events that define them as a person.

The results showed that the participants had widely varying views on the self-relevance and aesthetic appeal of each painting. However, rating a painting as highly self-relevant was strongly linked to finding it more aesthetically appealing. In fact, self-relevance predicted about 28% of the variance in scores for aesthetic appeal, while levels of naturalness and disorder accounted for only 8% of this variance.

The number of participants in this initial study was small, and it explored just one aspect of aesthetic appeal. So, in order to extend their findings, the team then recruited 208 participants to view and rate a subset of 42 artworks for beauty, as well as how moving they were, and self-relevance. As with the first study, more self-relevant artworks were rated as more moving. Participants also tended to rate highly self-relevant images as more beautiful, suggesting that the more personally relevant a participant considered the painting to be, the more aesthetically appealing they found it.

In a final experiment, the researchers aimed to find out whether greater self-relevance caused, not just correlated with, higher aestheticism ratings. They gave a fresh group of 45 participants a questionnaire that asked about their life experiences, aspects of their identity, preferences, and common activities. They then used this information to create personally relevant synthetic artworks for each participant.

The team did this using a neural network-based technique called ‘style transfer’, in which photos are integrated and modified to look like an artwork painted in a specific style. For example, for a participant who had reported a memorable holiday that started in Helsinki, the team fed the neural network photos of a landmark Helsinki building, plus an image of a colourful oil painting by Bob Thompson. The neural network then generated an artwork of that building and its surroundings in the style of that painting.

Each participant viewed four sets of 20 images: self-relevant generated artworks, created on the basis of their questionnaire responses; artworks that had been generated to be highly relevant to one other participant; a control set of generated artworks (not related to anyone’s questionnaire responses); and real paintings, taken from the set used in the first studies. The participants rated each image for how moving they found it and for self-relevance.

The team’s analysis showed that participants found their self-relevant, artificially-generated artworks more aesthetically pleasing than those generated for another participant. On average, they also slightly preferred their personally generated artworks to genuine paintings. Further analyses revealed that content that related to an individual’s ‘self-construct’ — their past experiences and their identity — was mostly strongly linked to higher aestheticism ratings.

Real artworks, while getting relatively low ratings for self-relevance, received higher aesthetic appeal ratings as a group than the generated artworks. As the team notes, this indicates that there was something about genuine paintings that the style transfer technique did not capture. Quite what that is was unclear.

The study itself does have a few limitations. For example, only one of the experiments asked for ratings of beauty, which is commonly viewed as central to the aesthetic experience. Overall, though, the new work does suggest that when it comes to artwork, the old adage ‘Beauty is in the eye of the beholder’ is true — and that referencing the beholder is key.

Read the paper in full: https://doi.org/10.1177/09567976231188107

SOURCE:

Thursday, 2 November 2023

The principles of good therapy


An extract from 'A Straight Talking Introduction to Therapy: what it is, why it works, how to get it' (PCCS Books) by Matt Wotton and Graham Johnston.

25 September 2023


Once you’ve found a good-enough therapist, how do you know if you’re getting good therapy? One of the best and simplest ways to think about what comprises good therapy is to consider the principles of change that are shared across all the main forms of therapy (Pachankis & Goldfried, 2007).

We list below what many people consider to be the five principles that lead to change in psychotherapy:
Good therapy depends on you and your therapist believing that it will help

One of the key elements of successful therapy is that you believe it will change something about your life for the better. Research finds this to be true time and time again (Bartholomew et al., 2021), most obviously in medicine, where the placebo effect shows how powerful your thoughts and expectations are. Having confidence that something will help you usually means that it does. As we’ve discussed above, in therapy you gain that confidence by working with a therapist who inspires your trust and gives you a realistic sense that they can help you because they have helped others in a similar situation. Your therapist’s job is to convey that optimism to you. Good therapy feels hopeful.
Good therapy requires a good working relationship with your therapist

If you don’t trust or respect your therapist, then it’s unlikely you’ll get much out of therapy. Similarly, if you feel they don’t ‘get you’, or if they speak down to you or confuse you, that will not lead to an effective working partnership. The good news is you can usually tell this very early on. If you detect problems in the first few sessions, don’t ignore them or hope for the best. Whatever the issue is, raise it with your therapist, give them a chance to respond, but if they don’t, it’s time to look elsewhere. It’s not going to be possible to be honest about the most difficult aspects of your life with someone you don’t trust or respect or feel comfortable with.
Good therapy improves your awareness of what’s going on in your life

That includes the way your mind tends to work and how you tend to be in your relationships, whether with bosses, partners, friends, children or parents. Your therapist’s job is to help you see when you overreact or when you are inflexible or impulsive or you assume you know exactly what others are thinking. Your therapist can help you stand back and spot things you can’t see for yourself. It can be uncomfortable to have your views challenged or your ‘flaws’ pointed out. At times, your therapist might make observations or ask questions that feel challenging. Therapy is not always fun. It’s meant to help you change something about your life. And the first step to that is noticing when you do things on autopilot that are not in your best interests. Once that’s in place, you can often make rapid changes (Gingerich & Peterson, 2013).
Therapy is an opportunity to do things differently

Improved awareness of how you think and act is step one, but it’s not enough. In time, it will also mean doing things differently. That might be speaking up at work or asking the guy at the gym to go for coffee. Either way, it’s making a deliberate choice to act differently, in the hope of a better outcome. If you want change, you will have to take a risk and behave differently. Good therapy makes sure those changes are at a speed and intensity you can tolerate. Like a good fitness programme, therapy should feel challenging but not overwhelming. Working with a good therapist is a lot like working with a personal trainer. In both cases, they assess what you are ready for and won’t suggest more than they think you can handle. But they are also in your corner, encouraging you to work hard and sometimes do uncomfortable things. In the end, whether you do them or not is up to you. And, as with physical exercise, outcomes in therapy are largely determined by the effort you put in.
Tie it all together into a virtuous circle

Therapy helps you link increased awareness of the things you want to change with a new experience of doing them differently. This means recognising something that you are avoiding or noticing a pattern that you have been repeating on autopilot, and then doing something differently to break that cycle. Often this produces a different and better outcome, which results in you thinking that it was a risk worth taking. Even when the risks don’t pay off – your boss rejects your proposal or the guy you ask out for a coffee says no – you realise it’s not the end of the world. You might well still feel proud you took the risk, and you might be more inclined to do so again. Good therapy helps you realise that you really do miss 100% of the shots you don’t take. While the stereotype of therapy is that it focuses on your childhood and the pain of your past, good therapy is every bit as much focused on the future and getting on with living. What do you want to do more of and build on? How did you get through previous tough times? Can you identify the smallest change that you can quickly put into practice to improve your life? When you’ve done so, can you recognise those improvements, give yourself credit, and build on them? Over and over?
Summing it up

Good therapy can’t be separated from the therapist who delivers it. Different therapists get very different results. Not only are some better than others, but the worst therapists can make you feel worse. And this has nothing to do with age, experience or training; it’s about their interpersonal qualities.

Research suggests you should be looking for a therapist who is empathic, non-judgemental, validating, genuine, focused on your goals and willing to challenge you to reach them; one who believes in your resilience, builds on your strengths and is committed to guiding you towards solutions that work for you. A good therapist blends and balances those characteristics. Your preferences matter too. If you know that some qualities are more important to you than others, take that seriously when choosing your therapist. Clearly, you also need someone properly trained and registered with a recognised professional body or statutory register. Online directories are the most convenient way of finding them and are a useful first port of call. But don’t let the search for the perfect therapist be the enemy of finding one who is good enough.

The only way to really tell if a therapist is right for you is to go ahead with the first session. Did you feel understood? Did they seem genuine? Have you started to build a rapport? Were there any red flags? If so, don’t be afraid to cut your losses and move on. The aim is not to find the perfect therapist. The aim is to find someone who can help you make changes that enable you to live a better life.

At its best, therapy can change your life. So, it’s important that you get the best therapy you can. In the end, however, its effectiveness depends on the amount of effort you put in. Your therapist can’t and won’t fix you on their own – we’ll look at your own readiness and motivation in more detail in Chapter 9. At the other end of the spectrum, the worst therapists can cause you harm. They can reduce your trust in other people; they can make you leave therapy despite not getting the benefits; they can make you feel you are to blame for your own problems. And there are therapists who are simply just not that good at their job. You’ll end therapy with them feeling no better, having wasted your time and money. So in the next chapter, we discover what bad therapy looks like, why there is so much of it and how you can avoid it.

A Straight Talking Introduction to Therapy: what it is, why it works, how to get it (rrp £12.99) by Matt Wotton and Graham Johnston is published by PCCS Books.

SOURCE:


Monday, 30 October 2023

‘Could vs should’ in AI therapy

Barry Orr ponders how industrial action might be considered, or averted, from psychological therapists.

16 October 2023


Like it or loathe it, Artificial Intelligence is increasingly part of the landscape across human life – including psychological therapies. Papers and scholarly debates have considered both current and potential roles of AI therapies (e.g. Abrams, 2023; Horn & Weisz, 2020; Jackson, 2023; Knox et al., 2023). Here, I consider less discussed AI boundaries and considerations.

In particular, I look to the entertainment industry for the possible consequences of disrespecting or ignoring such boundaries. Are we psychologists sleepwalking towards legal or industrial actions over AI? In the words of Dr Ian Malcolm from the film Jurassic Park, are our scientists ‘so preoccupied with whether or not they could, that they didn't stop to think if they should’?
From entertainment, to elsewhere

Recent strikes of writer and actors’ unions have partly been around AI concerns – for example, the prospect that all future programming made and released becomes AI depictions of scanned likenesses/digitally created actors (Fitzgerald, 2023). Here, and in elements of the IT industry – whether for profit/economy concerns, displaying innovation, or other reasons – some appear to want AI use to become the norm. Therapists might be wise to pay attention to these strike outcomes: especially if entertainment law rulings could suggest relevant precedents.

In therapy innovation, we appear to be moving, or at least aspiring in some quarters, towards a Turing-test passing, AI virtual therapist. Imagine a therapist capable of being ‘customised’, like a computer game avatar or today’s ChatGPT request. A digitally ‘resurrected’ facsimile of Freud, Horney, Beck etc., or ‘in the style of’ a living therapy giant is possible.

Maybe that, in itself, could seem useful and non-problematic to you. But how far could and should we take AI in catering for preferences? Imagine a digital therapist where gender, race, age, disability statuses could be specified: might that be a potential fostering of discriminatory attitudes? Legally, might such preferences be ruled as concerning a ‘computer’ rather than a person, leaving any discrimination claims difficult to even consider? A challenging issue, but one seemingly overlooked to date.
Mechanised assumptions

Ironically, many therapies have already had traditions of increasing ‘mechanisation’ or ‘manualisation’, with varied views on the merits of this over the decades (e.g. Carey et al., 2020). Mechanised elements have likely also sometimes aided marketability of therapies, as well as replication research (Leichsenring et al., 2017). There could then be the prospect of some therapy practitioners desiring titles and/or status from being the first to ‘pioneer’ or patent forms of ‘replicable’ AI-based therapies. Perhaps by claiming empirically validated trial (EVT) status ‘superiority’ with AI?

Again, maybe you would argue that if mechanised/manualised elements have always been part of therapy, there’s no issue here. But I would counter that spontaneous, ‘here and now’, human elements have always been central to classical therapies: EVT ‘validated’ or not. Spontaneity has been strongly suggested as playing a crucial therapy role (e.g. Yalom, 2002). Can digital displays of past human interactions, or programmed randomness/spontaneity by AI, really compete? Is such spontaneity even replicable?

Perhaps also of relevance here is that previous attempts to port therapy to computers have typically reported limited efficacy, and low adherence rates to date (Musiat et al., 2022). Yet 55 per cent of respondents in one recent study suggested a preference for an AI therapist (Aktan et al., 2022). However, this was from a non-clinical sample. Would we still see that preference in a double-blind type condition, where patients did not know if they were being treated by AI or not?
Training in human relations, exclusively by machine modelling?

Now considering some areas – social anxiety, forms of autism, agoraphobia, etc. – where part of what a good therapist is seeking to do is improving socialisation with others. Perhaps such clients may be particularly likely to express a preference for therapy via AI; but is it really wise to entrust something so intrinsically social and human to machines?

There’s also the issue of how different people respond at different times. Secondary or tertiary care patients have not been necessarily considered separately from primary care patients, for AI. What if the former were to sustain a significant psychotic episode; a severe self-harming relapse; a suicidal attempt; or an undiagnosed brain injury? If any or all of these present, and/or in a co-morbid fashion – can we know how exactly how AI would respond to such complex factors, if a sole therapeutic lead? There has already been at least one case where a ‘large language model’ was implicated in a suicide (Xiang, 2023), as well as reports of chatbot involvement in an assassination attempt on the Queen.

There are also considerations inherent to pretty much any technology. Accessing AI intervention relies on availability to electronic devices. The inaccessibility of automated therapy interventions, for some patients, is already an issue. Patients who lack IT or mobile app access or expertise, or who have a relevant disability, or limited financial means, have always been for services of various kinds. Would this accessibility remain, as the use of AI expands?

As for IT security, consider the possibility of hackers infiltrating AI software, to witness and/or manipulate therapeutic treatments. Could we see ransom demands, and/or the selling of patient disclosures and data; for money, revenge, control? This topic appears to have received little discussion or consideration yet, but may be of critical importance.

Then there are the human relations of the therapists themselves. Workers in some fields have been replaced already by AI automation (Hunt et al., 2022). This alone may already have been cited as too high a cost, by some, for their well-being (Field, 2023). Will they end up being offered therapy or other intervention from the very AI that has replaced them?
Consult early – prevention could be better than cures

To my knowledge, NHS Trusts or Health Boards have not launched yet mass public consultations, around many of these issues. I would be interested to hear from readers whether I am wide of the mark there; or if you have other concerns over the expansion of AI in Psychology I have not covered here.

To be absolutely clear, I am no luddite. I am not adverse to some AI assistance in human therapies. This has already been introduced in some areas, as therapist adjuncts, in non-acute care service efforts. Perhaps, if there is unequivocal health service and public support for AI, voices like mine will inevitably end up minimised or disregarded. It would be natural to perceive self-preservation in what I am saying. I accept that. But again, I encourage you to look at what is happening in other fields. AI implementation is facing legal challenges, for example with authors claiming plagiarism of their works by AI programmers (e.g. Vynck, 2023). If such challenges succeed, AI may change or ultimately not be implemented at all, regardless of the interests of that particular field.

Any linked industrial action would hopefully be a last resort. But if we don’t heed the warnings of Dr Ian Malcolm and myself, might we find ourselves at a ‘point of no return?’ Can we ‘roll back’ to ‘effective enough’ human therapists, potentially augmented by careful and ethical use of AI as a tool, if many of us have been replaced entirely?

Dr Barry Orr is a clinical psychologist, formerly of the NHS, and currently incoming with the Te Whatu Ora health board (Health New Zealand).
Key sources

Abrams, Z. (2023). AI is changing every aspect of psychology. Here’s what to watch for.

Aktan, M. E., Turhan, Z., & Dolu, İ. (2022). Attitudes and perspectives towards the preferences for artificial intelligence in psychotherapy. Computers in Human Behavior, 133, 107273.

Carey, T. A., Griffiths, R., Dixon, J. E., & Hines, S. (2020). Identifying Functional Mechanisms in Psychotherapy: A Scoping Systematic Review. Frontiers in Psychiatry, 11, 291.

Field, M. (2023, September 18). Home workers will be first to lose jobs to AI, Oxford study warns. The Telegraph.

Fitzgerald, T. (2023). SAG 2023 Strike May Hinge On Same Issue As The Writers’ Strike: AI. Forbes.

Horn, R. L., & Weisz, J. R. (2020). Can Artificial Intelligence Improve Psychotherapy Research and Practice? Administration and Policy in Mental Health and Mental Health Services Research, 47(5), 852–855.

Hunt, W., Sarkar, S., & Warhurst, C. (2022). Measuring the impact of AI on jobs at the organization level: Lessons from a survey of UK business leaders. Research Policy, 51(2), 104425.

Jackson, C. (2023). The big issue: The brave new world of AI therapy.

Knox, B., Christoffersen, P., Leggitt, K., Woodruff, Z., & Haber, M. H. (2023). Justice, Vulnerable Populations, and the Use of Conversational AI in Psychotherapy. The American Journal of Bioethics, 23(5), 48–50.

Leichsenring, F., Abbass, A., Hilsenroth, M. J., Leweke, F., Luyten, P., Keefe, J. R., Midgley, N., Rabung, S., Salzer, S., & Steinert, C. (2017). Biases in research: Risk factors for non-replicability in psychotherapy and pharmacotherapy research. Psychological Medicine, 47(6), 1000–1011.

Musiat, P., Johnson, C., Atkinson, M., Wilksch, S., & Wade, T. (2022). Impact of guidance on intervention adherence in computerised interventions for mental health problems: A meta-analysis. Psychological Medicine, 52(2), 229–240.

Vynck, G. D. (2023, September 20). ‘Game of Thrones’ author and others accuse ChatGPT maker of ‘theft’ in lawsuit. Washington Post.

Xiang, C. 'He Would Still Be Here': Man Dies by Suicide After Talking with AI Chatbot, Widow Says. Vice.

Yalom, I. D. (2002). The gift of therapy: Reflections on being a therapist. Piatkus.


SOURCE:

Monday, 23 October 2023

A decade of power posing: where do we stand?


Tom Loncar examines power posing’s 10-year journey to date, and the challenges that still remain.

08 June 2021


In 2010, researchers from Columbia and Harvard Universities examined whether brief postural adjustments – ‘power poses’ – could produce positive psychological, behavioural and hormonal outcomes. Their experiment revealed an emphatic ‘yes’ on all three questions, with the everyday implications clearly apparent. Stressful interpersonal contexts, such as job interviews, presentations and important meetings, could be helped through preparatory postural adjustment.

As the decade progressed, power posing became an idea whose time had come; a hugely successful TED Talk, widespread organisational acceptance and a number of eye-catching interpretations by leading politicians. Despite this widening embrace, deeper academic questions emerged. Replication attempts did not reproduce the complete breadth of original results, and by 2016 power posing was firmly embroiled in the ‘replication crisis’ affecting social psychology.

But power posing would not go away. Larger quantitative examinations of its evidentiary credentials have suggested that significant benefits do remain… though with some caveats. With a recent systematic review and meta-analysis shedding further light on how postures can affect our emotions and behaviours, it is time to reflect on power posing’s chequered first decade. Where it came from, where it now stands … and where to next?
Origins

Within social psychology, research into embodiment and embodied cognition explores how our postures and bodily movements can influence our emotional states (Veenstra et al., 2017). Its lineage can be traced back to the ideomotor action ideas of 19th century philosopher and psychologist William James, who asserted that emotions arise from physiology, so that bodily expressions contributed to the consequent feeling of emotions (James, 1950). In more recent times, embodiment has provided a rich terrain for exploration. The manipulation of facial expressions, voice management, breathing and posture can induce diverse emotional feelings, including happiness, sadness, anger and fear (Laird & Lacasse, 2013).

Physical posture has provided a particularly insightful lens for examining feelings of power – and powerlessness – across both human and animal studies (Ellyson & Dovidio, 1985; Huang et al., 2011). And referencing the gamut of postural research literature, three researchers from Columbia and Harvard Universities – Dana Carney, Amy Cuddy and Andy Yap – put forward an elegantly simple question in the September 2010 issue of Psychological Science: Can posed displays cause a person to feel more powerful?
Power posing is born

The researchers identified two distinct nonverbal dimensions universally associated with demonstration – and absence – of power, with high-power postures based on expansiveness and openness (e.g. leaning back on a chair with arms behind the head), and low-power poses based on contractive and closed positions (e.g. sitting tensely in chair with hands held tightly in lap). (You can see the poses in the figures here).

Their hypotheses were ambitious; they put forward that high-power poses would lead to positive results across three measures.Psychological changes (through participants feeling more ‘powerful’ and ‘in charge’, subjectively assessed on a 4-point scale).Neuroendocrinal changes in dominance and stress hormones (with dominance hormone testosterone increasing and stress hormone cortisol decreasing, measured via saliva samples pre and post pose).Adaptive behavioural changes through increased risk-tolerance (measured through a gambling task).

In their experiment, 42 participants (26 females/16 males) were randomly assigned to each condition, and then held two postures for one minute each. The participants weren’t wise to the researchers’ true purpose; an elaborate cover story was used in setting up the poses in order to facilitate the ecological validity of the experiment. All participants were told the study was about the science of physiological recordings and electrode placements, with their bodies then positioned by an experimenter into high-power or low-power poses.

Statistically significant outcomes emerged across each of the hypotheses. Hormonally, testosterone went up over baseline for the high-power group, and down for the low-power group, with cortisol going the opposite way. Behaviourally, there was a higher reward-focus in the high-power group, while psychologically, the high-power group felt more powerful and in control than their low-power counterparts. While consideration of experimental limitations was discussed, other areas for methodological circumspection were not covered at all (for example, the fact that all participants were Columbia University students was not mentioned). There was an exciting message to share: ‘That a person can, by assuming two simple 1-minute poses, embody power and instantly become more powerful has real-world, actionable implications’ (Carney et al., 2010, p.1363).
2012-2015: Power posing stands up and gets noticed

Power posing’s breakthrough into wider awareness occurred at the TEDGlobal conference in June 2012, when Amy Cuddy branched off from her collaborators with her talk ‘Your body language may shape who you are’. Her presentation offered compelling evidence along with a moving personal narrative; a brilliant student, who had a very bad car accident resulting in significant brain injury, who then had to relearn everything in re-orienting herself in her academic world. With support from her doctoral advisor Susan Fiske, Cuddy learned to fake it till she became it, with postural awareness a key part of her success. Her talk resonated and remains the second-most watched TED Talk of all time (behind only the late Sir Ken Robinson’s iconic ‘Do schools kill creativity?’). By 2015, power posing’s reach was successfully making inroads across society, including some awkwardly fulsome interpretations by politicians at the 2015 Conservative Party conference. With Amy Cuddy’s book Presence also released that year, 2015 was the year where everything seemed to be coming together for power posing.

Yet a starkly contrasting narrative was also emerging…
2015: Replication issues emerge

Beneath the public embrace, serious academic questions also began to emerge. In March 2015, the first notable question was raised in Psychological Science by the University of Zurich’s Eva Ranehill and colleagues. Their ‘conceptual replication’ – while successfully replicating self-reported feelings of power – failed to produce significant results for the behavioural and hormonal measures. Their study featured more participants (N = 200), and provided a more even gender mix than the original study (98 females/102 males) (Ranehill et al., 2015).

The original authors were quick to respond. The very next month in the same journal they listed the numerous methodological departures made by Ranehill and colleagues, including a longer posture duration (six minutes), the extent of participant briefing, the nature of behavioural tasks and timing of saliva measurement (Carney et al., 2015). They also provided a narrative review of 33 studies which featured experiments examining nonverbal expansive postures more broadly, with a total of over 2500 participants and with statistically significant results across a range of dependent variables (in addition to feelings of power, these also included pain tolerance, feelings of pride, self-esteem and action orientation). They emphasised the need for future replication efforts to be as direct as possible and, in the spirit of openness, lead author Dana Carney made original research materials available on her academic web portal. The researchers urged this review to serve as a springboard to ‘moving forward the study of nonverbal expansiveness’ (Carney et al., 2015, p.662).
Embroiled within the replication crisis

Despite this transparency, a broader replication crisis was brewing across social psychology, where established domains of evidence that had been held in high regard were simply failing to replicate.

A central reference point was The Reproducibility Project led by Brian Nosek and the Center for Open Science, a crowdsourced collaboration of 270 researchers seeking to replicate 100 published psychological studies (Nosek et al., 2015). The project, which commenced in 2011, was ready to report in August 2015. It found that only 36 per cent of these apparently rigorous studies could replicate. With further replication questions emerging in 2016 (Deuter et al., 2016; Garrison et al., 2016), power posing’s original lead author Dana Carney announced a stark personal turnaround in September of that year: ‘I do not believe that “power pose” effects are real’ (Carney, 2016).
2017: Social psychology draws a line

Amidst the discord, the journal Comprehensive Results in Social Psychology (CRSP) sought to draw a definitive line on the topic through a special issue devoted entirely to power posing, comprising seven pre-registered studies (Cesario et al., 2017). Dana Carney herself reviewed all submissions and provided feedback to the researchers who submitted. Each study offered distinct examinations of behavioural and hormonal outcomes, with the aggregated evidence strongly indicating there was ‘virtually zero effect’ on these two measures (Jonas et al., 2017, p.140).

However, this was not the case for subjective feelings of power (referred to as ‘felt power’ throughout the issue). Here, an aggregated Bayesian meta-analysis applied to all observations (N = 1071) by Gronau et al. (2017) revealed significant results for the overall sample, as well as for sub-sample breakdowns based on prior power posing awareness (for example, knowledge of Cuddy’s TED Talk). In summarising CRSP’s special issue, 28 co-authors indicated that ‘it is clear that an effect on felt power was observed’ (Jonas et al., 2017, p.139), with future research best directed at disentangling what this means (for example, in research designs that account for gender, degree of extraversion and cognitive flexibility).
The p-curving wars of 2017-2018

Despite this emergent cordiality in 2017, another quantitative war was also transpiring. Parallel to CRSP’s examination, Simmons and Simonsohn (2017) submitted Carney et al.’s (2015) 33 studies to a p-curve analysis. P-curving is useful within replication contexts through showing the distribution of statistically significant p-values within a body of research. Examining the shape of p-values can inform whether selective publication, p-hacking and/or data-mining is present (Simonsohn et al., 2014). The p-curve for these studies was flat and therefore lacking in empirical support (Simmons & Simonsohn, 2017). A major caveat to this conclusion, however, became apparent; the main analysis excluded p-values associated with subjective feelings of power, which the authors described as manipulation-checks rather than dependent variables.

A p-curving response from Amy Cuddy with colleagues from Harvard’s Institute for Quantitative Social Science soon followed (Cuddy et al., 2018). They argued that subjective experience is a central tenet of social psychology, and worthy of treatment as an equally weighted dependent variable. Further to the 33 studies, 21 additional studies were identified through a systematic literature search for what they termed postural-feedback literature. Their p-curving analyses revealed ‘very strong’ and ‘strong’ evidentiary support across their analyses, including those studies specifically examining feelings of power. They suggested these findings annulled Simmons and Simonsohn’s (2017) conclusions and that researchers should be encouraged to continue investigations.

So, by 2018, a clearer and quantitatively-backed narrative was appearing for power posing. Large analyses seemed to be indicating that while original neuroendocrinal and behavioural claims could not be supported, some promise still remained in the subjective domain… with power posing capable of facilitating significant and potentially beneficial feelings of power in individuals.
2019: An elephant in the room

Despite all the attention placed upon power posing’s evidentiary credibility, a crucial elephant in the room was largely ignored until September 2019 when Iowa State University’s Marcus Credé made an important observation in the journal Meta-Psychology (Credé, 2019). He noted that an overwhelming number of studies included by Cuddy et al. (2018) excluded a control or ‘neutral pose’ condition. In other words, this evidentiary base was largely comprised of experiments located at lower levels of the hierarchy
of scientific evidence.

The implication is that significant results could have been driven by a positive effect of an expansive pose, or a negative effect of a contractive pose… or a combination of both! The absence of a neutral reference point means we cannot truly know. In delving further into the few studies – four in all – that actually included a control or neutral pose, Credé observed overall effects predominantly driven by a negative effect from a contractive pose, rather than a positive effect emanating from an expansive pose.
And in 2020…

This theme was more recently expanded in June 2020 through a systematic review and meta-analysis conducted by Emma Elkjær with colleagues from Aarhus, Witten/Herdecke and Columbia Universities, published in Perspectives on Psychological Science (Elkjær et al., 2020). Their search identified randomised experimental studies examining whole body motor displays in healthy adults, with the aim of inducing an expansive or contractive posture (with Carney et al. (2010) referred to as the ‘cardinal study’ for their paper). Their search process identified 73 studies (underpinned by 7038 participants), of which 48 were appropriate for inclusion in their statistical meta-analysis, with the remainder examined through narrative synthesis. Four moderating factors were explicitly taken into account: (i) the comparison conditions, including whether a neutral condition was present; (ii) the nature of experimental manipulation of bodily displays; (iii) the type of outcome assessment (e.g. affective and/or behavioural – with hormonal outcomes also included in the latter); and (iv) the contextual conditions, namely the intra and interpersonal environment of the experiment.

Pooling the data together, their meta-analysis showed two significant comparison outcomes: expansive versus contractive and contractive versus neutral, with the latter comparison more positive. The expansive versus neutral comparison, however, was not significant. The authors concluded that experimental effects are more influenced by the absence of contractive rather than the presence of expansive displays. As Credé observed earlier, the authors did note the paucity of studies with a neutral control (they identified 14 through their search). They made the following preliminary conclusion: ‘Together, these results can be taken as preliminary evidence of the impact of contractive displays on affective and behavioral responses’ (Elkjær et al., 2020, p.22).

In addition to advocating for future designs to include neutral controls, two other interesting recommendations emerged from their analyses.

Firstly, cortisol was included as an outcome measure within four of the included studies, with their net inference distilling an effect size ‘trending toward significance’ (Elkjær et al., 2020, p.23). While this contrasts with the CRSP analyses, it may indeed be too early to entirely dismiss cortisol as an outcome of relevance. Given its measurement challenges and complexities, the need for improved protocols (such as collecting blood samples as opposed to saliva, and more carefully sequenced assessment points) was strongly endorsed.

Secondly, contextual factors emerged as a potentially problematic area in studies to date. For example, five of their included studies indicated that incongruent conditions, such as adopting expansive postures when experiencing personal failure, had the potential to cause quite distressing outcomes. Future experiments need to be mindful of the interpersonal and personal contexts that participants are placed in, including consideration of using personally relevant goals (rather than experimentally induced goals).
‘These findings are vindicating’

The toll on Amy Cuddy in defending postural research against often vitriolic academic attack over the years has undoubtedly been heavy (Dominus, 2017). So how did this latest meta-analysis land with power posing’s foremost proponent? In a tweet on 27 June 2020, she indicated: ‘At this point, anyone who claims these effects are not real cannot support that claim with science. These findings are vindicating’. With Cuddy’s next book Bullies, Bystanders, and Bravehearts scheduled for publication in 2021, a positive and forward-looking new chapter for the power posing narrative has potentially emerged (TED Talk Books, 2019).
Where next?

Ten years on, power posing has possibly – and belatedly – arrived at the future research springboard that had been hoped for in the narrative review of 2015 (Carney et al., 2015). The more nuanced springboard of 2020 has been made possible by more recent large-scale quantitative scrutiny which has suggested that posture does matter when it comes to subjectively experienced feelings of power… but it may be a question of mindful avoidance of any contractive postural tendencies, rather than forced expansion. Adding neutral posture controls into future research designs will elucidate this important evidentiary – and practical – question. Intra and interpersonal contexts must be more carefully addressed in experimental settings, through systematically addressing for who, how, and where postural adjustment can be most beneficial. This will elevate power posing from a potentially misinterpreted one-size-fits-all idea, to more specific and actionable understanding.

While it may be through paths quite different to those originally envisaged by Dana Carney, Amy Cuddy and Andy Yap, after an eventful ten year journey, power posing may now be ready to expand.
About the author

Tom Loncar is an executive coach, writer and researcher on leadership psychology, and founder of Grow GravitasTM. He examined power posing’s evidentiary foundations in his MSc (Psychology and Neuroscience of Mental Health) dissertation with King’s College London.
tom@tomloncar.com

SOURCE: